Ensimmäinen risti: Golgatan risti

Ensimmäinen risti on Jeesuksen fyysinen kuolema Golgatan ristillä. (Luuk. 23:33-43) Kun Jeesus kuoli Golgatan ristillä, kuoli samalla myös syytöskirje meitä vastaan, ja siksi kaikki ihmiset voivat saada anteeksiannon hänen verensä kautta.

Ennen Jeesuksen kuolemaa Saatanalla oli syytöskirje israelilaisia vastaan, koska he eivät pystyneet pitämään omaa osuuttaan liitosta, laista, jonka Jumala oli tehnyt heidän kanssaan. (Kol. 2:13-15) Siksi Saatana käytti tätä syytöskirjettä syyttämiseen Jumalan edessä yötä päivää. Synnin palkka on kuolema (Room. 6:23, ja se voidaan poistaa uhraamalla uhri, joka on tahraton. (Lue lait syntiuhrista 2. Mooseksenkirjasta) Jeesus, joka kuoli vanhurskaana väärien puolesta, oli lopullinen uhri ihmiskunnan puolesta. (Room. 3:21-26; Hebr. 2:14-15; 1. Piet. 3:18)

Jeesus otti pois syytöskirjeen, kun hän kuoli Golgatan ristillä syntisenä, rikollisena, ja kärsi väärintekijänä, vaikka hän oli täysin syytön. Jeesus oli syntynyt samaan lihaan, mikä meillä on, syntynyt lain alle, mutta hän ei koskaan tehnyt syntiä, ei ainoatakaan kertaan; hän ei koskaan rikkonut lakia, hän piti myös sen lain, joka sanoo, että meidän ei tule himoita; tämä on synti, mikä tulee esiin ruumiissa. Jeesuksen ei olisi tarvinnut maksaa synnin velkaa kuolemallaan, mutta hän kuoli Golgatan ristillä uhrina meidän puolestamme, jotka olemme syntisiä.

Kuoleman pistin, mikä on synti, tuli voiton nielemäksi, koska Jeesus, ihmisenä maan päällä, ei koskaan päästänyt Saatanaa sydämeensä. (1. Kor. 15:54-56). Saatana oli hävinnyt. Hänen aikansa syyttäjänä Jumalan edessä oli ohi. Kuolema ei pystynyt pidättämään Jeesusta, ja siksi hän nousi kolmantena päivänä ylös. Jeesuksella on kuoleman ja tuonelan avaimet. (Ilm. 1:18). Saatanan ote ihmiskunnasta on kertakaikkiaan murrettu, mutta hän käy ympäri maata vihaisena ja kuiskailee valheita ja syyttää meitä synneistä, jotka jo olemme saaneet anteeksi. (Ilm. 12:7-12)

Golgatan ristin kautta, me, jotka olimme syntisiä, olemme saaneet armon alkaa puhtaalta pöydältä, uudella ja elävällä tiellä, jonka Jeesus on avannut meille hänen jäljissään. Jeesuksen veren kautta kaikki ne synnit, joita olemme tehneet, ja joita olemme päättäneet olla tekemättä enää, on annettu anteeksi  ja heitetty “unohduksenmereen”. (Miika 7:19)

Nyt meillä on tie takaisin Jumalan luo Jeesuksen Kristuksen kautta. Sovituis Jumalan kanssa ei ole loppu vaan alku uudelle elämälle!

1

Sana rististä – Johdanto

Risti mainitaan Raamatussa useasti, mutta erityisesti siitä puhutaan Paavalin kirjeissä. Jo paljon ennen kuin Jeesus ristiinnaulittiin Golgatan ristille, hän kehotti meitä ottamaan ristimme joka päivä ja seuraamaan häntä, mikä on opetuslapseuden ehtona. (Luuk. 9:23) Jeesus itse otti tämän ristin päivittäin; se oli […]

Lue lisää
2

Mitä “risti” tarkoittaa?

Raamatussa puhutaan oikeastaan kolmesta eri rististä.

Lue lisää
3

Ensimmäinen risti: Golgatan risti

Tämä risti johtaa syntien anteeksisaamiseen.

Lue lisää
4

Toinen risti: Vanhan ihmisen ja lihan (himoineen ja haluineen) ristiinnaulitseminen

Jos joku haluaa tulla opetuslapseksi, tämän “ristiinnaulitseminen” täytyy tapahtua.

Lue lisää
5

Kolmas risti: Opetuslapsina otamme ristimme joka päivä

Jeesuksen kehotus sisältää syvälle menevän pelastuksen. Tämän ristin kautta koko sisäinen ihmisemme voi muuttua Jeesuksen kuvaksi.

Lue lisää
6

Mikä lopputulos seuraa ristin ottamista?

Loistava tulevaisuus Kristuksen tuntemisessa.

Lue lisää