Onko kristittyjen yhteys mahdollista?

Onko tarkoitus, että kristityt ovat jakautuneet niin moniin eri kirkkoihin ja ryhmittymiin? Voimmeko sinä ja minä tehdä jotain tämän yhteyden puutteen hyväksi?

Kirjoittanut Jan-Hein Staal
Onko kristittyjen yhteys mahdollista?

Onko tarkoitus, että kristityt ovat jakautuneet niin moniin eri kirkkoihin ja ryhmittymiin? Voimmeko minä ja sinä tehdä jotain tämän yhteyden puutteen hyväksi?

Kuinka ensimmäinen kristillinen seurakunta sai alkunsa?

Tulee olla valmis luopumaan kaikesta ja vihata omaa elämäänsä; tulee ottaa ristinsä joka päivä, eikä tehdä omaa tahtoaan.

Raamattu kertoo meille siitä, kuinka kaikki sai alkunsa; kuinka Jeesus esitti ehdot opetuslapsen elämälle kaikkia niitä varten, jotka tulisivat hänen jälkeensä: Tulee olla valmis luopumaan kaikesta ja vihata omaa elämäänsä; tulee ottaa ristinsä joka päivä eikä tehdä omaa tahtoaan. Niin kauan kuin hän itse oli maan päällä, hän rukoili opetuslastensa puolesta, ja hän pystyi varjelemaan yhteyden heidän keskuudessaan. Jo silloin oli olemassa vaara hajoamisesta, esimerkiksi kun he riitelivät siitä, kuka heistä olisi suurin.

Juuri ennen kuolemaansa Jeesus rukoilee: Pyhä Isä, suojele heitä nimesi voimalla, sen nimen, jonka olet minulle antanut, jotta he olisivat yhtä, niin kuin me olemme yhtä. Joh. 17:11.

Myöhemmin Paavali ja muut veljet ovat taistelleet ja rukoilleet yhteyden puolesta ensimmäisten kristittyjen keskuudessa. Korinttolaisille, joiden keskuudessa oli kaikenlaisia ongelmia, hän esimerkiksi kirjoittaa: Veljet, Jeesuksen Kristuksen nimeen kehotan teitä kaikkia pitämään keskenänne yhtä, välttämään hajaannusta ja elämään yksimielisinä. 1. Kor. 1:10. Efeson seurakunnalle Paavali selittää, että kaikki kristityt yhdessä ovat yksi ruumis. Jeesus Kristus on pää, ja jokainen jäsen haluaa tehdä sen, mitä hän sanoo. Ja siksi kaikki kristityt, veljet ja sisaret, muodostavat lujasti yhteenliitetyn kokonaisuuden, joka liittyy toisiinsa ja päähän rakkauden sitein.

Kuinka tämän yhteyden kävi ensimmäisessä kristillisessä seurakunnassa lyhyen ajan kuluttua?

Useimmat kristityt ovat asettuneet lepoon, ja ajattelevat, että niin se vain on, mutta toivovat ehkä, että kaikki erilaiset kirkot kuitenkin yhtäkkiä yhdistyvät myöhemmin, taivaassa.

Taistelu henkilöistä, taistelu opista ja opinkappaleista, sympatia ja antipatia, katkeruuden päästäminen sisälle, epäilys ja kunnian tavoittelu, niin – kaikki tämä on ensimmäisestä kristillisestä seurakunnasta lähtien tehnyt tuhojaan. Sen sijaan, että olisi taisteltu ja rukoiltu yhteyden säilyttämisen ja jälleenrakentamisen puolesta, ovat melkein kaikki pikkuhiljaa tottuneet tähän hajaannukseen. Siitä on tullut kiinteä rakenne. Tosin aika ajoin jarjestetään yhteiskirkollisia kokouksia, mutta niiden jälkeen kaikki palaavat takaisin omaan kirkkoonsa tai seurakuntaansa.

Kaikkein useimmat kristityt ovat asettuneet lepoon ja ajattelevat, että niin se vain on, mutta toivovat ehkä, että kaikki erilaiset kirkot kuitenkin yhtäkkiä yhdistyvat myöhemmin, taivaassa. Ei yksinkertaisesti enää uskota, että kaikelle hajaannukselle, erimielisyydelle ja puolueille todellisten opetuslasten keskuudessa voisi tulla loppu täällä maan päällä. Kaiken hajaannuksen syyhän on synti, joka ilmenee eri muodoissaan. Sympatiasta ja antipatiasta epäilykseen, ylpeyteen ja suvaitsemattomuuteen.

Voimmeko minä ja sinä tehdä jotain tälle hajaannukselle, joka vallitsee kristittyjen keskuudessa?

Todellinen yhteys on mahdollista opetuslasten kesken myös meidän aikanamme.

Ensimmäisten kristittyjen aikoihin tämä yhteys alkoi penestä. Näiden muutamien harvojen ihmisten, jotka halusivat elää Jeesukselle koko sydämestään, tuli opetella rukoilemaan toistensa puolesta, iloitsemaan toisistaan ja antamaan anteeksi toisileen ja sietämään toisiaan. Heidän piti oppia, etteivät olisi itsepäisesti pitäneet kiinni omista mielipiteistään ja tiedostaan, vaan että yhdessä etsisivät valoa ja viisautta Jumalalta ja Raamatusta. Sen kautta tämä pieni seurakunta saattoi kasvaa edelleen. Mutta siitä hetkestä lähtien kun tämä työ yhteyden puolesta loppui, alkoivat kaikki nämä kirkot ja liikkeet vähitellen kasvaa esille.

Mutta minä ja sinä voimme omalla paikallamme aloittaa pitämällä kiinni siitä, mitä Jeesus sanoi ensimmäisille opetuslapsille: Ole halukas luopumaan kaikesta ja vihaa omaa elämääsi; ota ristisi joka päivä, äläkä tee omaa tahtoasi! Ja sitten voimme rukoilla ja etsiä kristittyjä, jotka myös haluavat elää kristittyinä tällä tavoin. Sillä todellinen yhteys on mahdollista opetuslasten kesken myös meidän aikanamme.

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Armo Jeesuksessa Kristuksessa

Kirjoittanut Sigurd Bratlie

«Kun ihmiset ajattelevat armoa, niin silloin mieleen tulee lähinnä syntien anteeksianto. Koska me kaikki olemme tehneet syntiä, niin me tarvitsemme armoa.» Näin Sigurd Bratlie aloittaa tämän vihkosen armosta. Mutta hän jatkaa kuvailemalla yksityiskohtaisesti sitä, että armo Jeesuksessa Kristuksessa tarkoittaa paljon enemmän kuin vain anteeksiantoa. Se tarkoittaa myös totuutta ja apua. Armo opettaa meitä, ettemme tekisi syntiä, niin että voimme olla täysin vapaita elämään voittoisaa elämää, joka johtaa täydellisyyteen.