Roolimalli

Roolimalli

Jälleen on kesäkuu ja Australiassa on talvi. Tänä vuonna Melbournen, Sydneyn ja Perthin seurakuntien vuotuinen nuortenkonferenssi pidetään vuorilla, jossa on huikeat näköalat ja lämpömittari on nollan vaiheilla.

4 Minuuttia ·

Jälleen on kesäkuu ja Australiassa on talvi. Tänä vuonna Melbournen, Sydneyn ja Perthin seurakuntien vuotuinen nuortenkonferenssi pidetään vuorilla, jossa on huikeat näköalat ja lämpömittari on nollan vaiheilla.

Istun täpötäydessä kokoontumishuoneessa. Aivan kuin hengitykseni muuttuisi sumuksi ympärilläni. Katselen ympärilleni ja huomaan muidenkin tyttöjen kääriytyneen huiveihin ja takkeihin – takka ei ole kerennyt lämmittää vielä tarpeeksi. Kaikki ovat kuitenkin iloisia ja tunnelma on melkein käsinkosketeltavissa, kun odotamme konferenssin ensimmäisen kokouksen alkamista.

Elämä muuttumisessa

Ensimmäinen laulu alkaa: ”Miksi emme iloisisi? Onhan toivo, jota uskossa me saamme katsoa! Vaiva, ahdistus ja kamppailu ja taisto kirkkaudelle silmämme saa avata.” (Laulu 151 Herran Tiet-laulukirjasta). Tunnen laulun hyvin, mutta tällä kertaa keskityn tavallista tarkemmin laulun sanoihin laulaessani. Mietiskelen, kuinka moni voi kuvailla itseään sanoilla ”hyvin onnellinen”. Se on jotain, mitä itse haluan olla.

Nousemme rukoilemaan. Useat nuoret pyytävät Jumalaa siunaamaan kokouksen, toiset rauhallisesti, toiset hartaammin. ”Puhu sydämiimme”, eräs nuori mies rukoilee, ”niin että voimme tarttua tähän elämään.” Oletan, että hän tarkoittaa elämää, jota kuvaillaan laulussa, jota juuri lauloimme.

Tom Harris nousee puhumaan. Hän on ainoa paikallaoleva vanhempi. Hänet on kutsuttu rohkaisemaan meitä ja jakamaan yhteyttä kanssamme. Hän katsoo ympärilleen hymyillen.
-Olemme hyvin etuoikeutettuja ihmisiä, hän sanoo ja jatkaa, sillä olemme saaneet Raamatusta totuuden sanan, joka voi pelastaa meidät ja muuttaa meidät. Hän jatkaa lukien Heprealaiskirjeem luvusta 1 kohdan, jossa kuvaillaan Jeesusta Jumalan Poikana.

Koeteltu ja koettu elämä

Kuunnellessani Tomia, on vaikea uskoa, että tämä mies sanoi kerran maailmalle, ettei hänestä koskaan tule kristittyä. Mutta se on totta, olen itse kuullut hänen kertovan siitä. Nyt katson tätä miestä, joka rakastaa syvästi Kristusta ja on vihkinyt viimeiset kolmekymmentä vuotta elämästään palvellakseen Häntä ja tullakseen kaikin tavoin mahdollisimman paljon Hänen kaltaisekseen.

Olen tuntenut Tomin syntymästäni saakka (olen 23 vuotias) ja voin sanoa rehellisesti, etten ole koskaan kuullut hänen puhuvan vihaisesti. En ole koskaan kuullut hänen käyttävän karkeaa kieltä tai nähnyt merkkiäkään kärsimättömyydestä. Olen nähnyt pelkkää hyvyyttä, ystävällisyyttä ja rakkautta muita kohtaan. Tiedän hänen rakastavan jokaista, joka istuu tässä huoneessa. Miten se on mahdollista? Tiedän, että vaikka uskonkin päässeeni pitkälle elämän tiellä, olen kaukana siitä, mihin hän on päässyt. Olen kaukana siitä, kuinka tyytyväinen ja iloinen hän on.

Turvallinen roolimalli

Hän ei ole suureellinen, ihailtu tai ulkonaisesti loistelias, mutta epäilemättä hän on ihminen, jonka kaikki nuoret voivat turvallisesti ottaa roolimallikseen. Ketkä ovat useimpien nuorten esikuvia nykyään? Teini-ikäiset jumaloivat poptähtiä, muoti-ikoneja ja näyttelijöitä. Monet näistä näyttävät jännittäviltä ja huolettomilta ulospäin, mutta todellisuudessa he kärsivät ongelmista, joista meillä tavallisesti ei ole tietoakaan. Välillä silti saamme nähdä heidän elämänsä epämiellyttävän puolen: he ovat riippuvaisia huumeista, olleet uskottomia kumppaniaan kohtaan tai ovat saaneet aikaiseksi vahinkoa alkoholin vaikutuksen alaisena.

En sano, etten ymmärrä, miksi sellaiset ovat niin suosittuja ja niin ihailtuja, sillä se ei olisi totta; tunnen kyllä heidän karismaattisuutensa ja vetovoimansa niinkuin kaikki muutkin. Mutta haluanko olla heidän kaltaisensa? Ovatko he aidosti onnellisia loisteliaisuuden, rikkauden ja kauneuden takana? Voivatko he ikääntyessään katsoa elämäänsä taaksepäin katumatta? Minulla on omat epäilykseni…

Tulla Jeesuksen kaltaiseksi

-Meidät on kutsuttu muuttumaan Pojan kuvan kaltaisiksi, jatkaa Tom. Jumala haluaa tehdä sen meissä. Tavalla tai toisella ajatus siitä, että voisin eläessäni tulla enemmän Jeesuksen kaltaiseksi tuntuu houkuttelevalta. Onko mitään muuta elämää, joka voisi tyydyttää enemmän kuin tämä? Onko olemassa mitään parempaa keinoa saavuttaa se, kuin imitoida sellaisia, jotka jo elävät niin?

Olen edelleen nuori ja elämä on edessäni. Tiedän, kuinka elän sen!

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.