Mitä sinun tarvitsee tietää kiusauksesta
Onko mahdollista tulla kiusatuksi ymmärtämättä sitä? Onko mahdollista tehdä syntiä tietämättä siitä? Mitä kiusatuksi tuleminen oikeastaan tarkoittaa?
Koet tulevasi kiusatuksi, kun ajatus tulee mieleesi, ja tiedät, että olisi väärin toimia impulsiivisesti. Olet valinnan edessä: Valitsetko synnin tekemisen vai synnin voittamisen? ”Jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee.” Jaak. 1:14. Kiusaus on aina tietoista. Tiedät, että tälle ajatukselle periksi antaminen olisi syntiä, ja sen tekeminen väärin. On tärkeä muistaa, ettet voi tulla kiusatuksi, ennen kuin ajatus ensin tulee tietoisuuteesi. Tämä ajatus on kiusaus, ei tehty synti.
Kuinka vastata kiusaukseen
Tällä on tekemistä asenteesi kanssa: Mitä haluat mieluiten? Haluatko ikuisen elämän Jeesuksen kanssa vai lyhytaikaisen nautinnon synnistä? Tämän on aina oltava ajatuksissasi. Silloin et koskaan ole yhtä mieltä mieleesi tulevan ajatuksen kanssa. Käänny nöyränä Jumalan puoleen ja rukoile: ”Jumala, vahvista minua seisomaan tässä eikä antamaan periksi. Olen heikko, mutta sinä olet vahva! Anna minulle armo voittaa!” Et voi voittaa, ellei sinulla ole häneltä saatua voimaa; Pyhän Hengen voimaa. Tarvitset armoa häneltä voittaaksesi. Silloin hän tietenkin antaa sinulle voiman. ”Sillä Herran silmät tarkkailevat koko maata vahvistaakseen niitä, jotka ehyellä sydämellä ovat antautuneet hänelle.” 2. Aikak. 16:9. Et voi estää kiusausta tulemasta ajatuksiisi, mutta voit olla sen kanssa eri mieltä ja estää sitä vaikuttamasta henkeesi.
Silloinkin, kun kiusaus kestää kauan. Kun sinussa on jotain, mikä taistelee henkensä edestä ja haluaa tehdä vastoin Jumalan tahtoa. Se on lihasi, joka haluaa pitää puoliaan. Voi tuntua siltä, että kiusaus vain jatkuu ja jatkuu, mutta on tärkeä ymmärtää, että niin kauan kuin taistelet sitä vastaan, et tee syntiä. Jos sanot päättäväisesti: Ei! En tee tätä, mihin minua kiusataan. En aio suuttua, kieltäydyn olemasta kateellinen, en salli itselleni epäpuhtaita ajatuksia jne, silloin et tee syntiä! Riippumatta siitä, kuinka kauan kiusaus kestää.
Elämä voitossa!
Silloin elät voitossa! Se on valtavan tietoista taistelua. Mutta sitten synti kuolee ja kun se on kuollut, niin se on kuollut. Kun uusi kiusaus työntyy esiin, sinulla on uusi taistelu edessäsi. Sinun on ymmärrettävä, että kysymyksessä ei ole sama vanha kiusaus, joka ilmaantuu takaisin kuolemasta, vaan uusi vihollinen, uusi taistelu, ja voit jälleen kerran vastustaa sitä kuolemaan asti.
Et voi koskaan sallia itsellesi tällaisia ajatuksia: ”Teenkö tämän vai en? Kuinka pitkälle voin mennä? Onko se todella niin väärin? Jne. Sellaiset ajatukset osoittavat, ettet suhtaudu niin vakavasti, kun kysymyksessä on voitto, ja ennen pitkää tulet antamaan periksi synnille. Sallit Saatanan kuiskia korvaasi. Sinun on sanottava viivyttelemättä: ”Mene pois Saatana!” Silloin hänen on häivyttävä. ”Kirjoitettu on…” Sitten heität Jumalan sanoja hänen päälleen, aivan niin kuin Jeesus näytti meille. Saatanalla ei ole mitään valtaa Jumalan sanaan nähden (Matt. 4:4-10).
Voit joka päivä elää tässä voitossa, kaikissa tilanteissa, ja elää täysin puhdasta elämää.
Entä kun tajuan vasta tehtyäni jotain, että se oli syntiä?
Tiedät aina, kun tulet kiusatuksi. Et voi tulla kiusatuksi tietämättä sitä. Jotkut teoistasi, sanoistasi ja ajatuksistasi voivat kuitenkin olla vastoin Jumalan tahtoa, ilman että tajuat sitä juuri sillä hetkellä; tätä Paavali kutsuu ”ruumiin teoiksi”. Silloin et kuitenkaan voi sanoa, että tulit kiusatuksi, koska et ymmärtänyt, että kyseiset teot johtaisivat syntiin. Näistä teoista ei siis tule kadotustuomiota; sinun ei tarvitse kokea itseäsi syylliseksi tai masentuneeksi tällaisten tekojen perusteella (Room. 7:25; Room. 8:1). Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei sinun pidä tehdä asialle mitään.
Room. 7:15-25:ssä on kirjoitettu kahdesta ”minästä”. Toinen ”minä” on lihani ja toinen ”minä” on henkeni, tai päätökseni palvella Jumalaa. Se ”minä”, joka on lihani, tekee näitä tiedostamattomia syntejä. Ehkä sanot jotain ja jälkeenpäin tajuat tehneesi sen siksi, että olit ärsyyntynyt, tai halusit hieman kunniaa itsellesi. Mutta se ei ollut todellinen sinä, joka teki sen! Se oli lihasi.
Mutta kun tunnustat tämän, on tärkeää, että vihaat lihasta (ei sinusta itsestäsi!) tullutta syntiä, käännyt Jumalan puoleen ja pyydät mahdollisesti anteeksi toisilta, jos olet vahingoittanut heitä. Silloin viet synnin tietoisesti kuolemaan: kuoletat ruumiin teot Hengellä (Room. 8:13). Silloin on myös tärkeää olla valmistautunut: olla tietoisesti valvovampi seuraavalla kerralla vastaavanlaisessa tilanteessa. Selvität asiasi ja velvoitat itsesi toimimaan paremmin seuraavalla kerralla.
Sinun on vihattava syntiä
Se on itse asiassa valtavan yksinkertaista. Kun näet synnin, vihaat sitä ja voitat sen. Tapahtuipa se sitten kiusauksen hetkellä tai sen jälkeen. Niin kauan, kun et ole yhtä mieltä synnin kanssa tai et hyväksy sitä, et ole syyllinen. Sillä heti kun sait nähdä sen, teit Jumalan tahdon, mikä on se, että voitat sen.
Tällaiset tilanteet opettavat sinua olemaan valvovampi. Ne auttavat sinua oppimaan ja kasvamaan. Sinulla on tie kuljettavana – lihan läpi kulkeva tie – ja kaikki nämä tilanteet vaikuttavat sen, että tulet yhä vapaammaksi lihassa asuvasta synnistä. Tällä tavalla elämäsi on yhä enemmän sopusoinnussa Jumalan ja hänen tahtonsa kanssa.
Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.