Syntien anteeksianto

Syntien anteeksianto

Oletko huomannut, että joskus lähetät miltei tiedostamattomia rukouksia Jumalalle?

4 Minuuttia

Oletko huomannut, että joskus lähetät miltei tiedostamattomia rukouksia Jumalalle, kun olet avun tarpeessa? Näin käy usein tilanteissa, jotka tuntuvat raskailta tai vaikeilta. Mutta jos olet väsynyt itseesi ja elämääsi tulet yhä tietoisemmaksi siitä, että sinun itse asiassa täytyy rukoilla!

Jeesus opetti opetuslapsiaan rukoilemalla pyytämään anteeksi rikkomuksia ja teki selväksi sen, että syntien anteeksisaaminen on yhteydessä anteeksiantamiseen. Heidän tuli rukoilla näin: Anna meille meidän velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi meidän velallisillemme. Voit lukea koko rukouksen Matteuksen evankeliumin luvusta 6.

Katumus ja tunnustaminen

Jumala vaikuttaa sinussa silloin, kun omatuntosi on levoton ja tunnet, että on tarpeen rukoilla saadaksesi syntisi anteeksi. Ehkä tunnet valinneesi väärän suunnan elämän tienristeyksessä ja toivot voivasti valita uudestaan. Huomaat myös tehneesi väärin. Apostoli Pietari sanoi kerran ihmisille, jotka ymmärsivät tehneensä väärin: Katukaa ja kääntykää, jotta teidän syntinne pyyhittäisiin pois. Kun kadut sydämestäsi, tunnet tarpeen pyytää anteeksi niin Jumalalta kuin ihmisiltäkin. Raamatun mukaan syntien salaamisella on huonot seuraukset. Jos vaikenet synnistäsi etkä tahdo tunnustaa, et saa anteeksi. Silloin sinulta puuttuu myös ilo. Apostoli Johannes kirjoittaa: Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. Tunnet ilon heti, kun tunnustat!

Anteeksisaamisen perusta

Ennen kuin Jeesus eli maan päällä, ylipappi toimitti uhrimenot kerran vuodessa kansan tekemien syntien sovittamiseksi. Siten he saivat syntinsä anteeksi. Tällaiset uhrit eivät kuitenkaan vaikuta niin, että yksittäisellä ihmisellä olisi puhdas omatunto. Uhrimenojen kautta sai synnit anteeksi, mutta siinä ei ollut voimaa ottamaan pois ihmisluonnossa olevaa pahuutta, joka oli syy synnin tekemiseen. Siksi uhrimenot piti toimittaa yhä uudelleen vuosi toisensa jälkeen.
Jeesus kuoli ihmisten tähden ja antoi elämänsä uhriksi kerran kaikkien edestä. Heprealaiskirjeen luvuista 9 ja 10 voit lukea enemmän anteeksisaamisen perustasta. Syntien anteeksi saaminen merkitsi jotain aivan uutta sen jälkeen, kun Jeesus oli noussut kuolleista! Sinun on mahdollista päästä täysin vapaaksi siitä, mikä painaa omaatuntoasi. Kun tulet Jumalan luokse ja pyydät anteeksi syntejäsi, sinut vapautetaan syyllisyydestäsi, sillä Jeesus kantoi syntimme puolestamme. Siksi voit luottavaisin mielin pyytää anteeksi tekemääsi syntiä ja saat kokea, että Jumala heittää kaikki sinun syntisi merten syvyyksiin, kuten Raamatussa sanotaan.

Lähtöviivana on syntien anteeksisaaminen, ja kulkiessasi tiellä eteenpäin saat apua säilyttääksesi puhtaan omatunnon seuraamalla Jeesusta ja ottamalla ristisi joka päivä!

Miksi on niin tärkeää saada synnit anteeksi?

Jumala haluaa osoittaa rakkautensa sinua kohtaan antamalla sinulle mahdollisuuden unohtaa sen, mikä on takana ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Jeesus antoi elämänsä uhriksi ja avasi siten tien, jota ei aiemmin ollut. Sinä voit kulkea sitä tietä! Voit myös antaa elämäsi uhriksi. Sen teet taistelemalla ihmisluonnossasi olevaa pahaa – syntiä – vastaan ja kieltämällä itsesi Pyhän Hengen voiman avulla. Lähtöviivana on syntien anteeksisaaminen, ja kulkiessasi tiellä eteenpäin saat apua säilyttääksesi puhtaan omatunnon seuraamalla Jeesusta ja ottamalla ristisi joka päivä!

Uusi elämä

Kun kuljet uudella ja elämään vievällä tiellä, tulet jatkuvasti kiitollisemmaksi. Tunnet, että olet saanut uuden ajatustavan! Et enää syytä muita omista vaikeuksistasi. Jos olit ennen epäoikeudenmukainen, haluat nyt olla oikeudenmukainen. Saat halun toteuttaa Jumalan tahdon. Saat halun toimia muiden parhaaksi. Tämä johtuu siitä, että olet saanut uuden mielen. Uuden mielen omistamisesta syntynyt ilo leimaa sinut. Sinussa tapahtuu työ, ja Jumala on avannut mielesi uudelle elämälle, niin että sinusta voi tulla uusi luomus!

Viinipuun oksa

Syntien anteeksisaamisen vastaanottaminen merkitsee myöntymistä siihen, että sinut oksastetaan siihen viinipuuhun, jonka runko on Jeesus. Jeesus sanoo itse: Eihän oksa pysty tuottamaan hedelmää, ellei se pysy puussa, ja samoin ette pysty tekään, ellette pysy minussa. Minä olen viinipuu, te olette oksat. Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää. Jeesus toivoo, että sinä kannat hedelmää! Puussa mehu kulkee rungosta oksiin. Jos sinusta tulee oksa Jeesuksen Kristuksen runkoon, saat voimaa elämääsi! Elämästä tulee silloin tarkoituksenmukaista ja mielenkiintoista!

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.