Tehkää kaikki kansat opetuslapsiksi

Tehkää kaikki kansat opetuslapsiksi

Mitä Jeesus tarkoittaa lähetyskäskyllä, jonka hän antoi opetuslapsille ennen kuin nousi taivaaseen?

3 Minuuttia ·

"Ja Jeesus tuli heidän tykönsä ja puhui heille ja sanoi: "Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun saakka."  Matt. 28:18-20.

Tässä näemme, minkä tehtävän opetuslapset saivat Jeesukselta. Ei ollut kyse vain ristin juurelle tulemisesta, niin kuin monet niinkutsutut evankelistat ja uskonnolliset laulut kutsuvat ihmisiä jättämään sinne syntikuormansa. Jos he sen tekevät, heitä pidetään kristittyinä ja uudesti syntyneinä. Mutta Jeesuksen kutsu seuraamiseen sisälsi aivan toisenlaisen sisällön, ja se sisältö apostolien piti antaa ihmisille, kun he kutsuivat heitä tulemaan Jeesuksen luo. Heidän piti tehdä ihmiset opetuslapsiksi.

Jumalan sanan väärentäminen

Monilla saarnaajilla on tehtävä, että he saavat ihmiset uskomaan syntien anteeksiantoon ja etsimään Jumalaa, kun he ovat hädässä, niin että he voivat saada apua ja siunauksia, ja jos he ovat saaneet ne, he ovat tyytyväisiä. Saarnaajien seuraava tehtävä on vahvistaa heitä, niin että he säilyttävät sen uskon, ja sekin voi usein olla vaikea tehtävä.

Jeesus puhui niin, että monet uskoivat häneen: "Jeesus sanoin niille juutalaisille, jotka uskoivat häneen: "Jos te pysytte minun sanassani, niin te totisesti olette minun opetuslapsiani; ja te tulette tuntemaan totuuden ja totuus on tekevä teidät vapaiksi." Joh. 8:30-36. Ja tiedämme kuinka asiat sitten kehittyivät. Kun hän halusi tehdä heistä opetuslapsia, he alkoivat vihaamaan häntä. Näin on myös nykyään. Monet niistä, jotka kutsuvat itseään kristityiksi, ja ovat sitä mieltä, että he ovat syntynet uudesti, heistä olisi tullut "evankelistan" vihollisia, jos hän olisi halunnut tehdä heistä opetuslapsia. Mutta siitä tehtävästä hän ei välitä. Evankelistalla tulee olla maine, että hän saa aikaan suuria herätyksiä, eikä hänen tule ottaa sellaista riskiä, että näistä monista ihmisistä tulisi hänelle vihollisia tai että he lähtisivät pois.

Tietenkään nämä niinkutsutut evankelistat eivät itse ole opetuslapsia tai uudestisyntyneitä. Paavali sanoi jo omana aikanaan: "Sillä me emme ole niin kuin nuo monet, jotka myyskentelevät Jumalan sanaa; vaan puhtaasta mielestä, niinkuin Jumalan vaikutuksesta, Jumalan edessä, me Kristuksessa puhumme." 2. Kor. 2:17.

Vain harvat

Jeesus vastasi eräälle henkilölle, joka halusi seurata häntä, mutta halusi mennä ensin sanomaan hyvästit kotiväelleen: "Mutta Jeesus sanoi hänelle: ‘Ei kukaan, joka laskee kätensä auraan ja katsoo taakseen, ole sovelias Jumalan valtakuntaan.'" Luuk. 9:62. Kenellä on uskoa sanoa näin, kun joku tulee ja haluaa tulla mukaan? Ymmärrämme Raamatusta, että on vain harvoja, jotka ovat soveliaita Jumalan valtakuntaan, mutta monet sopivat etsimään Jumalalta apua vaikeuksiinsa. Kun Israel tuli hätään, koko kansa kääntyi; mutta kun Jumala oli auttanut heitä, he menivät omille teilleen. Samoin on nykyäänkin monissa suurissa seurakunnissa, ettei heillä ole muuta mielenkiintoa kuin etsia Jumalaa välttääkseen kadotuksen ja saadakseen apua maallisen elämänsä vaikeuksiin. Ja nämä maksavat jatkuvasti saarnaajille vahvistaakseen itseään uskossa siihen, että Jumala on heille armollinen ja auttaa heitä huonosta elämästä huolimatta, ja että Jumala Jeesuksen tähden ei muista heidän syntejään.
Kukapa voisi opettaa ihmisiä pitämään kaikki, mitä Jeesus on käskenyt? Ja kuka on sovelias olemaan opetuslapsi?

Tämä artikkeli on kooste vihkosesta "Jumalan evankeliumi" (Skjulte Skatters Forlag, Norja 1988/1992) ja artikkelista "Oppia pitämään", julkaistu BCC:n lehdessä "Skjulte Skatter" toukokuussa 1949.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.