Ymmärrätkö, kuinka merkityksellinen Helluntai on?

Ymmärrätkö, kuinka merkityksellinen Helluntai on?

Käsittämättömälla tavalla arvokaampi lahja kuin mikään, mitä olet aikaisemmen saanut!

5 Minuuttia ·

“ Ja minä rukoilen Isää, ja Hän antaa teille toisen Puolustajan olemaan teidän kanssanne iankaikkisesti. Totuuden Hengen, jota maailma ei voi ottaa vastaan, sillä se ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän luonanne ja on teissä. En jätä teitä orvoiksi vaan tulen luoksenne." Joh.14:16-18. Katso myös Apt. 1:4-5.

Helluntaina kymmenen päivää Jeesuksen taivaaseen astumisen jälkeen opetuslapset saivat suurimman ja merkityksellisimmän lahjan Isältä; lahjan, jolla on käsittämätön arvo.

Alkukristillisyys

Pyhä Henki, sama Henki, joka oli lasnä, kun maan perustukset asetettiin paikoilleen, Henki, jonka voimasta Pelastajamme syntyi, Henki, joka oli Hänen kanssaan joka päivä maallisen elämän aikana, ja se sama Henki tuli ja asettui asumaan ihmisiin (Apt. 2:1-4).

Elävän Jumalan seurakunta syntyi, kun Pyhä Henki tuli ja täytti opetuslapset kuin tuulen puuskassa ja palavin liekein (1. Tim. 3:15). Tuossa hetkessä kristinusko ei rajoittunut yksin Jeesuksen elämään; se tuli elämäksi jokaisessa, joka sai Pyhän Hengen ja vaelsi Hänessä eikä täyttänyt lihan himoja (Gal. 5:16).

Muutos, jonka Pyhä Henki sai aikaan niiden elämässä, jotka täytettiin Hengellä, oli mittaamaton. Henki täytti heidät voimalla, joka on käsittämätön ihmismielelle. Sama heikko Pietari, joka viikkoja aikaisemmin oli kieltänyt Jeesuksen kolme kertaa pelkuruuden ja seurauksien pelon vuoksi, seisoi nyt ihmisten edessä ja puhui niin voimakkaasti Jeesuksen elämästä ja ylösnousemuksesta juutalaisten joukoille, jotka täyttivät Jerusalemin, että 3000 ihmistä tuli uskoon tuona päivänä (Apt. 2).

Pyhä Henki antoi Pietarille rohkeuden, arvovallan ja totuuden tuntemisen, joita hän ei ollut koskaan aikaisemmin omistanut. Jos Pyhä Henki voi tehdä tämän ihmisessä yhdessä päivässä, kuvittele tuloksia sellaisen ihmisen elämässä, joka elää joka päivä, viikosta viikkoon, kuukaudestä kuukauteen ja vuodesta vuoteen kuuliaisena Pyhä Hengen kehotuksille. Kuinka he eivät voisikaan muuttua kunnian astioiksi Jumalan käyttöön (2. Tim. 2:21)! Kuten huomaamme Pietarista, luonnetyypit eivät merkitse mitään. Pyhä Henki antaa voiman, joka ylittää inhimillisen kyvykkyyden.

Kuka saa Pyhän Hengen?

Kuka tahansa voi rukoilla itselleen Pyhää Henkeä ja saada sen sydämeensä Auttajana ja ohjaajana totuuteen. Jumala antaa halukkaasti kaikille, jotka tottelevat Häntä, jotka kaipaavat olla Jeesuksen opetuslapsia ja seuraavat Häntä tiellä, jonka Hän avasi lihan läpi Pyhän Hengen voimassa (Apt. 5:32 ja Hep. 10:20. Mutta on kysymys siitä, miten toimit siinä Hengessä, joka muuttaa elämäsi. Jos et ole uskollinen ja tottele Pyhän Hengen kehotuksia sydämessäsi, Henki voi sammua (Room. 6:16; 1 Tess. 5:19). Pyhän Hengen tehtävä on näyttää sinulle totuus –  se synti lihassasi, joka täytyy tuhota – ja antaa sinulle voima, jonka tarvitset voittaaksesi synnin. Sitä et voi omalla voimallasi tehdä, vaikka kuinka kovasti yrittäisit.

Olemme siis velkaa, veljet, mutta emme lihalle elääksemme lihan mukaan, sillä jos te elätte lihan mukaan, teidän on kuoltava, mutta jos te Hengellä kuoletatte ruumiin teot, niin saatte elää." Room. 8:12-13.

Kaikki ne, jotka saavat Pyhän Hengen ja elävät kuuliaisina Hänelle, ovat osa sitä samaa seurakuntaa, joka alkoi tuona Helluntaipäivänä, kun opetuslapset todistivat Jeesuksesta. Tämä kuuliaisuus muuttaa elämäsi.

Mitä Pyhä Henki tekee meidän puolestamme?

On kirjoitettu: "Vaeltakaa Hengessä niin ette toteuta lihan himoa." Gal. 5:16. Ei ole kirjoitettu, että Pyhä Henki tekee sen puolestasi. On kirjoitettu, että sinun tulee tehdä se (Room. 8:12). Silloin ei tapahdu mitään taianomaista, kun saat Pyhän Hengen, vaan kysymys on siitä, että taistelemme lihan himoja ja haluja vastaan kyynelin, rukouksin ja kärsien lihassa. Tämä on tie, jonka Jeesus avasi (Luuk. 22:44; Hep. 5:7; 1. Piet. 4:1). Mutta nyt näemme, että ennen mahdoton – vapautuminen synnistä, esimerkiksi huonoista ajatuksista – on nyt mahdollista, koska meillä on Pyhän Hengen apu.

Pyhän Hengen kautta meidän oma henkemme on yhteydessä Jumalaan. Pyhän Hengen avulla löydämme Jumalan tahdon elämässämme ja ymmärrämme, kuinka voimme täyttää sen. Mikään ei ole mahdollista ilman, että Isä on ensin pannut halun hyvään sydämiimme ja kääntänyt sydämemme puoleensa. Kaikki olisi mahdotonta, ellei Jeesus olisi ensin tullut alas maailmaan ja avannut tien takaisin Isän luo. Se tie on ollut suljettuna siitä lähtien, kun ensimmäiset ihmiset tekivät syntiä ja heidät karkoitettiin Eedenin paratiisista. Mikään ei olisi mahdollista, ilman että Pyhä Henki asuu meissä ja ohjaa meitä tiellä (Room. 8:26-27).

Mutta koska kaikki tämä on todellisuutta, ei edes taivas ole rajana sille, mitä me voimme saavuttaa. Pyhä Henki johtaa meidät vapauteen synnistä, jumalalliseen luontoon ja katoamattomuuteen, voimaan hengessämme, veljiksi ja perillisiksi Kristuksen kanssa ikuisesti ja yli kaiken sen, mitä me osaisimme edes kuvitella.

"Toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voimassa." Room. 15:13.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.