Rakennanko elämääni varman päälle?

Mistä tiedän, että se elämä, jota rakennan, tulee kestämään?

Kirjoittanut David Risa
Rakennanko elämääni varman päälle?

Elämä koostuu niistä valinnoista, joita teemme, ja se rakentuu siitä, mitä teemme jokaisena päivänä. Mutta mistä tiedän, että se elämä, jota rakennan, on kestävä? Mistä tiedän, että maailmani ei romahtamaan, kun kohtaan vastustusta ja tulee vaikeaa?

«Sentähden on jokainen, joka kuulee nämä minun  sanani ja tekee niiden mukaan, verrattava ymmärtäväiseen mieheen, joka huoneensa kalliolle rakensi. Ja rankkasade lankesi, ja virrat tulvivat, ja tuulet puhalsivat ja syöksyivät sitä huonetta vastaan, mutta se ei sortunut, sillä se oli kalliolle perustettu.» Matt. 7:24-25.

Useimmat meistä ovat selvillä siitä, että kristityn elämä ei ole passiivista elämää, ja Jeesuksen sanat Vuorisaarnassa antavat selvän ohjeen siitä, millainen tulee tärkeysjärjestyksen elämässä olla.

 “Toiminta kertoo enemmän kuin sanat!”

Ulkoinen aktiivisuus monissa asioissa antaa vaikutelman siitä, että todellakin rakennan jotain kristillisessä elämässäni. Mutta ehkä vain kuulen Jeesuksen sanat ja … laulan niistä, tai kuulen Jeesuksen sanat ja … jaan ne toisten kanssa sosiaalisessa mediassa. Mutta niin ei tarvitse jatkua! “Toiminta kertoo enemmän kuin sanat”, on tähän sopiva sanonta. Jeesus sanoo, että meidän tulee kuulla hänen sanansa ja tehdä niiden mukaan! Jokaisena päivänä minulla on mahdollisuus saada Jeesuksen käskyt omikseni tottelemalla niitä sydämestäni.

… ehkä vain kuulen Jeesuksen sanat ja … laulan niistä, ja jaan ne toisten kanssa sosiaalisessa mediassa.

Tähän asti olen ehkä yrittänyt rakentaa elämäni evankeliumin mukaan, jota kuulen kirkossa, mutta se ei ehkä ole Kristuksen todellinen evankeliumi. Moderni kristinusko on laimennettu siinä määrin, että sanat “ne, jotka kuulevat nämä minun sanani ja tekevät niiden mukaan”, on vaihdettu  kaikkeen muuhun kuin Jeesuksen sanan toteuttamiseen! Nykyään kaikkialla maailmassa on ihmisiä, joita on johdettu harhaan, mukaanlukien itseään pastoriksi nimittäviä, jotka palvelevat rahaa julistaessaan sanomaa helpommasta tiestä taivaaseen, mikä miellyttää massoja.

Ehkäpä olemme kuulleet myös, että ihmiset yrittävät rauhoitella itseään sellaisilla sanonnoilla kuin: “Me kaikki teemme päivittäin syntiä”, ja “Älä aseta itsellesi niin paljon paineita: Jeesuksen veri peittää kaiken”, ja tietenkin sen tavallisen sanonnan, joka kuuluu suunnilleen näin: “Minun ei pidä yrittää auttaa Jumalaa hänen pelastustyössään!”

Mutta kun elämän myrskyt kohtaavat, kuten esimerkiksi taloudelliset vastoinkäymiset tai tulee epäoikeudenmukaisesti kohdelluksi tai kiusatuksi uskottomuuteen, silloin tulee ilmeiseksi, millaiselle perustalle on rakentanut elämänsä. Sellainen joka esimerkiksi vakuuttaa itselleen, että “Jeesuksen veri peittää kaiken”, ja joka ei ole ymmärtänyt vakavuutta Jeesuksen varoituksessa: “Jokainen joka katsoo naista himoiten häntä, on jo sydämessään tehnyt aviorikoksen hänen kanssaan”, huomaa, että perustus revitään pois heti, kun hän kohtaa ensimmäisen kiusausaallon.

Ne, jotka rakentavat kalliolle, kestävät

Sellaiset ihmiset, jotka ovat rukoilleet, taistelleet ja kärsineet ollessaan kuuliaisia sellaisille Jeesuksen käskylle kuin: “Älkää murehtiko huomispäivästä” ja “Rakasta vihollisiasi“, he ovat rakentaneet kalliolle, joka kestää.

Sellaiset ihmiset, jotka ovat rukoilleet, taistelleet ja kärsineet ollessaan kuuliaisia sellaisille Jeesuksen käskylle, he ovat rakentaneet kalliolle, joka kestää.

On tullut aika lopettaa tukeutumasta lauseisiin, jotka toimivat vain syntisten taipumusten tukena. Ne voivat kuulostaa hyvinkin hurskailta, mutta nämä suositut fraasit ovat suora vastakohta sille, mitä on kirjoitettu Tiit. 2:11-12:ssa. «Sillä Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille ja kasvattaa meitä, että me, hyljäten jumalattomuuden ja maailmalliset himot, eläisimme siveästi ja vamhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa.»

Nyt on aika alkaa käyttää tätä armoa sen alkuperäiseen tarkoitukseen: niin, että elää ilman, että tekisi syntiä.

Tottele Jeesuksen käskyjä – ja ole luja kiusauksen hetkenä

Ne, jotka tekevät niin, rakentavat oikeista materiaaleista ja tulevat kokemaan, että heidän rakennuksensa seisoo lujasti ja horjumatta. Ja se ei tarkoita, että Jumala säästäisi minut jokaiselta koetukselta ja ahdistukselta. Jopa kristityt kokevat taloudellisia ongelmia, kiusauksia kaikenlaisiin himoihin, epäoikeudenmukaista kohtelua jne. Mutta ero on siinä, että ne, jotka tekevät sen, mitä Jeesus kehottaa, heillä on voima mennä koetuksen läpi ja tulla vahvempana siitä ulos. Heidän elämänsä seisoo lujasti kalliolla, ei vain läpi elämän erilaisten tilanteiden, vaan myös sinä päivänä, kun kaikki koetellaan tulessa.

Ero on siinä, että ne, jotka tekevät sen, mitä Jeesus kehottaa, heillä on voima mennä koetuksen läpi ja tulla vahvempana siitä ulos.

« Mutta jos joku rakentaa tälle perustukselle, rakensipa kullasta, hopeasta, jalokivistä, puusta, heinistä tai oljista, niin kunkin teko on tuleva näkyviin; sillä sen on saattava ilmi se päivä, joka tulessa ilmestyy, ja tuli on koetteleva, minkälainen kunkin teko on. Jos jonkun tekemä rakennus kestää, on hän saava palkan; mutta jos jonkun tekemä palaa, joutuu hän vahinkoon, mutta hän itse on pelastuva, kuitenkin ikäänkuin tulen läpi» 1. Kor. 3:12-15

Ajattele, mikä hirvittävä tappio se päivä tule olemaan niille, jotka ovat käyttäneet koko elämänsä rakentaen puusta, heinistä ja oljista. Kuvittele heidän pettymyksensä, kun he näkevät hyvien, kristillisten mielipiteidensä, rahalahjojensa ja kaiken vapaaehtoistyönsä ihmisten hyväksi haihtuvan kirjaimellisesti savuna ilmaan.

Ehkä heille valkenee silloin, että heidän olisi pitänyt rakentaa perustus tekemällä Jeesuksen käskyjen mukaan, elämällä vanhurskasta elämää ja saamalla voitto synnistä – ja siten keräämällä itsellen rikkauksia “kullasta, hopeasta ja jalokivistä”. Valitettavasti silloin on yksinkertaisesti liian myöhäistä tehdä mitään. Vaikka sellaiset ihmiset voivat pelastua syntien anteeksiannon kautta, kaikki ne hyvät asiat, joita he ovat tehneet toisille ihmisille eivät korvaa sitä, miten Jumala arvostaa henkilökohtaista uskollisuutta. Heidän kirkkautensa taivaassa tulee olemaan huomattavasti pienempi.

Kukaan ei tiedä, miten kaukana se päivä on – päivä, jolloin kaikki ihmisten työt tulevat ilmeiseksi. Mutta me tiedämme, että Jumalan armo on nyt ilmestynyt kaikille ihmisille. Käyttäkäämme sitä hyödyksi!

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Armo Jeesuksessa Kristuksessa

Kirjoittanut Sigurd Bratlie

«Kun ihmiset ajattelevat armoa, niin silloin mieleen tulee lähinnä syntien anteeksianto. Koska me kaikki olemme tehneet syntiä, niin me tarvitsemme armoa.» Näin Sigurd Bratlie aloittaa tämän vihkosen armosta. Mutta hän jatkaa kuvailemalla yksityiskohtaisesti sitä, että armo Jeesuksessa Kristuksessa tarkoittaa paljon enemmän kuin vain anteeksiantoa. Se tarkoittaa myös totuutta ja apua. Armo opettaa meitä, ettemme tekisi syntiä, niin että voimme olla täysin vapaita elämään voittoisaa elämää, joka johtaa täydellisyyteen.