Mitä Hengessä vaeltaminen tarkoittaa

Mitä Hengessä vaeltaminen tarkoittaa

On helppo puolustaa itseään sillä, että ”olemme vain ihmisiä”, mutta Raamatussa lukee, että vaeltaessamme Hengessä, emme toteuta lihamme haluja. Mitä tämä oikein tarkoittaa?

5 Minuuttia ·

Paavali kirjoittaa Gal. 5:16, Tarkoitan tätä: antakaa Hengen ohjata elämäänne, niin ette toteuta lihanne, oman itsekkään luontonne haluja. Raamattu kutsuu lihaksi sitä, missä kaikki Jumalaa ja hänen tahtoaan vastustava asuu.

Oma egomme on kuin keskusasema, joka lähettää lukemattomia signaaleja ja tekoja, jotka kaikki perustuvat itsemme puolustamiseen, itsemme säästämiseen, kunnian keräämiseen itsellemme ja itsemme korottamiseen toisten kustannuksella. Tämä on lihan himoa ja sen vaatimukset ovat täysin rajattomia. Pystymme yleensä hallitsemaan sitä jossain määrin, ainakin siinä määrin kun se on eduksi egollemme. Mutta yleisesti ottaen me ihmiset olemme näiden voimien vaikutuksen alaisia. Tämän vuoksi kuulemme usein, kun esiin tulee negatiivisia, sukupolvien ajan periytyneitä ominaisuuksia, että ”olemme vain ihmisiä”.

Mutta Paavali sanoo siis, että vaeltamalla Hengessä, sinun ei tarvitse täyttää näitä haluja. Silloin ajattelet ja toimit toisin, kuin muut elämän eri olosuhteissa.

”Vaeltakaa Hengessä!”

Vaeltaessasi kuljet eteenpäin. Pääset pisteestä A pisteeseen B. Vaeltaaksesi Hengessä sinun on ensin saatava Henki, tässä on kyse Pyhästä Hengestä. Pyhä Henki on todellinen voima, yhtä todellinen kuin se voima, jonka voit nähdä nosturin nostaessa konttia rahtilaivasta laiturille. Kun saat tämän voiman elämääsi, alkaa uusi päivä; uusi ja erittäin mielenkiintoinen luku alkaa elämässäsi.

Sitä vastoin osoittautuu, että useimmat, jotka saavat tämän Hengen, haluavat vain elää ja nautiskella siinä, kuin lapsi, joka haluaa leikkiä. Mutta Pyhä Henki ei ole leikkikalu. Se on apu sille, joka haluaa saavuttaa tuloksia kristityn elämässään. Pyhällä Hengellä on kaikki mahdolliset hyvät ominaisuudet. Se antaa voimaa kantaa suurimmatkin taakat ja vastoinkäymiset. Se on myös opastaja. Se tuntee tien, jonka Jeesus avasi ollessaan maan päällä. Se on tie, joka johtaa sinut pois kaikesta vahingoittavasta ja negatiivisesta ja opastaa siihen, mikä on hyvää ja hyödyllistä lähimmäisillesi. Se täyttää sinut ilolla ja tyytyväisyydellä. Sinusta tulee onnellinen ja ympärilläsi olevat huomaavat sen.

Henki muistuttaa meitä ja antaa voimaa

Elämän vastoinkäymiset kohtaavat meitä kaikkia. Kukapa ei olisi kokenut, että ”se mitä nyt tapahtuu on kauhean ikävää ja tarkoituksetonta”? Hävitit ehkä kännykkäsi tai rahasi tai ehkä hyvän ystävän. Ehkä joku on puhunut pahaa selkäsi takana työpaikalla. Hait hyvää työtä, mutta et saanut sitä. Esimerkkejä on monia. Entä jos vaellat Hengessä, mitä silloin tapahtuu? Jeesus sanoo, että Henki muistuttaa meitä kaikesta siitä, mitä hän on meille sanonut. Mitä Jeesus sitten sanoi? Lue esimerkiksi Matteuksesta, 6:34: Älkää siis huolehtiko huomispäivästä. Huolissaan oleminen ei ole sama kuin tulevan päivän suunnitteleminen, huolestuminen kuormittaa meitä ja vie elämästämme energian ja ilon.

Henki muistuttaa meitä mielellään siitä mitä Pietari sanoo: Heittäkää kaikki murheenne hänen kannettavakseen, sillä hän pitää teistä huolen. 1.Piet. 5:7. Nämä sanat tulevat sydämeesi ja mieleesi, kun vaellat Hengessä ja ne ovat kantava voima silloin, kun sanot ”ei” ajatuksille, jotka nousevat lihasta ja ahdistavat sinua. Henki antaa voimaa samalla tavalla kuin nostokurki, joka nostaa monta tonnia painavia kontteja laivasta laiturille.

Vaellus kuuliaisuudessa

Hengessä vaeltaminen on kuuliaisuutta Henkeä kohtaan, niitä Jumalan lakeja ja käskyjä kohtaan, joista Henki sinua muistuttaa erilaisten kiusausten kohdatessa. Kiusatuksi tuleminen ei ole synnin tekemistä, vaan kiusauksen hetkellä tulet valinnan eteen. Tiedämme kaikki millaiseen kiusaukseen tulemme, kun joku sanoo sinulle jotain inhottavaa tai epäkohteliasta: haluamme antaa takaisin, kostaa tavalla tai toisella. Jos näin teet, rikot Jumalan käskyä. Se on syntiä. Mutta mitä Pyhä Henki sanoo: Älä anna pahan voittaa itseäsi, vaan voita sinä paha hyvällä. Mikäli vaellat tässä Hengessä, niin voitat kiusauksessa. Ratkaiset tilanteen tavalla, joka luo hyvää ilmapiiriä ja antaa sinulle iloa, sen sijaan, että aikaansaat tuhoavan dominoefektin.

Vaelluksen hedelmät

Vaeltamalla Hengessä tapahtuu jotain ihmeellistä: elämässäsi alkaa kasvaa Hengen hedelmiä, niin kuin Raamattu niitä kutsuu. Niitä ovat mm. rauha, ilo, rakkaus, uskollisuus, hyvyys. (Gal. 5:22) Sinä, joka aiemmin olit niin levoton, ahdistunut ja tasaisin väliajoin alamaissa, saat paremman ”terveyden”. Sinusta tulee tasapainoinen ja saat kyvyn luoda rauhaa ympärilläsi. Saat iloa, josta tulee luonnollinen osa elämääsi. Toisten kadehtiminen loppuu. Sitä vastoin voit iloita iloitsevien kanssa. Rakkaus vapauttaa ajatuksesi egosi loputtomasta kehästä ajattelemaan toisia ja sitä, mikä voisi ilahduttaa muita. Uskollisuudesta tulee osa persoonallisuuttasi. Sinuun voi luottaa kaikessa mitä sanot ja teet. Sinusta on tullut uusi ihminen. Siihen ei enää sovi tyypillinen: ”Olemme vain ihmisiä”. Elämääsi on tullut jotain aivan uutta, niin että ajattelet ja toimit erilailla kuin ennen.

Tämä tekee sinusta voittajan. Kaikki nämä ominaisuudet tulevat esiin, kun vaellat Hengessä ja silloin saat kulkea kadun aurinkoisella puolella.

Tämä on elämä, jota Jeesus eli maan päällä ja jota sinä, hänen opetuslapsenaan, voit elää. Hengessä vaeltaminen on harjoitus. Välillä voi lipsahtaa, etenkin kristityn elämäsi alussa, mutta se ei saa viedä rohkeuttasi niin, että ajattelet, ettei tämä hyödytä. Eräässä käännöksessä Henkeä kutsutaan myös ”Lohduttajaksi”. Se lohduttaa meitä, antaa lisää rohkeutta ja uutta rohkeutta, kun sitä tarvitsemme. Se seuraa meitä vaelluksellamme ja antaa meille juuri oikeita vitamiineja, kun niitä tarvitsemme – niin kauan kun rakastamme totuutta.

2. Tim 1:7:ssä lukee: Eihän Jumala antanut meille pelkuruuden henkeä, vaan voiman, rakkauden ja terveen harkinnan hengen. Vaella tässä Hengessä. Silloin saavutat hyviä tuloksia elämässäsi. Tämä ei ole filosofiaa ja teoriaa.

Tänäkin päivänä elää monia, jotka ovat kokeneet tämän ja joiden ympärillä olevat voi vahvistaa sen olevan totta. Se, että on nk. uskovainen, kirkon, uskonnon tai uskonnollisen piirin jäsen, ei ratkaise ongelmia, mutta Hengessä vaeltaminen ratkaisee sekä sisäiset, että ihmisten väliset konfliktit. Parempaa elämää, parempaa tarjousta ei löydy.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.