Mooses: Mies ennen ihmeitä

Mooses: Mies ennen ihmeitä

Kuinka Mooseksesta tuli suuri johtaja?

4 Minuuttia ·

Monet ovat kuulleet kertomuksen siitä, kuinka Mooses johdatti israelilaiset pois Egyptistä, mutta harvat ovat ajatelleet hänen elämäänsä ennen tätä ajankohtaa. Samoin mekin voimme haluta olla Jumalalle hyödyksi, ilman että ajattelemme, mitä omassa elämässämme täytyy tapahtua, jotta se olisi mahdollista.

Kun Mooses kasvoi prinssinä egyptiläisten parissa, hän piti israelilaisista. Hän halusi tehdä jotain heidän hyväkseen. Jumala näki, että Mooses olisi arvokas palvelija, mutta ensiksi hänen oma voimansa ja viisautensa tuli murtaa alas. Tämä oli tärkeä vaihe, jotta Jumalan tahto voisi tapahtua ja Jumalan nimi tulisi kirkastetuksi, Mooseksen oman nimen sijaan.

Ymmärrys ihmisen arvosta

Mooses joutui pakenemaan Egyptistä 40 vuoden ikäisenä. Sen jälkeen hän oli melkein 40 vuotta paimenena vieraalla maalla; hän, joka oli ollut sen ajan johtavan sivilisaation prinssi. Kaikki arvovalta, kunnia ja tieto, mitä hän oli saavuttanut Egyptin prinssinä, oli nyt arvotonta. (Ap.t. 7:20-35).

Vähitellen hän alkoi ymmärtämään, kuka hän oikeastaan oli. Psalmi 90 on Mooseksen rukous, joka kuvastaa tätä: "He (ihmiset) ovat kuin ruoho, joka aamulla kukoistaa: aamulla se kasvaa ja kukoistaa, mutta illalla se leikataan ja kuivettuu." (Ps. 90:5-6) Tämä oli hänen ilmestyksensä ihmiskunnan ja inhimillisen viisauden arvosta ilman Jumalan johdatusta ja viisautta.

Kaikki arvovalta, kunnia ja tieto, mitä hän oli saavuttanut Egyptin prinssinä, oli arvotonta.

Hän sai myös ymmärryksen Jumalan luonnosta ja kaikkivaltiudesta:"Herra, sinä olet meidän turvamme polvesta polveen. Ennen kuin vuoret syntyivät ja sinä loit maan piirin, iankaikkisesta iankaikkiseen olet sinä, Jumala." (Ps. 90:1-2)

Päivä päivältä Jumala kirjoitti tämän totuuden Mooseksen sydämeen, ja tulokset siitä olivat ilmiömäiset. Lopun elämänsä aikana hän ei koskaan tullut suureksi omissa silmissään, vaikka hän suoritti monia valtavia ihmeitä Jumalan voimassa. Sen sijaan hän alkoi etsiä sitä, mikä on arvokkainta maan päällä: "Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, jotta me saisimme viisaan sydämen!" (Ps. 90: 12)

Katkeamattomat siteet Jumalaan solmitaan

Mooses oppi yhteydessä Jumalaan. Hän oppi pitämään huolta lammaslaumasta, joka oli hänen huostassaan. Hän johdatti lampaita, oli niille suopea ja hän etsi sitä, mikä olisi niille parasta. Hän suojeli lampaita epävakailta poluilta ja vaarallisilta eläimiltä Jumalan muistutusten mukaan, joita hän tunsi sydämessään. Vaikka hän ei tuolloin tiennyt sitä itse, tämä valmisti häntä sitä päivää varten, jolloin hän ei enää johtaisi lampaita vaan kaikkia Israelin sukukuntia.

Mooses oppi saman minkä Daavid paimenena ollessaan: "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu."

Tänä aikana Mooses loi katkeamattomat siteet Jumalaan ja hän oppi luottamaan Jumalaan ilman epäilystä. Hän oppi saman minkä Daavid paimenena ollessaan: "Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu." (Ps 23:1)

Vihdoin koitti päivä, jolloin Jumala näki, että Mooses oli valmis edeltämäärättyä tehtävää varten. Hänen oma voimansa oli murrettu vuosien kuluessa ja hänestä tuli nöyrin ja sävyisin mies maan päällä (4. Moos. 12:3). Hän oli nyt viisaampi ja vahvempi kuin kukaan elossa olevista henkilöistä, koska hänestä oli tullut palvelija – edustaja – Jumalalle.

Siitä lähtien Jumala voi puhua Moosekselle suoraan tahdostaan. Tästä alkoi suurenmoinen kertomus, jota edelleen pidetään yhtenä suurimmista ihmiskunnan historiassa – Israelin kansan vaellus Egyptistä. Tämän vahvan siteen ansiosta Jumalan kanssa, hän myöhemmin ojensi kätensä Punaisen meren yli Jumalan käskystä. Meri avautui, niin että Israelin kansa pystyi turvallisesti menemään yli ja välttämään Egyptin armeijan hyökkäyksen.

Jumala kaipaa työntekijöitä

Myös tänä päivänä ympärillämme olevassa maailmassa on suuri tarve työntekijöistä. Monet ovat oman syntinsä orjia, eivätkä he tiedä tietä ulos siitä. Jumala tarvitsee ihmisiä, jotka ovat halukkaita käymään läpi saman koulutuksen, jonka Mooses kävi, niin että heistä voi tulla paimenia ja esikuvia, jotka johtavat ihmisiä siihen vapauteen, mikä on Kristuksessa.

Jumala tarvitsee ihmisiä, jotka voivat olla paimenia ja esikuvia

Oletko tietoinen siitä, mitä Jumala haluaa opettaa sinulle päivä päivältä? Oletko halukas nöyrtymään Jumalan johdatukseen ja tahtoon omien mielipiteidesi ja inhimillisen ymmärryksesi kustanuksella? Jos näin on, silloin myös sinä saat luotua katkeamattomat siteet Jumalan kanssa. Se on salattua uskollisuutta arkipäivässä; pienet tilanteet, joita kukaan ei nähnyt, valmistivat Mooseksen työkaluksi Jumalan käsiin. Tämä nöyrä ja sävyisä asenne sai hänet laittamaan omat ajatukset, ideat ja jäykkyyden sivuun, ja hän saattoi tehdä Jumalan tahdon ja kirkastaa häntä.

"Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu." (2. Tim. 3:17)

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.