Sävyisyys ei ole heikkoutta

Sävyisyys ei ole heikkoutta

Sävyisyys käsitetään usein väärin ja tulee mustamaalatuksi. Mutta Jeesus sanoo, että meidän on opittava sävyisyyttä häneltä ja että sävyisät perivät maan.

4 Minuuttia ·

Sävyisyys on ihana hyve, jolla on paljon hyviä ja hyvää tekeviä vaikutuksia. Tällä on valtava merkitys palveluksessamme ja kanssakäymisessä lähimmäistemme kanssa. Voimme suhtautua kaikenlaisiin koetuksiin ja vaikeuksiin oikealla tavalla, kun olemme kärsivällisiä.  Kun olemme sävyisiä, voimme löytää oikean tavan toteuttaa palvelustamme  ja suorittaa tekojamme.

Jeesus kutsuu meitä luokseen oppiaksemme hänestä, sillä – hän sanoo –”minä olen sävyisä ja nöyrä sydämeltäni” . Matt. 11:29. Sävyisyys oli tullut lihaksi Jeesuksessa. Siitä oli tullut osa hänen olemustaan. Jos tulemme ahkerasti hänen luokseen oppiaksemme hänestä, meille voi käydä samoin. Ylistetty olkoon Jumala!

Kuinka sävyisyys ilmenee

Kiiruhtaminen sanoissa ja teoissa lienee yksi heikkouksista, jotka useimmiten ilmenevät ihmisissä. Puhutaan ja toimitaan ennen kuin ollaan ehditty ajatella, ja seurauksena on, että sanotaan ja tehdään asioita, joita kohta kadutaan. Asioita – jotka vahingoittavat sekä itseään että toisia. Jos toimin näin, minulta puuttuu sävyisyyttä. Sävyisyys saa aikaan sen, että mietin, ennen kuin ryhdyn toimimaan.

Silloin se, mitä sanon ja teen, on aivan erilaista, kuin jos olisin toiminut impulsiivisesti, tai usein se, mitä olin ajatellut sanoa tai tehdä, jää kokonaan pois. ”Tietäkää, rakkaat veljeni, että jokaisen ihmisen tulee olla nopea kuulemaan mutta hidas puhumaan ja hidas vihaan.” Jaak. 1:19. Tämä Raamatunkohta antaa meille ”vihjeen” siitä, miten sävyisyys ilmenee.

Tiedämme sen – mutta ottakaamme tämä perusteellisesti sydämellemme; nopea kuulemaan, mutta hidas puhumaan! Tämä ihana etu meillä on, kun olemme sävyisiä. Usein voimme kokea esim. keskusteluissa,  ettei ihmisillä ole aikaa kuunnella, odottaa ja olla hiljaa, kunnes toiset ovat puhuneet asiansa loppuun. Ei, keskeytetään ja usein puhutaan toistensa suuhun. Onko tämä sitä, että ollaan nopeita kuulemaan? Onko tämä sävyisyyttä? Ei, sävyisyys puuttuu, ja siksi toimitaan näin.

Raamatusta käy usein ilmi, että Jeesus oli sävyisä. Meillä on siitä kallisarvoinen esimerkki, kun fariseukset tulivat Jeesuksen luo mukanaan aviorikoksesta tapaamansa nainen (Joh. 8:1-11). Kun he kysyivät, mitä Jeesus halusi heidän tekevän naiselle, hän ei vastannut heti. Hän kumartui ja kirjoitti maahan. Hän oli nopea kuulemaan ja hidas puhumaan. Mutta – kuultuaan Isän puhetta, hän vastasi arvovallalla. Hänen heille antamansa vastaus oli ”täysosuma”. Ihana, hyvää tekevä vaikutus sävyisästä sydämestä käsin!

Toimiminen oikein oikeaan aikaan

Herran palvelijoina meillä on erityisen hyvää käyttöä tälle hyveelle. ”Sävyisä kieli on elämän puu.” Snl. 15:4 (KR33). Meidän on oltava sävyisiä, voidaksemme kuulla Jumalan ääntä ja voidaksemme antaa hengellistä ruokaa. Meidän on aina oltava valmiit puolustamaan toivoa, joka asuu meissä, ”kuitenkin sävyisästi ja kunnioittavasti” 1. Piet. 3:15-16 (KR92). Jos joku tavataan synnistä, meidän tulee ojentaa häntä sävyisyyden hengessä (Gal. 6:1). ”Herran palvelijan ei sovi riidellä, vaan hänen tulee olla lempeä kaikille, kyetä opettamaan ja kärsimään vääryyttä. Hänen tulee sävyisästi ojentaa vastustelijoita…” 2. Tim. 2:24-25 (KR38).

Sävyisyys vaikuttaa siten, että voimme olla hiljaa ja Hengen vaikutusten mukaan auttaa oikealla tavalla ja tarttua asiaan oikeaan aikaan, niin että vaikutus olisi mahdollisimman hyvä. Kuinka siunattua onkaan olla hiljaa, kun meitä vastustetaan, ja kuunnella, mitä toisella on sanottavanaan. Kun hän on valmis, voimme hiljaa ja rauhallisesti sanoa jotain, mikä tuo valoa. ”Kärsivällisyydellä (norj. sävyisyydellä) taivutetaan mahtimies…” Snl. 25:15.

Sävyisyys on viisauden osa. Kuule, mitä Jaakob niin valtavan hyvin ja yksinkertaisesti selittää meille: ”Kuka teistä on viisas ja ymmärtäväinen? Näyttäköön hän tekonsa hyvällä vaelluksellaan, viisaasti ja sävyisästi!” Jaak. 3:13. Sävyisyys antaa viisaudelle arvokkuutta, ja tulemme helpommin kuulluiksi.

”Autuaita ovat sävyisät, sillä he perivät maan.” Matt. 5:5. Niin, todellakin: sävyisät ovat osoittaneet olevansa , sen arvoisia!

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran maaliskuussa 1961 otsikolla ”Saktmodighet” (suom. Sävyisyys)  BCC: n lehdessä «Skjulte Skatter».
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.