Kuinka rakastava Jumala voi lähettää ihmisiä helvettiin?

Kuinka rakastava Jumala voi lähettää ihmisiä helvettiin?

Jumala on rakkaus, kuinka hän siis voi sallia jonkun kärsivän ikuisesti?

6 Minuuttia ·

Ei voi olla ole epäilystäkään siitä, että helvetti on olemassa. Jeesus mainitsee sen useita kertoja evankeliumeissa (Matt. 23:33; Luuk. 12:5; Matt. 16:18 joitakin mainitakseni). Mutta voi olla vaikea kuvitella, kuinka rakastava ja laupias Jumala voisi lähettää ihmisiä paikkaan, jota kuvataan ”tuliseksi pätsiksi” (Matt. 13:50).

Viimeinen keino

Oikeuslaitoksessa vankilaa on usein kuvattu viimeiseksi keinoksi. Tämä johtuu siitä, että sillä on kauhistuttavan kielteisiä vaikutuksia ihmisen elämään sen kaikilta osin. Yleensä on niin, että mitä kauemmin rikollinen on vankilassa, sitä pienempi todennäköisyys on, että hän pystyy kuntoutumaan.

Joskus se on ainoa mahdollinen vaihtoehto; viimeinen keino. Lukuun ottamatta sitä, että vankila on rangaistus, se on tietyissä tilanteissa ainoa tapa varmistaa, ettei kyseinen henkilö koskaan enää voi tehdä rikosta. Sitä paitsi ajatus elämästä muurien takana, on ainoa keino estää ihmistä suorittamasta murhaa tai muita rikoksia.

Laupias ja pitkämielinen Jumala

Raamattu esittää helvetin Jumalan viimeisenä keinona. ”Ei Herra viivytä lupauksensa täyttämistä, vaikka jotkut luulevat hänen viivyttelevän, vaan hän on pitkämielinen teitä kohtaan. Hän ei näet tahdo, että kukaan joutuu kadotukseen vaan että kaikki kääntyisivät.” 2. Piet. 3:9.

Jumala ei toivo, että ketään heitettäisiin helvettiin. Hän rakastaa kaikesta sydämestään jokaista, jonka hän on asettanut maan päälle. Hän antaa ihmisille niin paljon mahdollisuuksia kääntymiseen ja anteeksisaamiseen. Jumala tavoittaa yksittäisiä henkilöitä lukemattomilla tavoilla ja kehottaa heitä sovittamaan itsensä kanssaan. Hän lähetti ainoan Poikansa maan päälle näyttämään meille tien, kaiken avun siihen, että meillä olisi kaikki mahdolliset tilaisuudet pelastumiseen (Joh. 3:16).

Jumala ei toivo, että ketään heitettäisiin helvettiin. Hän rakastaa koko sydämestään jokaista, jonka hän on asettanut maan päälle.

Nooan päivistä on kirjoitettu, että ”ihmisen pahuus oli suuri maan päällä ja että kaikki hänen sydämensä ajatukset ja taipumukset olivat kaiken aikaa ainoastaan pahat”, mutta Jumala säästi Nooan ja samalla koko ihmiskunnan tulevaisuuden annettuaan ensin kuolemantuomion kaikelle elolliselle (1. Moos. 6). Tämä on elävä esimerkki hänen pitkämielisyydestään ja laupeudestaan.

Jumala on täsmälleen samanlainen tänään. Hänen inhonsa ja vihansa syntiä ja sen aikaansaamaa vahinkoa kohtaan ei ole vähentynyt aikaa myöten. Ei myöskään hänen harras toiveensa, että kaikki kääntyisivät. Hän ei kuitenkaan milloinkaan pakota ketään kääntymään. Sellainen rakkaus ja kunnioitus hänellä on vapaata tahtoamme kohtaan. Itse kunkin on valittava itse, haluaako hän palvella Jumalaa synnin tekemisen sijaan.

Kaikki alkaa siitä, että pelkäämme häntä! Pelko tehdä syntiä Jumalaa vastaan sai Joosefin näkemään synnin sellaisena kuin Jumala sen näki, ja sai hänet huudahtamaan: ”Kuinka minä siis voisin tehdä tämän suuren pahanteon ja siten tehdä syntiä Jumalaa vastaan?" 1. Moos. 39:9.

Uskotko, että rangaistus on liian kova; että Jumala, joka haluaa tuomita jonkun helvettiin, on liian kova eikä voi missään tapauksessa olla rakastava? Silloin et näe syntiä niin suurena pahuutena kuin se oikeastaan on. Jumala ei voi sallia minkään epäpuhtaan tulla hänen valtakuntaansa, jottei se tuhoaisi sitä, mikä on pyhää ja puhdasta. Jos synti saisi pääsyn taivaaseen, kirous, jonka alainen maa on, seuraisi mukana, eikä Jumala halua sallia sen tapahtuvan. Hänen ikuiset, muuttumattomat lakinsa pysyvät järkähtämättöminä, eikä hän tee mitään poikkeuksia.

Älä erehdy – helvetti ei ole paikka, jonne ihmisiä vain ”lähetetään”. Aivan niin kuin taivaaseen on tie, myös helvettiin on tie – ja sillä tiellä on monta kylttiä. Joku on päättänyt kulkea tiettyä väylää pitkin, he ovat valinneet suunnan, jota seurata kauan ennen kuin he tulevat perille. Kun ihminen valitsee tietoisesti elämän, joka on ristiriidassa Jumalan lakien kanssa ja sysää pois hänen kutsunsa kääntymiseen, hän itse valitsee elämänsä tuloksen.

Jumala, vanhurskas tuomari

”Herran edessä, sillä hän tulee, hän tulee tuomitsemaan maata. Hän tuomitsee maanpiirin vanhurskaasti ja kansat totuuden mukaan.” Ps. 96:13.

Jumala tulee eräänä päivänä tuomitsemaan myös sellaiset ihmiset, jotka eivät koskaan ole kuulleet hänestä. Nämä ihmiset tuomitaan heidän omantuntonsa mukaan, sen jokaisella ihmisellä olevan intuitiivisen tunteen mukaan siitä, mikä on oikein ja väärin, ja kuinka he ovat eläneet suhteessa siihen.

Jumala on vanhurskas, eikä ketään heitetä helvettiin siksi, että hän teki jotain, ymmärtämättä sen olevan väärin. Mutta kaikkien, jotka toimivat vastoin omaatuntoaan, on eräänä päivänä tehtävä tiliä siitä (Room. 2:12-16). Jumala on niin vanhurskas, ettei ehdottomasti kukaan kykene seisomaan hänen edessään sinä päivänä ja sanomaan, että tuomiossa olisi jotain, mikä ei ole oikeudenmukaista.

Tilin tekeminen elämästään

Ei ole kuitenkaan tarkoitus, että helvetin ja ikuisen tuomion pelko olisi kaikkien valintojemme vaikuttimena. Sen sijaan Jumalan pitkämielisyyden, laupeuden ja rakkauden meitä kohtaan tulee inspiroida meitä osoittamaan vastarakkautta häntä kohtaan. Niin suuressa määrin, että pelkäämme tehdä syntiä häntä kohtaan. Pysähdy hetkeksi ja kysy itseltäsi: ”Millä tiellä olen? Mistä ajatuksista pidän kiinni sydämessäni, ja mihin ne johtavat, ellen tee niille jotain”?

Sinulla tulee olemaan ikuisuus aikaa miettiä nyt tekemiesi valintojesi seurausta, joten älä väistä totuutta, mikä seuraa siitä, että teet syntiä Jumalaa kohtaan. Kun aikamme maan päällä on ohi, kaikkien on tehtävä tiliä vanhurskaalle Tuomarille. Sinä päivänä seisot siellä, et yhdessä ystäviesi, perheesi tai kollegojesi kanssa, vaan yksin – ainoastaan Jumala ja sinä. Silloin sinulla ei ole aikaa eikä mahdollisuutta juosta takaisin saattamaan asioita kuntoon. Tänään sinulla mahdollisuus molempiin.

Sen sijaan Jumalan pitkämielisyyden, laupeuden ja rakkauden meitä kohtaan tulee inspiroida meitä osoittamaan vastarakkautta häntä kohtaan. Niin suuressa määrin, että pelkäämme tehdä syntiä häntä kohtaan

Tämä on se hetki, jolloin voit aloittaa kulkemisen oikealla tiellä, tiellä, millä ei ole rauhattomuutta eikä levottomuutta, jotka ovat seurausta elämästä, joka ei ole valmis tulemaan tutkituksi. Kaikki, jotka valitsevat Jumalan siunattujen lakien tottelemisen, kokevat hänen hyvyytensä! He elävät uskomattoman rikasta, täynnä rauhaa ja onnea sisältävää elämää. Sellaiset ihmiset levittävät kaikkialle iloa ja auringonpaistetta – riippumatta taloudellisesta tilastaan, terveydestään tai muista henkilökohtaisista olosuhteistaan. Elämällä tasapainossa Jumalan lakien kanssa heistä itse asiassa huokuu taivas heidän lähimmäisilleen. Tällaiseksi Jumala on tarkoittanut elämämme.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.