Murehtiminen on hukkaanheittettyä aikaa

«Kuka teistä voi murehtimisella lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?» Matt. 6:27.

Murehtiminen on hukkaanheittettyä aikaa

Jeesus opetti suurella vakuuttavuudella Vuorisaarnassa, kuinka hylättävää ja tyhmää murehtiminen on.

Hän aloitti puheensa murehtimisesta näillä sanoilla: “Sen tähden minä sanon teille: älkää olko huolissanne hengestänne, siitä mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, siitä mitä päällenne pukisitte. Eikö henki ole enemmän kuin ruoka ja ruumis enemmän kuin vaatteet?” Matt. 6:25

Ihmiset murehtivat, ei ainoastaan aineellisesta, vaan myös siitä, mitä toiset heistä ajattelevat. Ja mitä tulevaisuus yksinkertaisesti tarjoaa. Mutta kun olemme uskonhengessä, on lihalle epämiellyttävät asiat vain eduksi meille. Kun kärsimme lihassa näissä tilanteissa, saamme osaksemme jumalallista luontoa.

Huolenpito sisäisestä ihmisestä

Sen tähden murehtiminen on  valtava Saatanan petos, sillä se valtaa ajatukset ja johtaa usein suureen epäuskon tilaan. Murehtivat ajatukset vaikuttavat kuin kuristajakäärme. Ne kuristavat sisäisen elämän Jumalassa. Jeesus sanoo: “Eikö henki ole enemmän kuin ruoka?” Hän ajattelee tässä sisäistä elämää Jumalan kanssa. Tästä elämästä meidän on pidettävä hyvää huolta ja ravittava sitä uskon sanojen kautta, niin ettei se kuole pois. Mutta on helppo ajatella – sitä minun täytyy  saada, ja se minulla täytyy myös olla! Näin ajatellen suuri huolenpitoni kohdistuukin siihen, että ulkonaisella ihmiselläni menee hyvin.

Mutta oikeastaan Jeesus sanoo täällä – huolehdi suhteestasi Jumalaan, äläkä koskaan  anna huolenpitosi muuttua murehtimiseksi aineellisesta. Kun keskitymme olennaiseen, elämään, jonka Isä tahtoo antaa meille, silloin tulemme vapaaksi kaikesta murehtimisesta, sillä Isä valvoo meidän sisäistä elämäämme. Ei ole mahdollista saada sisäistä elämää, jos murehdimme jatkuvasti ulkonaisesta.

Murehtiminen on epäuskoa

Jeesus puhuu edelleen Vuorisaarnassa muun ohella kedon kukista, kun hän opettaa murehtimisesta. (Matt. 6:28-30) Jos me paneudumme vähän syvemmin tähän kuvaan, voimme myöntää olevan mahdotonta ajatella, että kedon kukka tahtoisi sanoa: “En usko, että rasitan itseäni seisomalla täällä. Minulla ei ole oikeaa taustaa. Minun pitäisi mieluummin olla toisessa paikassa!” Ei, se ei ole levoton siitä, mihin se on asetettu. Mutta ihmiset kyllä voivat olla levottomia ja murehtivia sen vuoksi, että he eivät ole saaneet sitä asemaa elämässä, minkä he mielestään ovat ansainneet.

Jeesus sanoo niille, jotka murehtivat: “Te vähäuskoiset!” Ja Jeesus näkee sen syntinä, ettemme usko. (Joh. 16:9) Samalla tavalla meidän tulee nähdä murehtiminen. Se on epäuskoa ja siis syntiä.

Paras vastamyrkky murehtimista vastaan on täyttyminen uskonsanoilla ja yksinkertainen uskominen moniin uskoavahvistaviin sanoihin. Ajattele vain jakeita Hep. 13:5-6 tai Room. 8:31-32. Jumala ei halua päästää tai hylätä meitä, sillä hän on meidän puolellamme. Nämä lupaukset ovat Jeesuksen todellisille opetuslapsille, jotka eivät tuhlaa aikaansa murehtiviin mietiskelyihin.


Artikkeli on julkaistu ensimmäistä kertaa BCC:n- Kätketyt aarteet-lehdessä kesäkuussa 2004

© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Minä olen ristiinnaulittu Kristuksen kanssa

Tämä kirjanen perustuu siihen, mitä Paavali kirjoittaa Gal. 2:19-20:ssä: «Minä olen Kristuksen kanssa ristiinnaulittu, ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää minussa …”
Tässä Elias Aslaksen selittää, mitä se tarkoittaa ja kuinka lukijalla voi olla sama todistus elämässään kuin Paavalilla.