«Minut on tehty ylen ihmeellisesti»

«Minut on tehty ylen ihmeellisesti»

Elinikäinen sairaus ei ole horjuttanut Jessican uskoa näihin sanoihin.

5 Minuuttia ·

«Sinä loit minut sisintäni myöten, sinä kudoit minut kokoon äitini kohdussa. Minä kiitän sinua siitä, että minut on tehty ylen ihmeellisesti. Ihmeelliset ovat sinun tekosi, sieluni tietää sen sangen hyvin. Minun luuni eivät olleet sinulta kätkössä, kun minut salassa valmistettiin, kun minut kudottiin taidokkaasti maan syvyyksissä. Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani. Kaikki päivät oli luotu ja kirjoitettu sinun kirjaasi, ennen kuin ainoakaan niistä oli tullut. Kuinka kalliit ovatkaan minulle sinun ajatuksesi, Jumala, kuinka valtava onkaan niiden määrä!” Ps. 139:13-17.

Usko tähän Psalmiin

Syntyessäni ruokatorveni ei ollut kiinni mahalaukussani. Tästä johtuen minulla oli syöttöletku, ja jouduin kulkemaan paljon kodin ja sairaalan väliä ensimmäisten viiden elinvuoteni aikana. Olen ollut useammassa leikkauksessa, ja nyt 25-vuotiaana, odotan edelleen uutta leikkausta. Kaikki tämä on johtanut siihen, että syöminen on aina ollut vaikeaa, ja olen sairastanut paljon elämäni aikana.

Odottaessani nyt seuraavaa leikkaustani, nämä jakeet Psalmeissa ovat saaneet aivan erityisen merkityksen. Olen usein väsynyt ja sairaana, mutta vaikka olenkin joutunut fyysisesti lepäämään paljon, Jumala on tehnyt työtä sydämessäni.

Jumala suunnitteli elämämme jo ennen maailman perustamista (Ef.1:4). Hänellä oli täydellinen suunnitelma jokaiselle meistä, myös siinä, miten Hän loi ruumiimme. Uskon, että Hän loi ruumiini tällaiseksi tarkoituksella. Ajatellessani jakeita ”minut on tehty ylen ihmeellisesti” ja ”kuinka kalliit ovatkaan minulle sinun ajatuksesi”, tiedän, että Jumala ei tehnyt virhettä kohdallani, eikä minulla näin ollen ole mitään, mistä voisin valittaa. Hän on räätälöinyt tämän tilanteen juuri minulle sopivaksi.

Älä koskaan ajattele: "Miksi minä?"

Voi olla helppo ajatella «miksi minä?”. Kun olin nuorempi, ihmiset jotka eivät tienneet tilanteestani, nimittivät minua laihaksi tai anorektikoksi. En myöskään tuntenut oloani useinkaan kovin hyväksi. Päähäni nousi ajatuksia: ”Miksi Jumala teki näin juuri minulle?” Kun kuitenkin ajattelen kaikkea muuta, minkä Jumala on johdattanut täydellisesti elämässäni, ja mistä olen saanut iloa ja olen kiitollinen, ymmärrän, että koska mitkään näistä asioista eivät voi olla virheitä, ei myöskään tämä tilanteeni voi olla Jumalan tekemä virhe.

Kaikilla on erilaiset olosuhteet. Joillakin voi olla taloudellisia vaikeuksia, toisilla taas jotakin muuta. Tarkoitus on, että saamme näistä olosuhteista jotain irti. Olosuhteemme ovat meille täydellisiä, mutta meistä riippuu, suhtaudummeko niihin oikein. Salliessaan kohdallemme erilaisia olosuhteita Jumala antaa meille mahdollisuuden tulla enemmän Hänen Poikansa kuvan kaltaisiksi.

«Me tiedämme, että kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi, jotka rakastavat Jumalaa, niiden, jotka hän on suunnitelmansa mukaan kutsunut. Sillä ne, jotka hän on ennalta tuntenut, hän on myös ennalta määrännyt Poikansa kuvan kaltaisiksi, että hän olisi esikoinen monien veljien joukossa.” Room. 8:28-29.

Kun uskomme näihin jakeisiin, ymmärrämme, miksi meidän täytyy käydä läpi vaikeita tilanteita. Meillä kaikilla on liha, jossa ei asu mitään hyvää (Room. 7:18). Huomaamme sen, kun kohtaamme epäilystä, murehtimista, kateutta, katkeruutta ja kaikkea muuta, mikä nousee lihastamme. Tarkoitus on, että muuttuisimme Jumalan Pojan kaltaisiksi. Toisin sanoen me hyödynnämme Jumalan antamat tilanteet tunnustaen, että näemme lihassamme asuvan synnin, ja Pyhän Hengen voimassa voimme voittaa sen. Näin Hengen hedelmät korvaavat hitaasti mutta varmasti syntimme. Rakkaus, usko, ilo, kiitollisuus jne. Tällä tavalla saamme jumalallista luontoa, ja muutumme aina vain enemmän Jeesuksen kaltaisiksi.

Työkalut pelastukseen

Kun uskon tähän, minun on myös helppo uskoa siihen, että ”minut on tehty ylen ihmeellisesti”. Jumala näki suuressa rakkaudessaan, että voidakseni voittaa synnin lihassani, ja muuttua Jeesuksen kaltaiseksi, muun muassa sairauteni on tarpeellinen, jotta tämä työ voisi tulla tehdyksi minussa. Minun tieni ei kuitenkaan ole oikea kaikille, erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaisia koetuksia. On uskomatonta, että Jumala tuntee ja rakastaa jokaista niin paljon, että hän tietää tarkkaan, mikä on itse kullekin parhaaksi.

Kun katsomme asioita tältä kannalta, tulee kaikenlaisten "miksi minä"- kysymysten kaikota. Samoin sellaisten ajatusten, että Jumala haluaisi rankaista minua jostakin tällä tavoin. Jos valitan, tai olen katkera tilanteestani, menetän jotakin mittaamattoman arvokasta. Juuri nämä olosuhteet ovat työkaluja sieluni pelastukseksi. Jumala vaikuttaa meissä jokaisessa täydellisellä tavalla, sen näemme seuraavista jakeista:

"Siksi te riemuitsette, vaikka nyt, jos on tarpeen, vähän aikaa joudutte murehtimaan monenlaisissa koettelemuksissa, jotta teidän uskonne havaittaisiin koetuksissa kestäväksi, paljon kallisarvoisemmaksi kuin katoava kulta, joka sekin koetellaan tulessa, ja koituisi kiitokseksi, ylistykseksi ja kunniaksi Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä. Häntä te rakastatte, vaikka ette ole häntä nähneet, häneen te uskotte, vaikka ette häntä nyt näe, ja te riemuitsette sanoin kuvaamattomalla ja kirkastuneella ilolla, sillä te saavutatte uskonne päämäärän, sielujen pelastuksen." 1. Piet. 1:6-9.

On oikeastaan uskomatonta, että voimme uskoa tähän, ja nähdä tilanteemme tässä valossa. Elämä, joka on tuntunut raskaalta ja kovalta, voi tulla täyteen kiitollisuutta ja iloa!

Raaatunkohdissa on käytetty Raamattu Kansalle- käännöstä. 

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.