Koulukasvot, seurakuntakasvot, kotikasvot

Koulukasvot, seurakuntakasvot, kotikasvot

Mikä ohjaa tapaasi puhua tai käyttäytyä? Oletko riippuvainen siitä, mitä toiset ajattelevat sinusta? Haluatko olla vapaa?

5 Minuuttia ·

Koulukasvot

Koulussa on erittäin vaikea olla välittämättä siitä, mitä toiset ajattelevat sinusta. ”Jos sanon näin, pitävätkö ihmiset minua outona? Mitä, jos minulla on tämä päälläni? Mitä jos menen sinne  tämän henkilön kanssa?” Kaikessa, mitä teet, sinä politikoit, ehkä jopa tavassa, millä kävelet koulun käytävillä.

Tai ehkä haluat erottautua olemalla erilainen, tehdäksesi selväksi, että teet niin kuin itse haluat; et välitä siitä, mitä mieltä ihmiset ovat. Kaikessa tässä, ehkäpä jopa alitajuntaisesti, sinulle on tärkeää, että ihmiset näkevät sinut sellaisena kuin sinä haluat. Alitajuntainen motiivisi on kasvot, jotka haluat näyttää ihmisille. Kysymys on egostasi. Sellainen on ihmisluonto.

Se on erittäin raskasta elämää; se tekee sinusta orjan. Et voi tehdä sitä, minkä tiedät olevan oikein, tai olla oma itsesi, tai ajatella itse.

Seurakuntakasvot

Kun käyt kokouksissa tai jumalanpalveluksessa, olet mukana nuorisotoiminnassa, ja osa jotain yhteisöä, kuka olet silloin? Haluat, että ihmiset huomaavat hyvyytesi tai vapaaehtoistyösi tai mitä se sitten onkaan. Pyrit siis sanomaan oikeita asioita ja tekemään hyvän vaikutuksen.

Mutta taas: Mikä on motiivisi? Teetkö näitä asioita rakkaudesta Jumalaan ja siksi, että haluat palvella häntä? Vai onko tämä käytös jälleen itsekkyyden ja ylpeyden sanelemaa?

Sellainen teeskentely on myös orjuutta. Kuinka voit olla aito Jumalan palvelemisessasi, jos mietit, mitä muut ajattelevat sinusta?

Kotikasvot

Mutta kun tulet kotiin, et enää ole niin kiinnostunut siitä, mitä perheenjäsenesi tai huonetoverisi ajattelevat sinusta. Siellä päästät ”aidon minäsi” irti. Vähät välität siitä, näkevätkö he sinut kärttyisänä, epäkohteliaana tai laiskana.

Mistä johtuu, että luulet, ettei sinun tarvitse ottaa huomioon heidän tunteitaan tai sitä, mitä mieltä he ovat? Oletko tavallaan heidän ajatustensa yläpuolella? Ehkä et tietoisesti, mutta jos arvostaisit heitä hiukan enemmän, pitäisit heistä enemmän, silloin et käyttäytyisi sillä tavalla (Fil. 2:3).

Olet edelleen orja. Kohdistat edelleen ajatuksesi itseesi ja siihen, mitä haluat, mitä mieltä olet, miten koet, sen sijaan, että tekisit Jumalan tahdon ja sen, mikä olisi parasta ympärilläsi oleville ihmisille.

Onko sinun vaikea muuttaa sitä, millainen olet kotona, koska siellä olevat tuntevat sinut niin hyvin, ja onko vaikea nöyrtyä ja myöntää, että sinun pitää muuttua?

Perustaso

Tämän kaiken perustaso on se, että kysymys on minusta, minusta, minusta.

Miksi on niin tärkeää, mitä ihmiset ajattelevat sinusta? Keneltä sinun pitää todella yrittää saada tunnustusta?

”Ihmisiäkö minä nyt taivuttelen puolelleni vai Jumalaa? …Jos vielä tahtoisin olla ihmisille mieliksi, en olisi Kristuksen palvelija.” Gal.1:10.

Uusi kohde

Ajatteletko, ettei tämä koske sinua? Luuletko, ettet ole sellainen, joka välittää, mitä mieltä ihmiset ovat? Ole rehellinen itsellesi. Huomioi ja pane merkille, kuinka monta kertaa päivässä teet, tai et tee jotain sillä perusteella, kuka on tai ei ole paikalla.

Kaikki me kuljemme oman napamme ympärillä omassa maailmankaikkeudessamme; sellainen on ihmisen luonto.

Mutta siihen voi tulla muutos. Vaikka ajatuksesi juuri nyt ovat lujasti kiinni tässä itsekkäässä kiertokulussa, voit voittaa sen kokonaan ja tulla vapaaksi toimiaksesi jumalaapelkäävästi, Jumalan kunniaksi, jokaisessa tilanteessa!

”Sillä meidän sota-aseemme eivät ole lihallisia, vaan ne ovat voimallisia Jumalan avulla kukistamaan linnoituksia. Me hajotamme maahan järjen päätelmät ja jokaisen varustuksen, joka nostetaan Jumalan tuntemista vastaan. Me vangitsemme jokaisen ajatuksen kuuliaiseksi Kristukselle.” 2. Kor. 10:4-5.

”Annanko itsestäni oikean kuvan? Huomaavatko he minut”! Kun nämä ajatukset jatkavat tuloaan, sinun on mahdollista hallita niitä, sen sijaan että ne hallitsevat sinua. Ole nöyrä ja myönnä totuus siitä, mihin tulet kiusatuksi, ja rukoile itsellesi apua.

”Jumala tiedän, ettei tämä ole niin kuin olla pitää. Vaikka liha painostaa minua tähän suuntaan juuri nyt, haluan oikeastaan elää tavalla, joka miellyttää sinua ja olla vapaa näistä ajatuksista, jotka sitovat minua. Anna minulle voimaa ottaa nämä ajatukset vangiksi ja elää sanasi mukaan!”

Suuntaa ajatuksesi tietoisesti hyvään. Pureudu Jumalan sanaan ja tutki sitä. Rukoile enemmän omasta puolestasi. Rukoile ystäviesi puolesta, perheesi puolesta ja niiden puolesta, joilla tiedät olevan vaikeaa. Huomioi ihmiset ympärilläsi sen sijaan, että ajattelet vain itseäsi. Toimi niin, että toisilla on helpompaa. Tule omien mielenkiintojesi ulkopuolelle.

”Mitä teettekin, tehkää se sydämestänne niin kuin Herralle eikä ihmisille.” Kol. 3:23.

Kun elät tällä tavalla, ihmisten kunnia merkitsee sinulle yhä vähemmän, kun tulet lujemmin ankkuroiduksi ja perustuneeksi Herraan. Silloin tekosi ovat aina jumalallisia, riippumatta siitä, missä ja keiden kanssa olet. Silloin elämäsi koituu Jumalan kunniaksi, ja hän voi käyttää sinua palvelukseensa. Elämäsi tulee loistamaan hyvyyttä, ystävällisyyttä, rakkautta ja kaikkia hyveitä sen sijaan, että olisit epävarma, stressaantunut, orjuutettu ja murehtiva.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.