Tiedätkö, miten vahingollisia sanasi voivat olla?
Viestien lähettäminen sosiaalisessa mediassa on tullut vaarallisen helpoksi. Mutta oletko ajatellut sen seurauksia?
On helppo kommentoida jotain kuvaa Instagramissa ilman, että sillä tarkoittaisi mitään erityistä. Tekstiviestin lähettäminen vie vain muutaman sekunnin. Voit helposti sanoa sarkastisen huomautuksen tai nauraa jollekin. Toista ihmistä on helppo satuttaa ajattelemattomilla sanoilla.
Luin juuri 17-vuotiaan tytön sydäntäsärkevän kirjoituksen. Hän kertoi, kuinka samaikäiset nuoret olivat polkeneet häntä, sylkeneet päälle ja lähetelleet hänelle jäätäviä viestejä, kun hän oli yläasteella.
Hänen kertomuksensa on valitettavasti vain yksi monista – mutta se teki minuun syvän vaikutuksen. Kirjoituksessaan hän pyytää hartaasti, että olisimme varovaisia sen suhteen, mitä sanomme ja kirjoitamme toisillemme. Sanat voivat tappaa. Muista tämä, kun olet koulussa, hän sanoo.
Vaikka hänen kertomansa esimerkit kiusaamisesta ovatkin kauheita ja inhottavia, hänen saamansa viestit ja niistä ottamansa kuvat löivät minut ällikällä. Hän on ruma, niissä kirjoitetaan, hän ansaitsisi kuolla. Häntä syytetään mitä karkeimmista rikoksista, täysin ilman mitään perustetta. Huhut leviävät nopeasti sosiaalisessa mediassa.
Sanat, jotka vahingoittavat
Fyysiset iskut eivät välttämättä aiheuta pahinta vahinkoa. Sanat voivat painaa ihmisen itsetunnon nollaan silmänräpäyksessä. Tekstiviestiä, missä kerrotaan, ettei kukaan välitä sinusta, tai että kukaan ei pidä sinusta koska näytät tuollaiselta, on vaikea sivuuttaa. Sellainen voi jäädä mieleen vuosikausiksi. Ehkä viestin oli tarkoitus olla pila, lähettäjä oli ehkä yhdessä joidenkin ystävien kanssa, kun hän kirjoitti sen ja tuli vedetyksi joukon mukaan. Ehkä monet muutkin tarkoittivat samaa ja tuntui vain oikealta, että joku kertoisi hänelle totuuden. Nämä ovat tyhjiä selityksiä.
Ei ole kyse vain sellaisista sanoista, jotka muistuttavat tappouhkauksia, kuten tämä tyttöparka sai. Ei ole kyse vain kiusaamisesta. On kyse kylmistä, tuomitsevista sanoista, joita sinä ja minäkin voimme päästää suustamme ajattelemattamme. Ne ovat sanoja, jotka voivat satuttaa, loukata, saada toisen ihmisen epävarmaksi, surulliseksi tai tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi. Sellainen ei myöskään ole koskaan oikein. Tarkoituksesta riippumatta meidän ei koskaan pitäisi sanoa tai lähettää viestiä, joka voidaan ymmärtää siten. Tämä on suuri vaara sosiaalisessa mediassa – silloin on niin pitkän välimatkan päässä henkilöstä, jolle kirjoittaa, että kynnys siihen, mitä kirjoittaa, on matalampi kuin koskaan. Ja se käy vaarallisen nopeasti; muutama näppäily ja "lähetä".
Onko mahdollista pyyhkiä sanansa pois?
Sanat eivät häviä. Ne ovat olemassa siitä lähtien, kun sanot ne tai lähetät viestin. Ne ovat olemassa vastaanottajan ajatuksissa ja mielessä, mutta myöskin Jumalan muistissa. Tämä pätee niin hyvässä kuin pahassakin, sillä Jumala tuomitsee vanhurskaasti (Matt. 12:37). Älkäämme sanoka tai kirjoittako mitään, mitä emme tekisi uudestaan, vaan ajatelkaamme hetkinen ennen kuin nauramme jollekin tai heitämme sarkastisia kommentteja.
Mutta jos käy niin, että olemme sanoneet sanoja, joita kadumme, parasta on, että selvitämme asian. Pyydämme anteeksi. Se voi olla vaikeaa ja rohkeutta kysyvää pyytää anteeksi. Kaikki me tarvitsemme anteeksiantoa, ennen kaikkea Jumalalta. (Ef. 4:32). Kun pyydämme sitä totisella ja rehellisellä sydämellä, on Jumala niin hyvä, että hän antaa anteeksi kaikenlaiset synnit, myös ajattelemattomat sanat. Mutta meidän pitää selvittää asia myös niiden kanssa, joita olemme loukanneet. Sitten voimme pyytää Jumalalta uutta mieltä ja rukoilla, että voisimme aloittaisimme alusta, niin ettei sama toistuisi. Tarkoitus on, että muutumme niin, että sellaisia sanoja ei enää lähde suustamme.
Valitse ennemmin siunaaminen
Mikä on loukkaamisen vastakohta? Siunaaminen. Mikä on kritisoimisen vastakohta? Rohkaiseminen. On kirjoitettu, että hedelmiä Jumalle eletystä elämästä ovat hyvyys, vanhurskaus ja totuus. (Ef. 5:9) Tämän tulee heijastua sanoistamme. Ajattele, että voit olla esikuva näissä asioissa, sen sijaan että olisit sellainen, joka hajottaa negatiivisilla sanoillaan. Meidät on kutsuttu rakentamaan ja olemaan hyviä toinen toisillemme. Siunaamaan. Siihen voimme käyttää myös tekstiviestejä ja sosiaalista mediaa. Sellaisia sanoja emme tule katumaan tässä ajassa emmekä iankaikkisuudessa!
"Älköön kukaan väheksykö sinua nuoruutesi tähden. Ole sinä uskovien esikuva puheessa, vaelluksessa, rakkaudessa, uskossa ja puhtaudessa." (1. Tim. 4:12)
Meidän tulee pitää huolta siitä, että sanamme eivät pimennä, vaan että ne tuovat valoa. Tässä tulee olla päättäväinen ja valvova.
"Herra, aseta suulleni vartija, vartioi huulteni ovea." Ps. 141:3.