Mitä "elämän salaisuus" merkitsee minulle

Mitä "elämän salaisuus" merkitsee minulle

Mitä on elämä? Tämän kysymyksen olen kuullut monilta ja olen esittänyt sen usein myös itselleni.

5 Minuuttia ·

Elämä voi joskus vaikuttaa arvoitukselliselta. Meille ja lähimmäisillemme tapahtuu asioita, joita emme ymmärrä, emmekä sitä, miksi ne tapahtuvat. On asioita, joita toivomme, ja joita rukoilemme Jumalalta, mutta jostain syystä, ne eivät vain toteudu meille. Ja kuitenkin… eikö tarkoitus ole se, että löydämme päivittäisissä tilanteissamme elämän ”salaisuuden”.

Elämä ei suju suunnitelmien mukaan

Nuorena minulla voi olla kaikenlaisia kunnianhimoisia ajatuksia ja tavoitteita elämälleni: ”Kun tulen vanhemmaksi, opiskelen, saan työpaikan, ansaitsen paljon rahaa, saan talon, auton, perheen, ja elämästä tulee hyvää.”

Elämä ei kuitenkaan mene niin kuin olin suunnitellut. Panikoin ja epäilen, välittääkö Jumala minusta tai onko häntä lainkaan olemassa. Sairastun, opiskelut eivät suju suunnitelmien mukaan, enkä saa toivomaani työtä, en ansaitse riittävästi, minulla ei ole varaa täydelliseen taloon tai täydelliseen autoon. Lisäksi en ole edes naimisissa, vaikka kaikki ympärilläni ovat.

Kuinka reagoin? Sanonko ehkä, ”Elämä ei ole reilua…?”

Mutta mitä enemmän asetan kysymysmerkkejä Jumalan suhteen ja vastustan häntä, sitä vaikeammaksi ja kurjemmaksi elämäni muodostuu. Mitä Jumala siis haluaa minulta?

Voin valita

”Turvaa Herraan kaikesta sydämestäsi, älä nojaudu omaan ymmärrykseesi. Tunne hänet kaikilla teilläsi, niin hän sinun polkusi tasoittaa.” Snl. 3:5-6.

Jumala loi maan ja antoi minulle vapaan tahdon, valinnan vapauden, ja minusta itsestäni riippuu, mitä valitsen. Hän johtaa minut asioiden läpi vahvistaakseen minua, ja jotta minusta tulisi parempi ihminen. Hänellä on jotain suurta varalleni (2. Piet. 1:3-4), ja hän haluaa, että elän opetuslapsena. Hän käyttää ns. ”vaikeita” ihmisiä ja tilanteita näyttääkseen minulle syvällä minussa olevan kurjuuden. Ongelma ei ole näissä ihmisissä tai olosuhteissa, vaan reaktioissa, jotka tulevat esiin luonnostani – voin tehdä sen valinnan, että teen jotakin niiden suhteen! Voin valita Jumalan tahdon tekemisen oman tahtoni sijaan.

Tämän tunnustaminen johtaa minut yllättävään totuuteen: Tämähän oli Jumalan tarkoitus koko ajan …

Elämän salaisuus

Jumalan tarkoitus minua varten on se, että voisin löytää todellisen onnen. Sen saan, kun luovun omasta tahdostani ja suunnitelmistani ja käytän jokaisen tilaisuuden, jonka Jumala on valmistanut minulle. Voin valita joko omien järkevien ajatusteni kuuntelemisen, itsesäälin ja ylpeyden, tai sen, että pyrin saamaan kohtaamistani asioista mahdollisimman paljon irti.

Elämästä voi tulla jännittävää ja uutta, kun näen, että Jumala ohjaa kaiken ja hänellä on täydellinen suunnitelma minua varten. Voin herätä joka aamu ja iloita uudesta päivästä. Minulla on enemmän aikaa löytää elämän salaisuus, salaisuus olla onnellinen tekemällä toiset onnellisiksi. Ei elää itselleni. Olla kiitollinen, vaikka koen olevani uupunut tai minulla on vaikeaa.

Uskon, ettei kenelläkään ole vastausta kysymykseen: ”Mikä on elämän salaisuus!” Voin kuitenkin käyttää aikani maan päällä löytääkseni tämän salaisuuden. Nämä silmälaput, jotka sokeuttivat minut, voidaan poistaa, kun lopetan ajattelemasta itseäni ja alan ajatella sitä kätkettyä työtä, jonka Jumala haluaa tehdä minussa.

Missä sitten olenkin ja olivatpa olosuhteet millaiset hyvänsä, haluan, että päämääräni on etsiä ja löytää onnellisen elämän sisäinen salaisuus – aivan niin kuin Jeesus teki joka päivä, kun hän luopui omasta tahdostaan ja himoistaan ja eli ainoastaan Jumalan kasvojen edessä. Jeesus on esikuvani ja edelläjuoksijani. Hän tuli kiusatuksi kaikessa niin kuin minä, joten minulla ei ole mitään, millä puolustautua. Tällä tavalla tulen muutetuksi enemmän hänen kaltaisekseen, ja se tekee elämän niin arvokkaaksi elää!

Salaisuus on siinä, ettei  kukaan tiedä, mitä ajattelen, miten koen, mitä joudun läpikäymään tai miten päivät, viikot, kuukaudet tai viimeiset vuodet ovat elämässäni menneet.

Tyytyväinen

”En sano tätä puutteen vuoksi, sillä olen oppinut tyytymään oloihini.” Fil. 4:11.

Riippumatta siitä, mitä olen joutunut käymään läpi tai mitä minulla on edessäni, opin hyväksymään olosuhteeni ja luottamaan siihen, että se on kaikkein parasta minulle. Ehkä en koskaan saa asioita, joita toivoin tai jotka minun olisi pitänyt omasta mielestäni saada, mutta voin oppia ottamaan vastaan sen elämän, jonka Jumala on suunnitellut täydellisesti minulle – elämän, joka johtaa jumalalliseen luontoon, jos opin suhtautumaan asioihin oikealla tavalla (2. Piet. 1:4)! Mikä voi olla sen parempaa kuin että Hengen hedelmät, kuten rakkaus, ilo, rauha ja kärsivällisyys – toisin sanoen, jumalallinen luonto – kukoistaa elämässäni niin, että olen aina levossa ja kiitollinen?

Ei ole kysymys vain elämän salaisuudesta, vaan onnellisen elämän salaisuudesta. Kun päästän irti sen, mitä haluan, ja uskon, että kaikki, mitä kohtaan tielläni, on parhaakseni, saan hyvän elämän niin täällä maan päällä kuin ikuisuudessa.

Raamatunlauseet ovat peräisin Raamattu Kansalle- käännöksestä. 

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.