Vertaus tyhmistä ja viisaista morsiusneidoista

Vertaus tyhmistä ja viisaista morsiusneidoista

Vertauksen selitys kymmenestä morsiusneidosta, missä Jeesus vertaa kristittyjä viiteen viisaaseen ja viiteen tyhmään morsiusneitoon.

6 Minuuttia ·

"Silloin taivasten valtakunta on verrattavissa kymmeneen morsiusneitoon, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa. Viisaat sitä vastoin ottivat lamppujensa lisäksi astiat, joissa oli öljyä." Matt. 25:1-4.

Kaikki kymmenen morsiusneitoa lähtivät sulhasta vastaan. He olivat jättäneet hyvästit maailmalle ja he halusivat etsiä sitä, mikä on ylhäällä, missä Jeesus on. (Kol. 3:1-2). Kaikki ottivat lamppunsa mukaan. Heissä oli vain yksi ero, viisaat ottivat öljyä kannuihinsa sekä lamput. Tyhmät eivät ymmärtäneet ottaa öljyä kannuihinsa.

"Käske israelilaisten tuoda sinulle puhdasta, survomalla saatua öljypuun öljyä valaisemista varten, niin että lamppu voidaan aina pitää palamassa." 3. Moos. 24:2.

Lamppu kuvastaa meidän uskoamme. (Matt. 10:27; Matt. 5:15). Jotta saataisiin öljyä, jotakin pitää survoa, ja ilman öljyä lamppu ei voi valaista. Lampuista, jotka voivat valaista – elämä ja oppi – on puutetta suuressa määrin. Jos tunnustan, että vaellan Jeesuksen jalanjäljissä, hänen, joka: "kun häntä herjattiin, ei herjannut takaisin" (1. Piet. 2:21-23), niin lamppu ei valaise, jos herjaan takaisin. Ja jotta en herjaisi takaisin, jotain minussa täytyy murskaantua. Se on oma tahtomi – kunniani. Jos se murskataan, niin lamppu valaisee.

Viidellä tyhmällä oli ollut vähän öljyä lampussa, sillä he sanovat: "Lamppumme sammuvat!" Siis heissä oli jotakin tullut murskatuksi.

Lihan teot

"Lihan teot ovat ilmeisiä. Niitä ovat haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalien palveleminen, noituus, vihamielisyydet, riita, kiivaus, vihat, juonittelut, eripuraisuudet, harhaopit, kateus, juomingit, mässäily ja muut sellaiset." Gal. 5:19-21.

Nämä teot ja muut senkaltaiset ovat ilmeisiä. Kaikki tietävät, että ne ovat syntiä. Jos teemme niitä, ei kristillisyyteemme ole helppo uskoa. Kaikki kymmenen olivat murskanneet niin paljon, että he olivat morsiusneitoja. Viisaat sen sijaan eivät ajatelleet vain saavansa lamppunsa valaisemaan hetkeksi. He ajattelivat myös kannuja.

Nämä "lihan teot" tulevat esille arkipäivässä, eri koetuksissa, kun olemme ihmisten kanssa tekemisissä. Siellä juuri lampun tulee valaista. Myös viisi tyhmää kieltävät itsensä näissä koetuksissa, niin että lamppu palaa niin, että ihmiset eivät voi tuomita heitä. Mutta he ovat tyytyväisiä siihen. He eivät ajattele sitä, että pieni määrä öljyä, mitä he siitä saavat, palaa samantien. Viisaat sitävastoin ajattelevat öljyn keräämistä kannuun. Kun koetus oli ohi, he kävivät sitä läpi ajatuksissaan. Hiljaisuudessa, Jumalan kasvojen edessä, he saavat nähdä itsensä, inhimillisen luontonsa, jonka he murskaavat. Siellä ei ole ketään joille loistaa, niin että öljy, mitä he nyt saavat, kerätään kannuihin. Tämä on salattu elämä Kristuksen kanssa Jumalassa.

Tyhmät morsiusneidot ovat tyytyväisiä, kun ihmiset eivät voi heitä tuomita. Ulkoisesti he tekevät hyviä tekoja, liukuhihnalta. Rauha ja hiljaisuus Jumalan kasvojen edessä? Ei, täytyy tehdä jotakin. He muistuttavat Marttaa. Hän oli inhimillinen innossaan palvella Jeesusta. Hän ei ymmärtänyt Mariaa, joka istui Jeesuksen jalkojen juuressa ja keräsi öljyä kannuun.

Öljyn murskaaminen kannuun

Omatuntoa raskauttavan synnin pois paneminen antaa öljyä lamppuun. Turhamaisuus, kunnianhimo, saarnaamisen halu, henkilöön katsominen ja saituus, jotka kaikki näkevät, pitää murskata – panna pois – jotta lamppu palaisi. Silloin viisi tyhmää morsiusneitoa ovat tyytyväisisä. Ne, jotka ovat tyytyväisiä hengelliseen tilaansa sellaisena kuin se on, ovat tyhmien morsiusneitojen joukossa, olivatpa he missä asemassa tahansa. Mutta kun Henki tutkii sisimpää, silloin mennään syvemmälle. Jos haluat öljyä myös kannuun, sinun tulee tulla hiljaisuuteen sisimmässäsi, niin että voit kuulla Hengen äänen. Siellä Henki voi paljastaa sinulle turhamaisuutesi, kunnianhimosi, saarnaamishalusi jne. syvemmässä määrin kuin itse olisit osannut ajatella. Tässä on tärkeää vaeltaa Hengessä (Gal. 5:25) ja tunnustaa ja murskata. Viidellä viisaalla on aistia tälle "kannuelämälle"; he rakastavat sitä ja he saavat öljyä sekä lamppuun ja kannuun.

Ihmiset voivat nähdä vain lampun. Kannu ei ole näkyvissä. Siksi ihmiset eivät voi nähdä eroa morsiusneitojen välillä, vaikka he voivat huomata, että joissain lampuissa on vähän öljyä, koska lamppu ei pala niin kirkkaasti.

Niiden syntien voittaminen, joista Henki antaa syvempää valoa salatussa, tarkoittaa, että et tee tekojasi sen takia, että ne nähtäisiin, vaan koska rakastat Jeesusta, ja kaikki, mitä teet, tapahtuu Jeesuksen takia. Niin, silloin olet todella viisas. Silloin tulet mukaan, kun Jeesus tulee kuin varas noutamaan ne, jotka ovat valmiita.  Ja sinut puetaan valkoisiin vaatteisiin ja saat vaeltaa Jeesuksen kanssa ja hän tunnustaa sinut nimeltä Isänsä ja enkeliensä edessä.

Pimeä yö ja herätyshuuto

"Sulhasen viipyessä he kaikki tulivat unisiksi ja nukkuivat." Matt. 25:5. Tässä kaikki olivat samanlaisia, eikä heitä moitittu nukkumisesta. Tämä ei siis tarkoita, että he olisivat tulleet veltoiksi tai langenneet pois, vaan se voi tarkoittaa, että tuli aika, jolloin he eivät voineet tehdä työtä. (Joh. 9:4). Heidän piti pysytellä rauhallisina.

"Mutta keskellä yötä kuului huuto: ‘Sulhanen saapuu! Menkää häntä vastaan!'" Matt. 25:6 Silloin kaikki heräsivät. Nyt heillä oli käyttöä lampuille. Tämä huuto kuului pimeässä morsiusneidoille. Heillä kaikilla oli korva kuulla. He laittoivat lamppunsa valmiiksi; mutta jotta ne valaisisivat keskellä yötä, tarvittiin enemmän öljyä kuin mitä lampuissa oli. Nyt tyhmät kokevat kauhean kohtalon, kun heidän lamppunsa sammuvat. Nyt heille paljastui, mitä he olivat laiminlyöneet, ja he halusivat saada öljyä viisailta. Mutta viisailla oli öljyä vain heille itselleen. He eivät voineet auttaa tyhmiä. Ei, vaan tyhmien piti mennä ensin kauppiaiden luo – elää elämää – ottaa aikaa oliivien murskaamiseen, jotta olisivat saaneet öljyä kannuihin..

Elämä on ihmisten valkeus. Siksi kukaan ei voi lainata valoa toisilta. Nykyäänkin on sellaisia ihmisiä, jotka vieläpä elävät synnissä, mutta yrittävät piiloutua kristittyjen joukkoon. He saavat luottamusta, koska käyvät kristillisissä kokouksissa, missä he ovat niin hyviä ihmisiä. Mutta tulee aika, jolloin he paljastuvat.

Kun huuto kuului, oli liian myöhäistä ostaa öljyä. Sulhanen tuli, ja ne, jotka olivat valmiita, menivät hänen mukanaan sisään. "Myöhemmin toisetkin neidot tulivat ja sanoivat: ‘Herra, Herra, avaa meille!' Mutta hän vastasi: ‘Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä.'" Matt. 25: 11-12. He olivat vaeltaneet ihmisten edessä, eivätkä olleet ajatelleet sulhasen todistusta. Hän ei ollut saanut puhutella heitä niin kuin hän sai keskustella Marian kanssa. Hän ei tuntenut heitä.

Herätkäämme kaikki ja saakaamme enemmän aistia öljyn keräämiseen kannuun. Silloin kykenemme pakenemaan kaikkea sitä, mitä tulee ja kestää Ihmisen Pojan päivänä! (Luuk. 21:36)

Lue koko vertaus kymmenestä morsiusneidosta Matt. 25:1-13.

Tämä on muokattu versio artikkelista "Kymmenen morsiusneitoa" kirjasta "Morsian, Portto ja viimeiset ajat", julkaistu syyskuussa 1946 Skjulte Skatter Forlagin toimesta.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.