Mene suoraan sisältöön

Muuttunut mies

Yli kahdeksan vuotta sitten Mike yritti salakuljettaa melkein 23 kiloa huumeita rajan yli USA:aan. Vankilassa hän antoi lupauksen Jumalalle - lupauksen, joka muutti hänen elämäsä.

Yli kahdeksan vuotta sitten Mike yritti salakuljettaa melkein 23 kiloa huumeita rajan yli USA:aan. Vankilassa hän antoi lupauksen Jumalalle – lupauksen, joka muutti hänen elämäsä.

Hänen kämmenensä hikoavat kylmästä hiestä, ja kylmät väreet kulkevat hänen selkäänsä pitkin. Kun Mike näkee massiivisten vankilanovien avautuvan, hän tuntee niskakarvojensa nousevan pystyyn.Vähitellen hänelle valkenee, että hän on jäänyt kiinni itse teosta. Tähän hetkeen asti hän on ollut varma, että näin ei koskaan kävisi. 

Tuntia aikaisemmin Mike oli ajanut kansainvälisen rajan yli USA:han autolla, jonka perässä oli peräkärry, “muina miehinä”. Hän oli valmis haastamaan maailman! Hänellä ei ollut mitään salattavaa! Mutta totuus oli, että hän oli käyttänyt puolitoista päivää tätä hetkeä valmistellakseen. Hän oli nähnyt vaivaa piilottaakseen perusteellisesti 22,7 kg huumeita peräkärryn lattialautojen alle; tarkoituksenaan salakuljettaa lasti rajan yli.   

Tilanne tuntui kuin painajaiselta, josta ei voinut herätä

Kun hän tuli vankilan aulaan, itsevarmuus hävisi. “Siihen hetkeen asti olin kieltänyt tilanteen. Yhtäkkiä oli valtavan peloissani! Vatsani kääntyi ympäri, kun tajusin tilanteen vakavuuden. Minut oli saatu kiinni, eikä minulla ollut mitään mahdollisuutta päästä pois. Tunsin olevani keskellä painajaista, josta en voinut herätä.  

Mike (vas.) lastensa, vaimonsa ja veljensä kanssa.

Nämä tapahtumat ovat noin kahdeksan vuoden takaa. On vaikea kuvitella, että kyseessä on sama mies, jonka kanssa keskustelen tänään olohuoneessa, missä vaimo ja lapset ovat hänen ympärillään.

Mike, 28 v., on nyt perheellinen mies, mutta enemmän kuin se – hän on harras kristitty, joka on kääntynyt perusteellisesti. Vaikka hänen elämänsä on nyt raiteillaan, ei niin ole aina ollut. Teini-iässä hän teki joitain huonoja valintoja, joilla oli pitkäkestoiset seuraukset.

Helppo raha

“Tiesin hyvin, että elämäni oli menossa huonoon suuntaan”, hän sanoo. Hän jatkaa ja kertoo, että tämä on yhteydessä siihen, että hän valtavan nuorena alkoi olla huonojen kavereiden seurassa koulussa.Tämä elämäntapa jatkui läpi lukion ja varhaisiin aikuisvuosiin saakka.

Kaikki sanovat: “Kokeilen vain kerran”, mutta se ei jää yhteen kertaan.

Tupakointia ja juomista seurasivat huumeet, ja sitä seurasi tuo kohtalokas päivä, jolloin hän salakuljetti huumeita rajan yli USA:han. Hän uskoi sen olevan helppoa rahaa ja rikastuvansa sen kautta. Mike kasvoi avioeroperheessä, ja rahasta oli puutetta. “Kun olin 15-vuotias päätin sydämessäni, että en koskaan eläisi niin, en ikinä.” Hän kertoo, kuinka hän toivoi voivansa maksaa velkansa pois ja ehkä vielä rahaa jäisi yli, jotta hän voisi auttaa äitiään saamaan kunnollisen talon.

Rajalla mikään ei mennyt suunnitelmien mukaan. Ajoneuvo tutkittiin perin pohjin ja huumeet löydettiin, ja hänen toimitettiin ansaitusti vankilaan.

Lupaus Jumalalle

Sillä hetkellä Mike tiesi ajautuneensa umpikujaan.Sitten hän kertoo minulle hiljaisella, itkuisella äänellä: “Ne oli elämäni pahimmat  päivät…” Hän kuvaa tilannetta ja miettii: “Ainoa, mitä saatoin tehdä oli rukoileminen – sen olin oppinut lapsena. Lupasin Jumalalle, että jos en kuole, tekisin täyskäännöksen elämässäni ja eläisin täysin hänelle.”

Mike poikansa kanssa - 2012

Lupasin Jumalalle, että jos en kuolisi, eläisin täysin hänelle

 Mike kertoo, että vankilassa hänen ympärillään olleilla ihmisillä ei ollut ajatuksissaan mitään muuta kuin vihaa ja pahuutta. Heidän selliensä ohi kulkeminenkin pelotti häntä. Hän toivoi koko sydämestään uutta tilaisuutta.

Kun katson tätä miestä nyt, kun hän istuu olohuoneessa vaimonsa känssa ja lapset ympärillään, on vaikea kuvitella häntä muulla tavoin. Hän on todella muuttunut mies! Olin utelias saamaan selville, mikä oli auttanut häntä muuttamaan käytöstään. Kuinka se saattoi olla mahdollista?

Hän antoi Jumalalle lupauksen pimeässä vankilasellissä, ja hän oli valtavan päättäväinen, jotta ei pettäisi Häntä jälleen. Kun hän pääsi vankilasta pois, hän alkoi käydä Brunstad Christian Churchin kokouksissa, missä hän oli käynyt aiemmin lapsena. Se vei aikaa, mutta kun hän kuuli Jumalan sanaa puhuttavan uskon hengessa, sai hän uskon omalle kohdalleen. Hän näki ihmisiä, joiden elämässä tapahtui muuttumista. Hän alkoi uskoa, että hänelle olisi mahdollista tulla uuteen elämään!«Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle.» Jes. 43: 18-19

Menneisyyden siivoaminen

Hän myöntää, että  hänellä on ollut raskas “tie autiomaassa” –siivota menneisyytensä ja välttää ajautuminen takaisin vanhoihin tapoihin. Hän tiesi, että hänen tuli ensitöikseen irrottautua huonosta seurasta; muutoin ei kestäisi kauan ennen kuin hänet olisi vedetty takaisin vanhoihin tapoihin. Tämä jae oli jatkuvasti hänen sydämessään: «Älkää eksykö! Huono seura hyvät tavat turmelee.»  1. Kor. 15: 33.

Myöhemmin hän alkoi ymmärtää, että oli eräs asia, joka meni syvemmälle, ja että ongelman ydin oli hänen oma ylpeytensä ja rahanhimonsa, josta oli tulla hänelle ansa. “Ne, jotka tahtovat rikastua, joutuvat kiusaukseen ja lankeavat ansaan, monenlaisten järjettömien ja vahingollisten halujen valtaan, jotka syöksevät ihmiset tuhoon ja perikatoon. Rahanhimo on kaiken pahan alkujuuri. Rahaa havitellessaan monet ovat eksyneet pois uskosta ja tuottaneet itselleen monenlaista kärsimystä.” 1. Tim. 6: 9-10

Hän otti seuraavat jakeet sydämelleen: «Mutta sinä, Jumalan ihminen, karta kaikkea tätä! Pyri nuhteettomaan elämään, hurskauteen ja uskoon, pyri rakkauteen, kestävyyteen ja lempeyteen.» Miken on täytynyt taistella jokaisesta edistysaskeleesta, mutta se on ollut ilmeistä monille, että hänen elämässään on ollut edistystä. Vaikka hän ei koskaan ole ollut mikään lukutoukka, on Raamatusta tullut hänen pelastusköytensä.

Vaikka hän ei koskaan ole ollut mikään lukutoukka, on Raamatusta tullut hänen pelastusköytensä.

Mike joutuu edelleen niittämään niiden valintojen seurausta, joita hän teki kauan sitten. Se tosiasia, että hän on valinnut elää Jumalalle, ei automaattisesti tasoita hänen menneisyyttään kerralla, mutta hän on päättäväisempi kuin koskaan aikaisemmin pitämään kiinni uskostaan Jumalaan ja hän on päättänyt ettei koskaan palaa vanhoihin tapoihin.

Voimavara yhteydelle

Mike yhdessä nuorisojoukon kanssa keilaamassa.

Mike on omistanut aikansa työlle paikallisen nuorisojoukon hyväksi, ja hän toivoo voivansa vaikuttaa positiivisesti heidän elämässään. Jotkut näistä nuorista ovat nähneet Miken muuttuvan silmissään, ja he ovat saaneet olla muutoksen todistajina. Missä hän aiemmin oli kova ja ylimielinen, hänestä on tullut varovainen ja huolehtiva.

Kun häneltä kysytään, mitä hän sanoisi nuorille, jotka ovat kasvotusten saman paineen kanssa kuin hän itse oli teini-iässä, hän sanoo: “Haluaisin, että nämä nuoret tytöt ja pojat säästyisivät joutumasta samalle tielle kuin minä. Haluan varoittaa heitä pysymään poissa kaikesta, mikä liittyy huumeisiin ja alkoholiin ja olemaan varovainen sen suhteen, mitä ystäviä he valitsevat!”

Hän pudistaa päätään ja puhuu vakavasti: “Kun ajattelen taaksepäin, kaikki alkoi yhdestä savukkeesta, ja siitä se jatkui eteenpäin. Kaikki sanovat: ‘Kokeilen vaan kerran’, mutta se ei jää yhteen kertaan.”

Mike kärsii pelkästä ajatuksesta, mitä kaikkea tuhoa hän olisi saanut aikaan, jos salakuljetus olisi onnistunut. “Päivääkään ei mene, etten katuisi niitä tyhmiä valintoja , joita tein.”

Kiitin häntä siitä, et hän oli ollut niin avoin ja rehellinen. Tässä on aikuinen mies, joka on oppinut virheistään, eikä ainoastaa sitä, vaan hänestä on tullut voimavara yhteydelle!

Opin pääkohdat

Tutustu siihen, kuinka Jumalan sana kehottaa ja auttaa meitä elämään 100% hänen tahtonsa mukaan, niin ettei meidän tarvitse enää langeta syntiin, vaan että voimme päästä voittoisaan elämään.

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Minä olen ristiinnaulittu Kristuksen kanssa

Tämä kirjanen perustuu siihen, mitä Paavali kirjoittaa Gal. 2:19-20:ssä: «Minä olen Kristuksen kanssa ristiinnaulittu, ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää minussa …”
Tässä Elias Aslaksen selittää, mitä se tarkoittaa ja kuinka lukijalla voi olla sama todistus elämässään kuin Paavalilla.

Seuraa meitä