Pelastus – sydämen asia!

Pelastus – sydämen asia!

En voi muuttua Pojan kuvan kaltaiseksi vain muuttamalla käytöstäni tai elämällä jonkin tietyn mallin mukaan.

4 Minuuttia ·

Pelastus Jeesuksessa Kristuksessa on perusteellinen ja kokonaisvaltainen asia. Työ, jonka Kristus tekee sielussa, joka todella rakastaa häntä, on radikaali ja kaiken kattava. Se tunkeutuu sydämen salattuihin kammioihin ja tuomitsee jopa ajatukset ja aikeet, jotta jotain aivan uutta voisi versoa esiin. Kysymyksessä on täydellinen muuttuminen kaikesta turmeltuneesta ja hylättävästä sellaiseen, mikä on läpikotaisin puhdasta ja jumalallista. Jokaisen rehellisen sielun on myönnettävä, että tällaisen ihanan työn toteutuminen heissä vaatii heiltä enemmän kuin ohimenevää mielenkiintoa hiukan paremmaksi tulemisesta. Tarvitaan sisäinen vallankumous – uusi ja puhdistettu sydän. Ei vain kerran – vaan monta, monta kertaa elämän aikana.

Jumalan työ Jobissa

Vaikka Job oli tavattoman vanhurskas mies, hänen piti saada erityinen käsittely, jotta Jumala saattoi tehdä ikuisen työn hänessä. Koetukset, joiden läpi hänen piti mennä, tekivät voimakkaan murskaustyön hänessä. Sekä Jobilla että hänen ystävillään oli monia ajatuksia ja mielipiteitä kaikesta tästä, monet niistä sekä tosia että rakentavia. Elihulla oli erityisen paljon hyvää sydämellään, vaikka hän vielä oli nuori. Suurimman vaikutuksen Jobiin teki kuitenkin Jumala itse, kun hän ”myrskyn” keskeltä puhui suoraan Jobin sydämelle. Hänen puheensa oli niin voimakasta, että jotain tapahtui Jobin sydämen syvyydessä, eikä hän koskaan enää ollut sama ihminen.

Puhe ei ollut monimutkaista eikä vaikea ymmärtää. Jumala kysyi häneltä kahta asiaa. Hän halusi tietää, missä Job oli silloin, kun Jumala perusti maan, ja tiesikö Job vastauksen joihinkin salaisuuksiin (Luvut 38 ja 39). Job ei osannut vastata kumpaankaan kysymykseen. Sen sijaan, että Job olisi sanonut niin paljon, hän alkoi saada valoa itsestään. Silloin hän laski käden suulleen ja vaikeni. Silloin Jumala puhui uudestaan ja kertoi Jobille kahdesta eläimestä, Behemotista, ”jonka minä loin, niin kuin sinutkin… sen voima on lanteissa… ja väkevyys sen vatsalihaksissa…” ja Leviatanista, ”sen niskassa asuu voima… Maan päällä ei ole sen vertaista”. L 40: 15-16 ja 41:15 ja 24. Nämä molemmat eläimet ovat valtavan vahvoja, ne eivät taivu eivätkä anna periksi millekään tai kellekään. On selvää, etteivät eläimet suinkaan olleet Jumalan sydämellä. Hän ajatteli Jobia. Siksi Jumala päättää puheensa Jobille näihin kuvaaviin sanoihin Leviatanista: ”Se katselee halveksien kaikkea korkeaa, se on kaikkien ylväitten eläinten kuningas." Job 41:25.

Muuttuminen nöyryyden kautta

Tämä puhe teki ankarasti työtä Jobin sydämessä. Aikaisemmin hän oli kuullut Jumalasta. Nyt hän sai itse nähdä hänet. Sydämen silmät tulivat valaistuiksi ja hän ymmärsi sekä sen, kuka Jumala oli että sen, kuka hän itse oli suhteessa Jumalaan. "Minä tiedän, että sinä voit kaiken… Sen tähden peruutan puheeni ja kadun tomussa ja tuhkassa." Luku 42:2 ja 6. Nämä totuudet ovat niin yksinkertaisia. Nämä asiat opitaan pyhäkoulussa. Kuka Jumala on, ja kuka minä olen. Eikö Job ymmärtänyt tätä aikaisemmin? Kyllä varmasti – jollain tavalla. Hän itse sanoi kuulleensa näistä asioista, ja ymmärsi ne osittain, mutta ne eivät olleet tunkeutuneet niin perusteellisesti hänen sydämeensä, että ne olisivat muuttaneet hänen olemuksensa. Ne eivät olleet saaneet aikaan sisäistä vallankumousta hänen elämässään! Ne eivät muuttaneet hänen näkyään omasta itsestään, vaimostaan, ystävistään, olosuhteistaan, koetuksistaan ja kaikista tilanteista, joihin Jumala hyvyydessään oli antanut hänen joutua. Siihen tarvittiin voimakas murskaaminen Jumalan väkevän käden alla, että hänen sisäinen korvansa avautui kunnolla Jumalan äänelle, ja sydämen silmät tulivat valaistuiksi. Kun tämä sitten tapahtui, Jobista tuli aivan uusi henkilö. Siksi meidän tulee kiittää Jumalaa kaikista koetuksistamme ja raskaista olosuhteista, jotka hän lähettää meille, sillä ilman niitä pelastus on mahdoton.

En voi muuttua Pojan kuvan kaltaiseksi muuttamalla käytöstäni tai ojentautumalla jonkin mallin mukaan. Muuttuminen tapahtuu, kun sydämestäni nöyrryn Jumalan väkevän käden alle, käännän korvani totuudelle ja tunnustan sen sydämestäni – ilman selittelyä ja puolustelua. Silloin Jumala kirjoittaa lakinsa ja käskynsä sydämeeni niin perusteellisesti, että haluan totella niitä sydämestäni! Kaikki muuttuminen tapahtuu sydämessä! Siksi Jeesus sanoo: ”…puhdista ensin maljan sisäpuoli, jotta sen ulkopuolikin puhdistuisi! ja ”Mutta se, mikä tulee suusta ulos, lähtee sydämestä, ja se saastuttaa ihmisen.” Matt. 23:26 ja 15:18.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran BCC: n «Skjulte Skatter»- lehdessä maaliskuussa 2014.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.