Miten voin pettää itseni, ja miten voin välttää sen?

Miten voin pettää itseni, ja miten voin välttää sen?

Raamatussa puhutaan itsensä pettämisestä, ja se on ehkä helpompi tehdä kuin uskoisimmekaan. Avun saaminen siihen ei toisaalta myöskään ole monimutkainen.

3 Minuuttia ·

Sanan tekijöitä

”Olkaa sanan tekijöitä eikä vain sen kuulijoita, pettäen itsenne.” Jaak. 1:22.

Kun pelkästään kuulen sanan enkä tee sitä, se ei voi juurtua henkilööni, eikä se koidu minulle pelastukseksi. Mutta kun kuulen sanan ja teen sen mukaan, sana sulautuu yhteen henkilöni, mieleni, kanssa ja se luo minut uudesti ja muuttaa minut Jumalan kuvan mukaiseksi. Jos olen sanan kuulija enkä sen tekijä, olen kuin mies, joka kuvastimesta tarkastelee luonnollisia kasvojaan, hän tarkastelee itseään, lähtee pois ja unohtaa heti, millainen oli (Jaak. 1:23).

Kun Jumalan sanaa puhutaan Hengessä ja totuudessa, se on kuin peili. Saamme silloin nähdä Kristuksen henkilön täydellisenä esikuvanamme ja itsemme kaikkine puutteinemme ja vikoinemme. Voimme ojentautua ja tehdä sanan mukaan, tehdä oikein, ja niin sana muokkaa meitä Pojan kuvan kaltaisiksi, sillä hän on itse Sana.

Aktiivinen ristin käyttö

”Jos sanomme, ettei meillä ole syntiä, me eksytämme itsemme eikä totuus ole meissä.” 1. Joh. 1:8.

Meillä on syntiä, mutta ei ole tarkoitus, että synti hallitsee meitä. Meidän tulee hallita sitä. Tässä saamme käyttöä ristille. Synti ei pääse ristin ohi. Tällä tavalla voimme voittaa. Mehän tiedämme, että vanha ihmisemme on hänen kanssaan ristiinnaulittu, jotta synnin ruumis nujerrettaisiin, niin ettemme enää palvelisi syntiä (Room. 6:6).

Tämä pitää uskoa. ”Minut on Kristuksen kanssa ristiinnaulittu.” Gal. 2:19. Näin uusi elämä, joka on luotu Jumalan kuvan mukaisesti totuuden vanhurskauteen ja pyhyyteen, saa aikaa ja rauhaa viihtyä ja kasvaa Jumalan kasvua. Ristin kautta pidän synnin sisäisen elämäni ulkopuolella. Israelilaisethan olisivat pettäneet itsensä, jos he olisivat sanoneet: maassa ei ole lainkaan vihollisia. Maahan oli täynnä vihollisia, kun Joosua tuli sinne. Voittoon tarvittiin usko ja luottamus Jumalaan. Samoin on tänäänkin. Lihassamme ei asu mitään hyvää, mutta uskon kautta voimme voittaa. ”…jotta synnin ruumis nujerrettaisiin, niin ettemme enää palvelisi syntiä.” Room. 6:6.

Lopeta karvaista lähteistä ammentaminen

Samasta lähteensilmästä ei pulppua sekä makeaa että karvasta vettä (Jaak. 3:11). Jos ammennamme hyvästä lähteestä ja kohta perään karvaasta lähteestä, olemme pettäneet itsemme. Emme voi palvella Jumalaa ja mammonaa. Emme voi myöskään palvella Jumalaa ja epäjumalia.

Kaikki karvaat lähteet on tukittava. Kaikki epäjumalanpalvelus on lopetettava. Liha himoineen ja haluineen on ristiinnaulittava. Ellemme tee sitä – ja tarkoin – petämme itsemme. Kahtaalle häilyvät  ja puolisydämiset ihmiset eivät koskaan voi kasvaa häneen, joka on pää, Kristus. Sellaiset ovat pettäneet itsensä.

Tämä on mukailtu versio artikkelista, joka julkaistiin otsikolla «Å dåre seg selv» BCC: n «Skjulte Skatter» -lehdessä marraskuussa 1935. 
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag | ActiveChristianity

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.