Mitä Raamattu sanoo ylöstempauksesta?

Ylöstempaus on kiehtova aihe, mutta mitä oikeastaan tiedämme siitä?

Kirjoittanut AktiiviKristinusko
Mitä Raamattu sanoo ylöstempauksesta?

Kaikkien kristittyjen päämäärä on olla mukana ylöstempauksessa. Se on ihana hetki, kun Jeesus ottaa mukaansa taivaaseen ne, jotka kuuluvat hänelle iankaikkisesti.

Mikä on “ylöstempaus”?

Vaikka ilmausta “ylöstempaus” ei käytetä Raamatussa kertaakaan, se on nimi joka on annettu sille tilanteelel, kun Jeesus tulee alas taivaasta noutamaan ne, jotka ovat rakastaneet häntä yli kaiken tässä maailmassa, ja jotka ovat olleet hänen uskollisia opetuslapsiaan.

«…sillä itse Herra on tuleva alas taivaasta käskyhuudon, ylienkelin äänen ja Jumalan pasuunan kuuluessa, ja Kristuksessa kuolleet nousevat ylös ensin. Sitten meidät, jotka olemme elossa ja olemme vielä täällä, temmataan yhdessä heidän kanssaan pilvissä Herraa vastaan yläilmoihin, ja niin saamme aina olla Herran kanssa. Lohduttakaa siis toisianne näillä sanoilla.» 1. Tess. 4:16-18.

Jeesus tulee alas taivaasta noutamaan ne, jotka ovat rakastaneet häntä yli kaiken tässä maailmassa, ja jotka ovat olleet hänen uskollisia opetuslapsiaan.

Kristuksen opetuslapset, jotka ovat jo kuolleet, nousevat ensin, ja ne jotka vielä elävät Kristuksessa, liittyvät heihin. Heidät kaikki temmataan yhdessä katoamattomissa ruumiissa Jeesusta vastaan yläilmoissa.

«Pasuuna soi, ja kuolleet nousevat katoamattomina, ja me muutumme. Sillä tämän katoavan pitää pukeutua katoamattomuuteen ja tämän kuolevaisen pukeutua kuolemattomuuteen.» 1. Kor. 15:52-53.

Kenet ylöstempauksessa noudetaan?

Jeesus sanoo opetuslapsilleen: «Vaikka minä menenkin valmistamaan teille sijaa, tulen takaisin ja otan teidät luokseni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen. Ja minne minä menen, tien sinne te tiedätte» Joh. 14:3-4. Tämä tarkoittaa, että meillä on tie kuljettavana. Tie, joka johtaa hänen luokseen; niin että olemme hänen kanssaan iankaikkisuuden. Ne, jotka rakastavat Jeesusta, tietävät missä tie kulkee.

«Nämä ovat ne, jotka seuraavat Karitsaa, minne tahansa hän menee… Heidän suussaan ei ole havaittu valhetta, he ovat moitteettomia.» Ilm. 14:4,5.

Nämä ovat ne, jotka Jumalan armosta ovat vaeltaneet Jeesuksen jalanjäljissä. He ovat tehneet sitä, mikä on oikein ja hyvää, ja he ovat tulleet siksi, mihin heidät on kutsuttu: valoksi ja suolaksi tässä maailmassa. (Matt. 5:13-16). Tämä tarkoittaa, ettei heissä ole mitään epävanhurskautta, tyytymättömyyttä tai valitusta; ei mitään murehtimista, masennusta, laiskuutta, maailmallisuutta tai turhamaisuutta jne.

Näitä kutsutaan yhdessä “Kristuksen morsiameksi”. He ovat pitäneet lujasti kiinni siitä, mikä on oikein, hyvää ja totta jokaisessa tilanteessa, aivan samoin kuin heidän ylkänsä teki maan päällä ollessaan, niin että he ovat puhtaita ja arvollisia olemaan hänen “vaimonsa”. «’Iloitkaamme ja riemuitkaamme ja antakaamme kunnia hänelle, sillä Karitsan häät ovat tulleet. Hänen morsiamensa on laittautunut valmiiksi, ja hänen annettiin pukeutua puhtaaseen pellavavaatteeseen.’ Se vaate on pyhien vanhurskaat teot.»  Ilm. 19:7-8.

He ovat tehneet sitä, mikä on oikein ja hyvää, ja he ovat tulleet siksi, mihin heidät on kutsuttu: valoksi ja suolaksi tässä maailmassa.

Ketkä jäävät jälkeen ylöstempauksesta – tyhmät neitsyet

Kertomuksessa viisaista ja tyhmistä neitsyitä (Matt. 25:1-13) Jeesus osoittaa selvästi, että kaikkia uskovia ei oteta mukaan ylöstempaukseen. “Tyhmät neitsyet” jäävät jäljelle. Nämä ovat niitä, joilla ei ole salattua elämää Kristuksen kanssa Jumalassa. Vaikka heillä on hyvä ulkokuori, he elävät edelleen synnissä salatussa elämässä; he tekevät edelleen sitä, minkä tietävät vääräksi. (Ilm. 3:1-3)

He ovat olleet tyytyväisiä siihen, että heillä on hyvä todistus ihmisiltä ja voitto ilmeisistä, ulkoisista synneistä.  Kateutta, vihaa, ylpeyttä, jne. jotka olivat sisäpuolella, ei ole puhdistettu pois. Jeesus tulee hakemaan morsiamen, joka on puhdistanut itsensä – morsiamen, joka on puhdas sisäpuolelta!

«… ja asettaisi eteensä kirkastetun seurakunnan, vailla tahraa, ryppyä tai muuta sellaista, pyhän ja nuhteettoman.» Ef. 5:27.

Milloin ylöstempaus tapahtuu?

Raamattu ei kerro meille tarkasti, koska ylöstempaus tapahtuu. Jeesus sanoo, ettei edes hän tiedä sitä. «Mutta sitä päivää tai hetkeä ei tiedä kukaan, eivät enkelit taivaassa eikä Poika vaan Isä yksin.» Mark. 13:32.

Mutta Matt. 24:ssä Jeesus puhuu erilaisista merkeistä, joita voimme tarkkailla niin, että tietäisimme milloin Ihmisenpoika tulee. Me voimme nähdä joidenkin näistä asioista tapahtuvan tänä aikana, jota elämme nyt, niin että voimme kyllä odottaa, ettei se ole kaukana. Aika rientää vääjäämättömästi eteenpäin, ja kun maailma syöksyy syvemmälle pimeyteen, tiedämme, että keskiyö, josta Jeesus puhuu vertauksessaan kymmenestä neitsyestä, ei voi olla kaukana. Meidän tulee ottaa Pavalin kehotus Ef. 5:16 sydämellemme: «Käyttäkää aikanne oikein, sillä nämä päivät ovat pahoja.»

Men for de som vandrer i lyset, likesom han er i lyset (1 Johannes 1,7), er det ingen grunn til å være engstelig, men bare se frem til den dagen med glede og forventning. Det er målet for hele deres tilværelse mens de her på denne jorden: å gjøre seg klar til når Brudgommen deres kommer for å hente dem. De lever for det evige. Mutta niiden, jotka vaeltavat valossa, niin kuin hän on valossa (1. Joh. 1:7), ei ole mitään syytä olla peloissaan, vaan he voivat odottaa sitä päivää ilolla. Se on heidän päämääränsä kaikelle olemiselle täällä maan päällä: valmistautua Yljän tuloon, kun hän tulee noutamaan heidät. He elävät iankaikkisuutta varten.

Ei ole mitään syytä olla peloissaan, vaan he voivat odottaa sitä päivää ilolla.

Olenko mukana ylöstempauksessa?

«Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon joka päivä ristinsä ja seuratkoon minua. » Luuk. 9:23. Luovutko omasta tahdostasi ja kiellät itsesi ollaksesi Kristuksen opetuslapsi?

«Jokainen, joka panee häneen tämän toivon, puhdistaa itsensä, niin kuin hän on puhdas. » 1. Joh. 3:3. Teetkö vain sitä, mikä on oikein, hyvää ja totta ja puhdistat itseäsi ja pidät itsesi puhtaana?

GTeetkö sitä nyt? Silloin olet mukana. Ja jos et tee, silloin voit aloittaa nyt! Me elämme edelleen aikaa, missä Jumalan fantastinen armo toimii, ja meidän on edellen mahdollista seurata Jeesusta tällä tiellä, missä kiellämme itsemme ja voitamme synnin. Salattu elämä antaa meille yhteyden hänen kanssaan, ja silloin ylkä tuntee sinut sinä päivänä, kun hän astuu alas taivasta kokoamaan yhteen ne, jotka kuuluvat hänelle. (Fil. 3:8-10)

Tämä on enemmän kuin seikkailu. Se tulee olemaan todellisuutta niille, jotka ovat rakastaneet taivaallista ylkäänsä niin paljon, että ovat olleet halukkaita seuraamaan häntä tällä tiellä, joka johtaa iankaikkiseen  elämään!

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Armo Jeesuksessa Kristuksessa

Kirjoittanut Sigurd Bratlie

«Kun ihmiset ajattelevat armoa, niin silloin mieleen tulee lähinnä syntien anteeksianto. Koska me kaikki olemme tehneet syntiä, niin me tarvitsemme armoa.» Näin Sigurd Bratlie aloittaa tämän vihkosen armosta. Mutta hän jatkaa kuvailemalla yksityiskohtaisesti sitä, että armo Jeesuksessa Kristuksessa tarkoittaa paljon enemmän kuin vain anteeksiantoa. Se tarkoittaa myös totuutta ja apua. Armo opettaa meitä, ettemme tekisi syntiä, niin että voimme olla täysin vapaita elämään voittoisaa elämää, joka johtaa täydellisyyteen.