Mitä Raamatussa sanotaan sydämestä?

Mitä Raamatussa sanotaan sydämestä?

Sydän mainitaan Raamatussa usein. Mutta mikä on sydämemme – hengellisesti katsottuna?

4 Minuuttia ·

Raamatussa puhutaan paljon sydämestä, koska raamatullisena aikana oletettiin, että päätöksemme, tunteemme ja ajatuksemme olivat lähtöisin sydämestä. Raamatussa sydämen oletettiin olevan jonkinlainen «komentokeskus», jossa tehtiin kaikki päätöksemme. Kun siis Raamatussa on kirjoitettu sydämestä, se koskee paikkaa, jossa on sinun tahtosi, asenteesi ja tarkoitusperäsi, ja lisäksi se on ajatustesi, toimintojesi ja sanojesi lähde.

Tämä sydän on sen ydin, kuka sinä olet persoonana. Sydämesi olet siis oikeastaan sinä.

Sydämelläsi teet valinnan hyvän ja pahan välillä. Omatuntosi lähettää tiedon siitä, onko jokin asia oikein vai väärin, ja sydämesi saa sinut valitsemaan. Sydän, joka on yhteydessä Jumalaan, kykenee valitsemaan hyvän joka kerta. Sydän, joka avautuu muille, epäpuhtaille vaikutuksille, sokeutuu ja tulee epävarmaksi, kun on kyse hyvän ja pahan erottamisesta toisistaan. ”Kuinka voi nuorukainen pitää tiensä puhtaana? Siten, että noudattaa sinun sanaasi.” Ps. 119:9.

Puhdas vai epäpuhdas sydän

Meillä kaikilla oli syntyessämme puhdas, kaunis sydän. Sydän tulee epäpuhtaaksi, kun tietoisesti teet syntiä yhä uudestaan. Esimerkiksi kun yhä uudelleen teet jotain, minkä tiedät olevan väärin, etkä tee parannusta. Kysymys voi olla epärehellisyydestä, kateudesta, epäpuhtaiden asioiden katselemisesta, kaunan kantamisesta jne. Se tapahtuu, kun et halua lakata tekemästä sitä, vaikka tiedät sen olevan väärin.

Mutta kun päätät luopua omasta tahdostasi ja omista teistäsi ja annat elämäsi Jumalalle, niin hän puhdistaa sydämesi. ”Jumala, luo minuun puhdas sydän ja uudista vahvaksi henki minun sisimmässäni.” Ps. 51:12.

Tällä tavalla syntyy uusi "sinä". Se tarkoittaa sitä, että saat uuden asenteen, uuden tahdon – joka aina tahtoo valita hyvän  ja tehdä Jumalan tahdon. Tämä uudistunut sydän on puhdas aivan alusta lähtien. Silloin sinun ei tarvitse taistella puhdistaaksesi sydämesi useita kertoja. Mutta sinun on taisteltava pitääksesi sen puhtaana.

Lue lisää täältä: Puhdassydämiset saavat nähdä Jumalan.

Sydämesi ei tule epäpuhtaaksi sen tähden, että tulet kiusatuksi. Se tulee epäpuhtaaksi, kun sallit kiusauksen pääsevän sydämeesi. Eli, kun yhä uudestaan teet tietoisesti syntiä parannusta tekemättä. Se johtaa siihen, että sydämesi saastuu ja paatuu.

Joskus lankeat syntiin, mutta lankeemus ei sinänsä merkitse sitä, että sydämesi tulee epäpuhtaaksi. Reaktiosi lankeemukseen osoittaa sydämesi tilan. Jos langettuasi kadut, olet murheellinen ja teet parannuksen, silloin sinulla on puhdas sydän, joka on avoin Jumalalle, ja hän antaa sinulle välittömästi anteeksi. Jos sen sijaan kohautat olkaasi, olet välinpitämätön etkä tee parannusta, silloin paadutat sydämesi – se tulee epäpuhtaaksi. Sydämesi sulkeutuu Jumalalle.

Varjele sydämesi

Sananlaskuissa 4:23 sanotaan: «Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee.”

Sinun tulee toisin sanoen antaa kaikkesi sen eteen, että voit pitää sydämesi puhtaana, koska sinä olet sydämesi – koko elämäsi lähtee sydämestäsi. Elämäsi koostuu päätöksistäsi, toiminnoistasi ja reaktioistasi, siitä, miten näet asiat, miten ajattelet ja tutkit eri asioita ja mitä puhut. Nämä kaikki voivat olla puhtaita tai epäpuhtaita riippuen sydämesi tilasta ja tekemistäsi päätöksistä. Ne vaikuttavat siihen, millainen on suhteesi Jumalaan.

Jos sydämesi on puhdas, kaikki elämässäsi on puhdasta. Jos sydämesi on epäpuhdas, kaikki elämässäsi on epäpuhdasta. Toimintosi ovat tulosta siitä, mitä sydämessäsi on. Jeesus sanoo tämän valtavan selvästi Matt. 12:34-35: ssä: ”Te kyykäärmeiden sikiöt, kuinka te voisitte puhua hyvää, kun itse olette pahoja! Sydämen kyllyydestä suu puhuu. Hyvä ihminen tuo hyvyytensä varastosta esiin hyvää, ja paha ihminen tuo pahuutensa varastosta esiin pahaa.” Voimme myös sanoa, että ei pelkästään puhu hänen suunsa, vaan hänen mielensä ajattelee ja ruumiinsa toimii.

Juuri sen tähden Sananlaskuissa on kirjoitettu niin voimakkaasti: «Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee.”

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.