Totuus ylemmyyskompleksistani

Totuus ylemmyyskompleksistani

Äidin taistelu vertailua vastaan.

4 Minuuttia ·

Viime aikoina olen tullut tietoisemmaksi siitä, että minulla on taipumus asettamaan itseni toisten ihmisten yläpuolelle, jotka – mielestäni – ovat vähemmän fiksuja, asettavat asioita eri tavalla tärkeysjärjestykseen tai eivät näe asioita samoin kuin minä.

Jotkut ihmiset voivat verrata itseään toisiin samanikäisiin ja sen takia saavat alemmuuskomplekseja, minä taas olen huomannut, että kun vertaan itseäni toisiin, päädyn usein ylemmyyskompleksiin.

Kilpailu menestyvien äitien välillä

Olen pannut merkille tämän taipumuksen itsessäni, jopa aivan pienissä asioissa. En esimerkiksi koskaa ole ollut sellainen, joka pysyisi muodissa mukana. Vaikka pidän siitä, että minulla on uusia vaatteita, se ei kuitenkaan ole tärkeysjärjestyksessa etusijalla, ja yleensä voin kulkea vaatteissa, jotka olivat muodissa pari sesonkia aikaisemmin. Samaan aikaan toisilla on usein uusia vaatteita, jopa heidän lapsensakin seuraavat muotia, heidän kotinsa ovat moderneja ja maulla sisustettuja, ja heillä on kauniit, hyvin hoidetut hiukset. Heidän lastenvaununsa ovat parasta merkkiä, he ajavat uusilla, hienoilla autoilla ja matkustavat usein lomille.

"Minä en ole niin turhamainen ja pinnallinen; minä en välitä, vaikka menisin kokoukseen kaksi kertaa peräkkäin samoissa vaatteissa."

Tarkkailemalla muita, joilla on enemmän kuin minulla, voin ajautua huonommuuden tunteeseen. Jos pyrin siihen, että "en olisi huonompi kuin naapuri", se voi aiheuttaa stressiä ja murehtimista, sekä vaatimusta ja turhautumista siitä, että en pysty kilpailemaan näiden "menestyvien" äitien kanssa.

Vaikka ole kokenut tämän, olen myös kokenut toisen puolen, joka on ylemmyyskompleksi. Mieleen voi nousta ajatuksia, kuten: "Kuinka iki mailmassa hänellä on aikaa siihen; sen täytyy johtua siitä, että hän laiminlyö lapsiaan" tai "Minä en ole niin turhamainen ja pinnallinen; minä en välitä, vaikka menisin kokoukseen kaksi kertaa peräkkäin samoissa vaatteissa", "Miksi he ostavat kalliita vaatteita lapsilleen, kun he kasvavat niistä ulos parissa kuukaudessa?" ja "Mitä he yrittävät kertoa julkaisemalla kuvan Instagramissa?"

Mitä kateudesta seuraa

Toisten halveksuminen, vaikka se olisi vain ajatuksissani, on sama kuin itseni korottaminen heidän yläpuolelleen mielessäni. Ja vaikka tämä voi vaikuttaa vaistomaiselta ja olla melkein tiedostamoatonta, on tärkeää tunnustaa, että se oikeastaan johtuu kateudesta. Omalla kohdallani koin, että näiden kateuden ajatusten päästämistä sisään voi verrata tarttuvaan tautiin, joka aiheuttaa levottomuutta ja kaaosta elämässäni, ja joka myös leviää lähimmäisiini.

Omalla kohdallani koin, että näiden kateuden ajatusten päästämistä sisään voi verrata tarttuvaan tautiin, joka aiheuttaa levottomuutta ja kaaosta elämässäni…

Jaakobin kirjeessä 3:16 on kirjoitettu: "Siellä missä on kiivautta ja riitaisuutta (norj. kateutta ja itsensä korottamista), siellä on myös epäjärjestystä ja kaikenlaista pahaa menoa." Kateus saa minut vertaamaa sitä, mitä itselläni on, siihen mitä toisilla on, ja salassa toivon, että minulla myös olisi niin kuin heillä, tai toivon jopa, että minulla olisi paremmin kuin heillä, niin että he kadehtisivat minua. Riippumatta siitä, kuinka kieroja ajatukseni ovat, voi tunne siitä, että minulta puuttuu jotain, mitä toisilla on, johtaa siihen, että halveksin heitä. Voin ajatella: "Miksi he käyttävät rahaa siihen?", kun oikeastaan olisin mielelläni käyttänyt omani samalla tavalla, jos minulla olisi ollut tilaisuus siihen. Jumalan sanassa on kirjoitettu, että kateus aiheuttaa epäjärjestystä ja levottomuutta, ja se liittyy kaikkeen pahaan.

Sydämen puhtaana pitäminen

"Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee." Sananl. 4:23

Se, mitä teen sydämessäni ja mielessäni, voi joko luoda rauhaa ja lämpöä tai saada aikaan joukon levottomia ja onnettomia ajatuksia. Pitämällä Jumalan sanan ja kieltämällä tietoisesti nämä negatiiviset ajatukset, voin pitää sydämeni puhtaana. Silloin en enää ole omien mielipiteideni, vaikutusteni ja tunteideni vanki, ja voin nähdä toiset hyvässä ja siunatussa valossa.

Se, mitä teen sydämessäni ja mielessäni, voi joko luoda rauhaa ja lämpöä tai joukon levottomia ja onnettomia ajatuksia.

"Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhan kunnian vuoksi, vaan pitäkää nöyrästi toista parempana kuin itseänne." Fil. 2:3

Jos teen juuri niin kuin tässä jakeessa on kirjoitettu, se tulee säästämään minut siltä petokselta, että minulla olisi korkeat ajatukset itsestäni ja halveksisin toisia. Sen sijaan, että katsoisin aina ulkoisia asioita ja tuomitsisin sen mukaan, minulla voi olla sydän, joka on lämmin ja avoin. Voin oppia siunaamaan toisia ja tekemään sen mahdollisimman hyvin heille.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.