Murehtiminen on hukkaanheittettyä aikaa

Murehtiminen on hukkaanheittettyä aikaa

«Kuka teistä voi murehtimisella lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?» Matt. 6:27.

3 Minuuttia ·

Jeesus opetti suurella vakuuttavuudella Vuorisaarnassa, kuinka hylättävää ja tyhmää murehtiminen on.

Hän aloitti puheensa murehtimisesta näillä sanoilla: "Sen tähden minä sanon teille: älkää olko huolissanne hengestänne, siitä mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, siitä mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet?" Matt. 6:25.

Ihmiset murehtivat, ei ainoastaan aineellisesta, vaan myös siitä, mitä toiset heistä ajattelevat. Ja mitä tulevaisuus yksinkertaisesti tarjoaa. Mutta kun olemme uskon Hengessä, lihalle epämiellyttävät asiat ovat meille vain eduksi. Kun kärsimme lihassa näissä tilanteissa, tulemme osallisiksi jumalallisesta luonnosta.

Huolenpito sisäisestä ihmisestä

Murehtiminen on  sen tähden valtava Saatanan petos, sillä se valtaa ajatukset ja johtaa usein suureen epäuskon tilaan. Murehtivat ajatukset vaikuttavat kuin kuristajakäärme. Ne kuristavat sisäisen elämän Jumalassa. Jeesus sanoo: "Eikö henki ole enemmän kuin ruoka?" Hän ajattelee tässä sisäistä elämää Jumalan kanssa. Tästä elämästä meidän on pidettävä hyvää huolta ja ravittava sitä uskon sanojen kautta, niin ettei se kuole pois. Mutta on helppo ajatella – sitä minun täytyy  saada, ja se minulla täytyy myös olla! Näin ajatellen suuri huolenpitoni kohdistuukin siihen, että ulkonaisella ihmiselläni menee hyvin.

Mutta oikeastaan Jeesus sanoo täällä – huolehdi suhteestasi Jumalaan, äläkä koskaan  anna huolenpitosi muuttua murehtimiseksi aineellisesta. Kun keskitymme olennaiseen, elämään, jonka Isä tahtoo antaa meille, silloin tulemme vapaiksi kaikesta murehtimisesta, sillä Isä valvoo meidän sisäistä elämäämme. Ei ole mahdollista saada sisäistä elämää, jos murehdimme jatkuvasti ulkonaisesta.

Murehtiminen on epäuskoa

Jeesus puhuu edelleen Vuorisaarnassa muun ohella kedon kukista, kun hän opettaa murehtimisesta (Matt. 6:28-30). Jos paneudumme vähän syvemmin tähän kuvaan, voimme myöntää olevan mahdotonta ajatella, että kedon kukka tahtoisi sanoa: "En usko, että rasitan itseäni seisomalla täällä. Minulla ei ole oikeaa taustaa. Minun pitäisi mieluummin olla toisessa paikassa!" Ei, se ei ole levoton siitä, mihin se on asetettu. Mutta ihmiset kyllä voivat olla levottomia ja murehtivia sen vuoksi, että he eivät ole saaneet sitä asemaa elämässä, minkä he mielestään ovat ansainneet.

Jeesus sanoo niille, jotka murehtivat: "Te vähäuskoiset!" Ja Jeesus näkee sen syntinä, ettemme usko (Joh. 16:9). Samalla tavalla meidän tulee nähdä murehtiminen. Se on epäuskoa ja siis syntiä.

Paras vastamyrkky murehtimista vastaan on täyttyminen uskon sanoilla ja yksinkertaisella uskolla moniin uskoa vahvistaviin sanoihin. Ajattele vain jakeita Hepr. 13:5-6: ssa tai Room. 8:31-32: ssa. Jumala ei halua päästää tai hylätä meitä, sillä hän on meidän puolellamme. Nämä lupaukset ovat Jeesuksen todellisille opetuslapsille, jotka eivät tuhlaa aikaansa murehtiviin mietiskelyihin.


Artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa BCC: n- Skjulte Skatter–lehdessä kesäkuussa 2004

© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.