Paavali ja Silas: Sisäinen ihminen vahvistuneena

Oletko koskaan ajatellut, kuinka Paavali ja Silas pystyivät pysymään iloisina ollessaan vankilassa?

Kirjoittanut Sigurd Bratlie
Paavali ja Silas: Sisäinen ihminen vahvistuneena

Jalkapuusta ja vankeudesta huolimatta Paavali ja Silas kykenivät säilyttämään ajatuksensa Kristuksessa Jeesuksessa ja rukoilemaan niin, että vankilan perustukset järkkyivät, ja ovet aukesivat! Kuinka he kykenivät tähän (Apt. 16:22-35)?

Älä kiinnitä katsettasi näkyvään!

”Rukoilen, että hän Henkensä kautta, suuren kirkkautensa mukaisesti, antaisi teidän sisäisen ihmisenne vahvistua voimassa, niin että Kristus asuisi uskon kautta teidän sydämissänne. Rukoilen, että te, rakkauteen juurtuneina ja perustuneina, voisitte yhdessä kaikkien pyhien kanssa käsittää, mitä on leveys, pituus, korkeus ja syvyys…” Ef. 3:16-19.

Ulkoisilla olosuhteilla on erittäin suuri vaikutus meihin ihmisiin. Nämä olosuhteet voivat olla hyvin vaihtelevia ja erittäin vaikeita. Sisäinen ihmisemme on suhteemme Jumalaan ja hänen lakeihinsa (Room. 7:22-23). Paavali rukoilee, että vahvistuisimme hänen Henkensä voimassa. Se tarkoittaa sitä, että meillä on voimaa säilyttää yhteys Jumalaan ja ajatella hänen lakejaan, niin että pysymme niissä riippumatta ulkoisista olosuhteista! Pysymällä elämän Hengen laeissa vapaudumme synnistä ja kuolemasta, ja ahdistukset tuottavat meille määrättömän, ikuisen kirkkauden. (Room. 8:2; 2. Kor. 4:17-18)! Kysymys on siitä, mitä katselemme – näkyviä vai näkymättömiä. Ne, jotka eivät kykene ylläpitämään yhteyttä Jumalaan, katselevat ulkoisia asioita. Silloin he joutuvat synnin ja kuoleman lain alaisiksi, ja kaikki muuttuu raskaaksi ja vaikeaksi. Siksi on tärkeää, että sisäinen ihmisemme vahvistuu Hengessä – aivan niin kuin Paavalilla ja Silaksella.

”…että te, rakkauteen juurtuneina ja perustuneina, voisitte yhdessä kaikkien pyhien kanssa käsittää…” Kaikilla ihmisillä on vaikeuksia keskenään. Siksi kaikkein vaikeinta on tulla yhdeksi. Se, mitä sanotaan ja tehdään, johtaa meidät niin helposti pois rakkaudesta, ellemme ole perustuneita siihen. Silloin emme pysty käsittämään, mikä johtaa elämään ja rauhaan. Jos olemme perustuneita rakkauteen – eli sisäisellä ihmisellämme on voima pysyä elämän Hengen laissa – riippumatta siitä, mitä sanotaan tai tehdään, silloin ymmärrämme Hengen vaikutuksista käsin sydämessämme, mitä meidän on tehtävä, jotta syntyisi elämä ja rauha (Room. 8:6)!

Paavalin ja Silaksen ulkoiset olosuhteet

Kun ajattelemme ulkoisia olosuhteita, joissa Paavali oli antaessaan tämän kehotuksen: ”Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: Iloitkaa!”, ymmärrämme, mitä se tarkoittaa, että ihmisellä on vahva sisäinen ihminen. Kun ajattelemme tätä, Paavalin kehotukset saavat myös suuremman painon.

Paavali ei antanut fyysisen hädän ja epävarman elämänsä siitä, saisiko hän kuolemantuomion vai ei, vaikuttaa, vaan hän ammensi Jumalan täyteydestä sisimmässään ja kirjoitti kirjeet Efesolaisille, Filippiläisille jne. ”…niin että tulisitte täyteen Jumalan kaikkea täyteyttä.” – Näin kuuluvat hänen kehotuksensa. Ja edelleen: ”Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.” (Fil. 1:12-21; Ef. 3:19; Fil. 4:4-7).

Katso, tässä onkin salaisuus edistymiseen Jumalassa ja onnelliseen elämään. Silloin jokaisesta olosuhteesta on jatkuvasti ihana ulospääsy. Niinpä Paavali ja Silas kykenivät laulamaan vankilassa. Näemme, minkälainen ulospääsy heillä oli. Vanginvartija ja koko hänen perheensä pelastui!

Näin käy myös meille kaikille, olimmepa minkälaisessa vankilassa tai olosuhteessa tahansa, jos Henki saa vahvistaa sisäistä ihmistämme, niin että sydämemme ja ajatuksemme varjeltuvat Kristuksessa Jeesuksessa. Silloin kaikki ovet avautuvat, ja kahleet irtoavat, aivan niin kuin Paavalilla ja Silaksella.

Tämä on mukailtu versio artikkelista, joka julkaistiin BCC:n «Skjulte Skatter»-lehdessä toukokuussa 1965 otsikolla ”Det invortes menneske» (Sisäinen ihminen).
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Ehkä olet kiinnostunut lukemaan useampia artikkeleita teemasivultamme, joka käsittelee Raamatun ihmisiä, tai seuraavia artikkeleita:

 

 

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Jumalan evankeliumi

Kirjoittanut Sigurd Bratlie

Armo tarkoittaa, että kaikki syntini annetaan anteeksi, kun tunnustan ne. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että saamme voimaa olla kuuliaisia totuudelle, jonka Jeesus toi mukanaan. Tässä kirjassa Sigurd Bratlie kirjoittaa tästä aiheesta ja osoittaa, että Jumalan evankeliumi on uskon kuuliaisuutta.