Onko minun mahdollista pitää ajatukseni puhtaina?

Onko minun mahdollista pitää ajatukseni puhtaina?

Kuinka voi olla mahdollista omistaa puhdas ajatuselämä, kun monet näistä ajatuksista ovat tahattomia?

5 Minuuttia ·

Kuinka voi olla mahdollista omistaa puhdas ajatuselämä, kun monet ajatuksista ovat tahattomia?

«Mitä sinä ajattelet?» Onko joku kysynyt sinultä tätä, kun tuijotat kaukaisuuteen etkä huomioi ympäristöäsi? En aina halua jakaa sitä, mitä päässäni liikkuu. Usein olen iloinen, että se on salattu alue, joka kukaan ihminen ei voi nähdä. Mutta on yksi, joka voi lukea ajatukseni, joka seuraa tarkasti mukana, ja jolta mikään ei ole salassa. Jumalalla, luojallani, on pääsy ajatuksiini ja hän on hyvin kiinnostunut siitä, mitä tapahtuu siellä salaisilla alueilla.

Ongelmana on se, että en aina pysty kontrolloimaan sitä, mitä ajatuksiini nousee. Tunteet, kuvat ja sanat putkahtavat esiin ilman varoitusta. Nämä ajatukset voivat olla hyviä tai pahoja, positiivisia tai negatiivisia, rakentavia tai hajottavia. Joskus voin yllättyä tai jopa saada shokin siitä, mitä ajatuksiin nousee. Missä näillä ajatuksilla on lähteensä? Mitä mieltä Jumala on niistä, tuomitseeko hän minut näiden tahattomien impulssien perusteella?

Missä näillä ajatuksilla on lähteensä?

Ihmisen luonto

Jokainen ihminen maailmassa on syntynyt omistaen "lihan". Tämä on se inhimillinen luonto, joka turmeltui kun Aadam ja Eeva, ensimmäiset ihmiset, tekivät syntiä. Ihmiset, Jumalan täydellisen luomakunnan ylimmät luomistyöt, antoivat periksi kiusauksessa ja päästivät synnin ja kirouksen, mikä sitä seuraa, sisään elämäänsä. Tuloksena tästä oli se, että ihmisen ajatukset kääntyivät Jumalan palvelemisesta ja rakastamisesta itselleen elämiseen. Ihmisenä olen perinyt tämän luonnon, ja se tarkoittaa sitä, että katkerat, ristiriitaiset, masentavat tai likaiset ajatukset tulevat suoraan lihastani. Ne ovat osa inhimillistä luontoani.

Vaikka nämä vaikutukset ovat epämiellyttäviä, useimmat lopulta hyväksyvät ne osana elämää. "Minä olen kuitenkin vain ihminen!" Monet luulevat, että niin kauan kuin ne pysyvät ajatuksina, se ei ole niin pahaa – en kuitenkaan satuta ketään muuta. Mutta Jeesus tekee valtavan selväksi, että asia ei ole niin: "Te olette kuulleet sanotuksi: ‘Älä tee huorin'. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssaan." Matt.5: 27-28. Toisin sanoen, on syntiä antaa periksi ajatuksille, samalla tavalla kuin fyysiselle toiminnalle – vaikka seuraukset toisille ihmisille eivät olekaan samat. Tietysti tämä koskee myös muita syntejä kuten vihastumista, kritiikkiä, kateutta ja masennusta – niin, jokaista syntiä, jolle annan periksi ajatuksissani!

Kuka on se todellinen «minä»?

Tämä voi vaikuttaa masentavalta – kuinka voi olla mahdollista pitää ajatuselämä puhtaana, kun monet näistä ajatuksista ovat tahattomia? Paavali antaa meille vihjeen, kun hän kirjoittaa: "… ettei minussa, se on minun lihassani, asu mitään hyvää….sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen…. Huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni." Room.7: 18-21. Tästä selviää, että on ero minun (lihani) ja minun (mieleni, tai halu palvella Jumalaa) välillä. Silloin voin kysyä: kuka on se todellinen "minä"?

Miksi lihani ja synti, mikä lihassa asuu, voittaisivat?

On olemassa ristiriita sen välillä, mitä mieleni haluaa ja mitä lihani haluaa. Tässä minun tulee tehdä itselleni sarja kysymyksiä, joihin pitäisi olla helppo vastata. Esimerkiksi: Miksi lihani ja synti, mikä siellä asuu voittaisivat? Keneen minä uskon – Jumalaan vai lihaani? Onko synnin voima suurempi kuin Jumalan voima? Mitä Jumalan sana sanoo?

Kun luen Raamattua, huomaan todellakin, ettei tappiota mainita, muulloin kuin vain silloin, kun on puhe lankeamisesta oman kurjuuteni ja uskon puutteeni takia. Raamattu tekee selväksi, että näiden lankeamisten tulee olla poikkeuksia sääntöön. Normaali kristillinen elämä on elämää voitossa – ajatuksissa, sanoissa ja teoissa! Niin, miten sitten voin voittaa ajatuselämässäni?

Taistelu ja esikuva

Jaakobin kirjeestä 1: 14-16 luen, että himoni (lihan himot) ovat syynä siihen, että tulen kiusatuksi. Kiusauksesta on kyse, kun himot lihasta tulevat esille; tavallisesti ajatuksena tai tunteena. Mutta himon täytyy tulla raskaaksi, jotta se synnyttäisi synnin. Raskaaksi tuleminen tapahtuu, kun mieleni on yhtä mieltä lihani kanssa. Ne kaksi yhdistyvät, ja ajatus, joka sai alkunsa tiedostamattomana impulssina  – kiusaus – tulee synniksi, jota usein seuraavat sanat ja teot.

Koko Raamattu on kuitenkin kehotusta toimintaan: vihollisen vastustamiseksi, joka uudessa liitossa on synti, joka asuu lihassani. Kiusatuksi tuleminen ei ole sama kuin synnin tekeminen, mutta jotta siitä ei kehittyisi syntiä, minun tulee ryhtyä taisteluun niitä himoja vastaan, jotka tulevat esille.

Koko Raamattu on kehotusta toimintaan.

Se voi vaikuttaa mahdottomalta, mutta kun Jeesus meni takaisin Isänsä luo taivaaseen, hän lupasi lähettää meille Henkensä, Puolustajan. Pyhän Hengen avulla ja ohjauksella me saamme voimaa, ei vain kiusauksen kestämiseen, vaan vihollisen voittamiseen perin pohjin. Tämä on uskon taistelu. Niin kauan kuin taistelen, en ole tehnyt syntiä! Tämä on elämäksi sille, joka voittaa! Tämä tarkoittaa myös sitä, että minä pysyn puhtaana, eikä tahattomien ajatusten takia tule mitään kadotustuomiota.

Kuinka tiedän, että se on mahdollista? On kirjoitettu, että Jeesus oli ihminen niin kuin minäkin, ja hän tuli kiusatuksi kaikessa niin kuin minäkin, mutta hän ei koskaan tehnyt syntiä. Ei kertaakaan! Se tarkoittaa, että se on mahdollista myös minulle. Minä voin mennä hänen luokseen saadakseni apua oikeaan aikaan. (Hebr. 4: 15-16) Oikea aika on silloin, kun tulen kiusatuksi – ennen kuin olen langennut! Apu on Jumalan sanassa, ja Pyhä Henki vahvistaa tahtoani kestää taistelussa.

Uusi luomus

Tällä taistelulla on fantastiset seuraukset. Sitä mukaa kun olen uskollinen synnin vastustamisessa silloin, kun se tulee näkyviin kiusauksena, se todellakin kuolee. (Kol. 3: 3-5) Minun turmeltunut ihmisluontoni korvautuu asteittain uudella luomuksella. Negatiiviset, hajottavat ajatukset ja impulssit menettävät otteensa enemmän ja enemmän, ja positiiviset, rakentavat ja toivorikkaat ajatukset ja reaktiot ottavat niiden paikan. Tämä on Jumalan työ, jota hän tekee minussa kun elän täällä maan päällä!

Jos haluat kuulla enemmän tästäö täydellisestä muuttumisesta, lue lisää artikkeleita tältä nettisivulta tai {link=/no/Kontakt-oss ota meihin yhteyttä}.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.