Onko oikeastaan olemassa "turhia sanoja"?

Onko oikeastaan olemassa "turhia sanoja"?

Voidaanko meitä moittia siitä, mjtä ajattelemme? Entä siitä, mitä puhumme?

3 Minuuttia ·

Sanotaan, ettei ajatuksia voi kukaan kesyttää, ja Jaakob sanoo: ”Samoin myös kieli on pieni jäsen ja voi kuitenkin kerskata suurista asioista. Katso, kuinka pieni tuli, ja kuinka suuren metsän se sytyttää!” Jaak. 3:5. Kaikki tämä on alkuisin ajatuksista. Synnilliset himot syyhyävät ruumiissa, ja ajatukset lähtevät liikkeelle. Ellei silloin olla valppaita, kieli alkaa käydä. Ajatusten kautta kieli tulee suoraan yhteyteen lihassa olevan synnin kanssa, ja näin kieli muuttuu tuleksi, joka tahraa ruumiin, sytyttää tuleen elämän pyörän itse syttyen helvetistä (Jaak. 3:6).

Meillä on valta ajatuksiimme ja kieleemme

Kuinka sitten pitäisi aloittaa taistelu voiton saamiseksi tästä helvetistä? Taistelun täytyy alkaa ajatuselämästä. Emme voi välttyä kiusauksilta, mutta voimme kääntää ajatuksemme pois lihassa olevista himoista. Se ei ole mahdollista, sanotaan. Kyllä vain, sillä Jeesus sanoo: ”Miksi ajattelette sellaista sydämessänne?” Mark. 2:8. Meitä voidaan moittia huonojen ajatusten vaalimisesta. Niistä kieli saa ravintonsa, ja niin se lähettää nämä pahat ajatukset itään ja länteen. Suuret metsät syttyvät tuleen, ja kaikki näiden ajatusten kuuntelijat turmeltuvat.

”Moni viskoo sanoja kuin miekanpistoja, mutta viisaitten kieli on lääke.”  Snl. 12:18. ”Tyhmäin sydän huutaa julki hulluutensa.” Snl. 12:23. Punnitsemme ajatukset mielessämme, sekä pahat että hyvät, sekä pahasta että hyvästä lähteestä tulevat. Hyvästä lähteestä tulevat ajatukset ovat turvallisia, sillä ne tulevat vaikuttamaan hyvää, mutta pahasta lähteestä tulevia ajatuksia täytyy jarruttaa. Tässä auttaa risti. Olemme saaneet vallan sanoa ”ei” pahalle ja ”kyllä” hyvälle. Siten olemme saaneet valtaamme niin ajatuksemme kuin kielemme. Meidän ei tarvitse ajatella ja puhua pahaa. Tämä koskee niitä alueita, joista meillä on valoa, ja joilla osaamme erottaa hyvän ja pahan. Tässä tarvitaan kuitenkin suurta valppautta.

Toimi niin, että saat voiton!

Jaakob sanoo: ”…mutta kieltä ei kukaan ihminen pysty kesyttämään. …Samasta suusta lähtee kiitos ja kirous. Mutta sitten samainen apostoli sanoo samaan hengenvetoon: ”Näin ei saa olla veljeni! Eihän samasta lähteensilmästä pulppua makeaa ja karvasta vettä?” Jaak. 3:8-11. Tästä käy ilmi, että voimme kieltää pahojen ajatusten tulevan mieleemme. Siinä me seisomme, sinä ja minä, portinvartijoina. Voimme kieltää kieltämme puhumasta syntisiä ajatuksia.

Pahan puhuminen ja pahan kirjoittaminen johtuvat samasta syystä, siitä, että annamme pahuuden päästä mieleemme. Mielellämmehän meidän tulisi palvella Jumalan lakia (Room.7:25). Kaikki tällainen pahuus tulee tuomita ja kuolettaa, ja jos olemme pahan puhumisellamme aiheuttaneet vahinkoa ihmisille, meidän on pyydettävä heiltä anteeksi. Ajattele, jos et hellitä, ennen kuin voitat ajatuksissasi, sanoissasi ja teoissasi. Vaikka harjoituksen aikana kokisitkin vastaiskuja, niin älä menetä rohkeuttasi, vaan jatka edelleen. Tässä on antoisa tilaisuus itsensä harjoittamiseen jumalanpelkoon.

Tämä artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran BCC:n «Skjulte Skatter» -lehdessä huhtikuussa 1933 otsikolla «Tungen og tanken» (Kieli ja ajatus).
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.