Hengen hedelmä: Lempeys ja hyvyys

Hengen hedelmä: Lempeys ja hyvyys

Nämä hyveet ovat jaloja Hengen hedelmiä. Raamatussa kerrotaan monista ihmisistä, joilla oli nämä hedelmät ja jotka toteuttivat niitä käytännössä. Voimme seurata heitä esikuvinamme!

3 Minuuttia ·

Ne maistuvat kaikki hyvältä ja säteilevät ikuista kirkkautta. Osa niistä on mainittu Gal. 5:22-23: ssa: ”Rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, lempeys, hyvyys, uskollisuus, nöyryys, sävyisyys, itsehillintä.”(norj. käännös) Hän joka kutsui meidät pimeydestä ihmeelliseen valoonsa, on kutsunut meidät julistamaan näiden hyveiden kirkkautta. Tässä tehtävässä meidän on määrä olla kuninkaallinen papisto (1. Piet. 2:9).

Lempeys on yksi Hengen hienoista hedelmistä. Jotta voisimme julistaa lempeyden ihanuutta, kaiken kovan on täytynyt tulla murskatuksi omassa elämässämme. Lempeys liittyy kiinteästi ylhäältä tulevaan viisauteen, joka on puhdasta, rauhaisaa, taipuisaa, periksi antavaa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä (Jaak. 3:17 norj.).

Kaikki, mitä Jumala tuo esiin, on lujaa ja horjumatonta ja se tekee meissä mittavan työn. Sananlaskuissa 25:15 sanotaan, että lempeä kieli murskaa luut. Kukaan ei voi voittaa lempeyden voimaa millään pahalla. Kaikessa hyvyydessään ja sävyisyydessään lempeä kieli voi tehdä taivaalliset ylenpalttisen suureksi, mutta maalliset vähäiseksi, eikä sen takia kannata riidellä ja taistella.

Paavalilla oli radikaali julistus: risti ja kuolema kaikelle synnille, mutta kun oli kysymys julistuksen toteuttamisesta, hän puhui lempein ja hyvin sanoin, jotka olivat täynnä toivoa, lohdutusta ja apua. Hän kirjoittaa: ”Minä, Paavali, kehotan teitä Kristuksen laupeuden ja lempeyden kautta, minä, joka olen muka nöyrä teidän edessänne…” 2. Kor. 10:1.

Hän kirjoittaa 1. Tess. 2:7: ssä: ”Olimme sen sijaan teidän keskuudessanne lempeitä kuin imettävä äiti, joka hoivaa lapsiaan. Teitä hellien me halusimme antaa teille, ei vain Jumalan evankeliumia vaan oman itsemmekin, sillä te olitte tulleet meille rakkaiksi.” Tämä lempeys hänen huolenpidossaan ja hyvyydessään murskasi kaiken kovan, ja seurakunta saattoi kasvaa valon lasten aitoon veljesrakkauteen odottaessaan Jeesuksen tulemusta.

”Herran palvelijan ei sovi riidellä, vaan hänen tulee olla lempeä kaikille, kyetä opettamaan ja kärsimään vääryyttä.” 2. Tim. 2:24. On hyvin helppo alkaa riidellä keskenään. Usein ääniala nousee yhä kimeämmäksi, tuomitaan ja kritisoidaan. Väitellään, ja valheen henki valtaa pian koko tilanteen.

”Tyhmä purkaa kaiken sisunsa, mutta viisas sen viimein tyynnyttää.” Snl. 29:11. Lempeä ja viisas kieli taltuttaa monet vihanpurkaukset ja voi estää monien avioliittojen kariutumisen.

Daavid sanoo, että Saul ja Joonatan olivat valtavia taistelijoita, mutta muuten rakastettavia ja lempeitä. Sellainen oli Daavid itsekin, mutta paljon suuremmassa määrin. ”Hän opettaa käteni sotimaan…sinun apusi tekee minut suureksi.” 2. Sam. 22:35-36. Pahan voittaminen hyvällä on suurta. Jeesus oli sekä leijona että karitsa.

Joosef on suuri esikuva lempeydessä, hyvyydessä ja sovittelussa. Hän olisi voinut kostaa rajusti veljilleen, mutta hyvyys voitti. Tullessaan veljiensä eteen, hän purskahti itkuun niin lohduttomasti, että egyptiläiset kuulivat sen ja he kuulivat sen Faaraon talossa. Kun Joosef lähetti veljensä kotiin hakemaan heidän isänsä, Jaakobin, hän sanoi: ”Älkää riidelkö matkan aikana”. Sellaista ei saanut tapahtua, kun kysymyksessä oli niin tärkeä tehtävä kuin matka heidän isänsä luo.

Kun ajattelemme omaa tärkeää tehtäväämme matkallamme taivaallisen Isämme luo, meidän tulee hävetä syvästi joka ainutta erimielistä ja riitaisaa ajatusta (Lue 1. Moos. 45).

Lempeät sanat tulevat puhtaasta ja hyvästä sydämestä käsin. Jeesus sai taivaalliselta Isältään opetuslapsen kielen voidakseen sanalla virvoittaa väsynyttä (Jes. 50:4). Sellaista kieltä tarvitaan runsaasti avuksi ja lohdutukseksi. Lempeät sanat ovat kallisarvoisia.

”Viisaan sydän tekee hänen suunsa taitavaksi ja antaa tehoa hänen huultensa opetukselle. Lempeät sanat ovat kuin valuva hunaja: makeita sielulle ja lääkettä luille.” Snl. 16:23-24.

Kirje Filemonille on mestarillinen kirje lempeydessä ja hyvyydessä. Antakoon Jumala runsaasti armoa käyttää Hengen miekkaa ja lempeää kieltä oikeassa Hengessä ja oikeaan aikaan.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran otsikolla ”Åndens frukter” (Hengen hedelmät) BCC: n «Skjulte Skatter»- lehdessä marraskuussa 1992.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.