Oikea ja väärä

Oikea ja väärä

On suuri ero siinä “tekeekö oikein” siksi, että pelkää epärehellisyyden seurauksia vai tekeekö sen siksi, että koko sydämestään haluaa tehdä oikein. Ajattele, että todella voi haluta tehdä oikein!

5 Minuuttia ·

Eräs mies ajaa päin punaisia valoja ja törmää toiseen autoon. Poliisi saapuu opaikalle ja kysyy, mitä on tapahtunut. Miksi mies ei valehtele?

Eräs nainen kävelee kadulla ja kurkistaa sisään koruliikkeeseen, missä hän huomaa pöydällä sormuksen, jota hän kovasti haluaa. Ketään ei ole lähettyvillä ja hän voisi helposti siepata sen itselleen. Miksi hän ei ota sitä?

Viime aikoina olen ajatellut paljon sanoja "oikein" ja "väärin" ja sitä, mitä ne merkitsevat ihmisille. Useimmat ihmiset elävät sosiaalisesti hyväksyttävää elämää suhteessa maan lakeihin. He eivät varasta eivätkä loukkaa ihmisiä, jotka ärsyttävät heitä. Useimmat opiskelijat läpäisevät opintonsa ilman että huijaisivat kokeissa, vaikka kiusaus voi olla suuri, ja kaikkein useimmat täyttävät veroilmoituksen  rehellisesti parhaan ymmärryksensä mukaan.

Miksi ihmiset tekevät oikein?

Mutta miksi? Jättääkö nainen koruliikkeessä sormuksen paikoilleen siksi, että hän tietää olevan väärin varastaa ja siksi luopuu ajatuksesta, vai tapahtuuko se siksi, että hän tietää liikkeessä olevan valvontakameran?

Kertooko mies onnettomuudesta poliisille totuuden siksi, että lähellä olevalla bussipysäkillä on 14 todistajaa, vai siksi, että hän tietää olevan väärin valehdella ja valitsee siksi tehdä oikein?

On vaikeaa, jos aina joutuu kieltämään itseltään sen, mitä haluaa.

Kuinka on sinun laitasi? Jos sinulla olisi mahdollisuus varastaa 100000 € ja olisit 100% varma siitä, että sinä et koskaan paljastuisi, tekisitkö sen? Ehkä 100000 € on vähän liian paljon. Sinähän ottaisit rahat syyttömiltä ihmisiltä. Miten olisi 10000 €? 5000 €? 500 €?

On suuri ero siinä, "tekeekö oikein" siksi, että pelkää epärehellisyyden seurauksia vai siksi, että haluaa koko sydämestään tehdä oikein. On vaikeaa, jos aina joutuu tekemään vastoin tahtoaan ja kieltämään itseltään sen väärän, mitä haluaisi tehdä tietäen vielä, että seuraavana päivänä tulee samoja tilanteita, joissa joutuu jälleen kieltäytymään.

Rakastatko tehdä oikein?

Ajattele, että on mahdollista haluta tehdä oikein.Se olisi tehnyt asian niin paljon yksinkertaisemmaksi! Eikö olisikin ollut parempi, jos sinulla olisi ollut palava halu pysyä totuudessa, olla vilpitön ja rehellinen? Näin oli Jeesuksella. Hänestä on kirjoitettu Hebrealaiskirjeessä:

«Sinä rakastit oikeutta ja vihasit vääryyttä. Sen tähden Jumala, sinun Jumalasi, on voidellut sinut riemun öljyllä, sinut, ei kumppaneitasi.» (Hebr. 1: 9).

Jeesuksen rakkaus Jumalaa kohtaan sai aikaan sen, että hän halusi tehdä vain sitä, mikä miellytti Jumalaa.

Tämä jae puhuu puolestaan. Hän oli tietystikin onnellinen, kun hän vihasi vääryyttä! Eivätkö kaikki olisi olleet onnellisia, jos he olisivat rakastaneet tehdä oikein sen sijaan, että he tekivät väärin? Silloin kaikki olisi ollut niin paljon yksinkertaisempaa. Mutta kuinka Jeesus pääsi siihen? Hän syntyi omistaen ihmisluonnon, kuten mekin, ja tiedämme sen olevan täynnä haluja tehdä sellaista, mikä on väärin. Hän siis tuli siihen, että hän rakasti oikeutta ja vihasi vääryyttä!

Vastaus on valtavan yksinkertainen. Jeesuksen rakkaus Jumalaa kohtaan sai aikaan sen, että hän halusi tehdä ainoastaan sen, mikä oli Jumalan mieleen. Hänen halunsa miellyttää Jumalaa oli voimakkaampi kuin halu antaa periksi omille haluilleen. Ajattele joitain ihmisiä, joita rakastat suuresti. Et haluaisi loukata heitä millään tavalla, vai kuinka? Sinä haluat, että he olisivat onnellisia, ja jos rakastat heitä todella paljon, olisit halukas luopumaan muista asioista elämässäsi, jotta he olisivat onnellisia.

Uusi mieli

Juuri näin on Jumalan ja Jeesuksen välillä. Kun ymmärrät, kuinka paljon he rakastavat sinua, tunnet samoin. Jumala, joka rakasti maailmaa niin paljon, että hän antoi oman Poikansa, ainokaisensa (Joh 3: 16), ja Jeesus, joka vuodatti verensä pelastaakseen meidät synneistämme (i.Piet. 1: 19).

Hetkessä sinun koko asenteesi muuttuu. Sinun ihmisluontosi ei ole muuttunut, joten tulet jatkossakin kiusatuksi valehtelemaan, panettelemaan, olemaan epärehellinen, jne. Mutta nyt olet saanut uuden mielen! Kun aikaisemmin halusit antaa periksi kiusauksessa, haluat nyt vastustaa kiusausta, sillä et halua enää tehdä väärin. Sinä rakastat Jeesusta ja tiedät, että valehtelu ja epärehellisyys eivät miellytä häntä.

Ihmisluontosi ei ole muuttunut, mutta olet saanut uuden mielen!

Koska sinulla on edelleen ihmisluonto, sinun tulee edelleen tehdä valintoja, mutta ne eivät enää ole vaikeita valintoja. Sinä kiellät taipumuksesi tehdä syntiä, koska rakastat Jeesusta. Sinun ei enää tarvitse nähdä edessäsi pitkää elämää, missä joudut jatkuvasti estämään itseäsi tekemästä sitä, mitä haluaisit – siinä pelossa, mitä toiset mahtavat sinusta ajatella. Vähitellen. kun jatkat itsesi kieltämistä, tulet huomaamaan muutoksen reagointitavassasi. Ihmisluonnossasi asuva synti, synti lihassa, menettää valtansa vähä vähältä. Raamatussa sanotaan, että se viedään kuolemaan. Siitä tulee todellakin helpompaa ja helpompaa, ja eräänä päivänä et enää tule kiusatuksi sillä alueella. Voitko kuvitella jotain parempaa kuin se?

Kristuksen mieli

Tästä on selvästi kirjoitettu useissa paikoissa uudessa testamentissa. Esimerkiksi: «Niin me siis, veljet, olemme velassa, mutta emme lihalle, lihan mukaan elääksemme. Sillä jos te lihan mikaan elätte, pitää teidän kuoleman, mutta jos te Hengellä kuoletatte ruumiin teot, niin saatte » (Room. 8:12; 1938 käännös).

«Koska siis Kristus on kärsinyt lihassa, niin ottakaa tekin aseeksenne sama mieli – sillä joka lihassa kärsii, se lakkaa synnistä» (1. Piet. 4:1; 1938 käännös).

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.