Kristinusko – lupa tehdä syntiä?

Joskus kristinusko voi vaikuttaa kuin luvalta tehdä syntiä. Mutta kuinka se voi olla mikään lohdutus sellaiselle, joka haluaa lopettaa synnin tekemisen?

Kirjoittanut Marie Lenk
Kristinusko – lupa tehdä syntiä?

Monet kristilliset seurakunnat ympäri maailmaa yrittävät saada sinut vakuuttuneeksi siitä, että meidän on mahdotonta voittaa synti samoin kuin Jeesus voitti. Mutta onko niin todellakin kirjoitettu Raamatussa?

«Jeesus kuoli puolestasi – Hän on tehnyt kaiken.» «Sinä saat anteeksiannon riippumatta siitä, kuinka paljon teet syntiä.» «Kerran pelastettu, aina pelastettu.»

Näitä ilmaisuja, ja monia vastaavia, käytetään usein kristillisessä julistuksessa. Ne voivat kuulostaa hyvin houkuttelevilta ja toivorikkailta ja niiden väitetään jopa perustuvan Raamattuun. Mutta ne vaikuttavat melkein luvalta tehdä syntiä. Kuinka tämä voisi olla lohdutus sellaiselle, joka haluaa lopettaa synnin tekemisen? Sellaiselle, joka on väsynyt tapaansa reagoida, huonoihin tapoihinsa ja kaikkiin niihin huonoihin taipumuksiinsa, joita ei vain voi ravistaa pois päältään? Eikö kristinusko ole enempää kuin se?

Anteeksiantoa me kaikki tarvitsemme, mutta sitä emme voi ottaa itsestäänselvyytenä, eikä se ole sellaista, minkä ansaitsemme itse. Jeesus sanoo: «Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat.» (Matt. 9:12)

Hän ei voi ainoastaan antaa anteeksi syntejä, joita jo olemme tehneet, vaan hän voi myös näyttää meille tien synnin juuren voittamiseen.

Mutta lääkäri voi parantaa sairaita. On selvää, että me tarvitsemme lääkäriä. Sen perusteella, että olemme kristittyjä, ei voi sanoa, että emme tulisi kiusatuiksi ajattelemaan epäpuhtaita ajatuksia, murehtimaan sitä mitä toiset ihmiset meistä ajattelevat, suuttumaan jos joku on ollut epäoikeudenmukainen meille, jne. Mutta ei ole tarkoitus, että koko elämämme annamme periksi kiusaukselle. Jeesus on suuri lääkäri, ja hänellä on valta parantaa meidät synnistämme. Hän ei voi ainoastaan antaa anteeksi syntejä, joita jo olemme tehneet, vaan hän voi myös näyttää meille tien synnin juuren voittamiseen, himot, jotka ovat luonnossamme ja jotka ovat syynä siihen, että tulemme kiusatuiksi tekemään syntiä.

Se on mahdollista, koska hän tuli maan päälle syntisen lihan kaltaisuudessa, eikä hän kuitenkaan tehnyt syntiä yhtään kertaa (Room. 8:3-4). Tämä on myös selvästi kirjoitettu Hebr. 4:15-16:ssä: «Sillä ei meillä ole sellainen ylimmäinen pappi, joka ei voi sääliä meidän heikkouksiamme, vaan joka on kaikessa ollut kiusattu samalla lailla kuin mekin, kuitenkin ilman syntiä. Käykäämme sentähden uskalluksella armon istuimen eteen, että saisimme laupeuden ja löytäisimme armon avuksemme oikeaan aikaan.

Sen kaiken tarkoituksena, että Jeesus otti päälleen ihmisluonnon ja tuli kiusatuksi kaikessa samoin kuin mekin, oli se, että hän voi voittaa synnin, joka asui hänen omassa inhimillisessä luonnossaan. Tällä tavalla hän avasi meille tien, jotta voimme seurata häntä vapauteen synnistä! Hän ei tullut vain tekemään kaikkea meidän puolestamme ja niin, että hän olisi jättänyt meille vain toivon anteksiannosta. «Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä, joka ei syntiä tehnyt…» 1. Piet. 2:21-22. Selvästikin tarkoitus on, että myös me voittaisimme synnin vallan niin kuin Jeesus teki! Siten hän “parantaa” meidät synnistämme.

Sillä siihen te olette kutsutut, koska Kristuskin kärsi teidän puolestanne jättäen teille esikuvan, että te noudattaisitte hänen jälkiänsä, joka ei syntiä tehnyt…

Aivan samoin kuin lääkäri antaa ohjeita, mahdollisesti lääkkeitä tai harjoituksia, tarvitsee Jeesuksenkin tehdä yhteistyötä kanssamme, jotta hän voisi parantaa meidät. 1. Piet. 4:1-2:ssa on kirjoitettu: «Koska siis Kristus on kärsinyt lihassa, niin ottakaa tekin aseeksenne sama mieli – sillä joka lihassa kärsii, se lakkaa synnistä – ettette enää eläisi tätä lihassa vielä elettävää aikaa ihmisten himojen mukaan, vaan Jumalan tahdon mukaan.» Tämä on siis “lääke”, jonka Jeesus antaa meille, niin että lakkaisimme synnistä. Meidän tulee kärsiä lihassa!

Tämä tarkoittaa sitä, että kun tulemme tilanteesen, jossa meitä kiusataan tekemään syntiä, meidän tulee kieltää tämä himo ja antaa lihamme syntisine himoineen ja haluineen kärsiä ja kuolla.

Monet ihmiset ovat yrittäneet tehdä tämän pelkällä tahdonvoimalla, mutta he kokevat kerta toisensa jälkeen, että heiltä puuttuu voimaa vastustaa syntiä kiusauksen hetkenä, ja lopulta he antavat periksi, joko ajatuksina, sanoina tai tekoina. Mutta kun tulemme tähän hetkeen ja huomaamme, että synti on meille liian vahva käsiteltäväksi omin voimin, silloin voimme “käydä uskalluksella armon istuimem eteen”, niin kuin on kirjoitettu Hebr. 4:16. Siellä Jumala odottaa valmiina kuulemaan rukouksemme.

Armo, jonka hän antaa meille on se, että hän lähettää meille Pyhän Hengen auttamaan, ohjaamaan ja vahvistamaan meitä kiusauksen hetkenä – “oikeaan aikaan”. Pyhä Henki vahvistaa meidän päättäväisyyttämme, niin että olemme tarpeeksi vahvoja kärsimään lihassa ja ettemme salli kiusauksen kehittyä synniksi. Mutta Pyhän Hengen voimassa mikään kiusaus ei ole voittamaton. Mikään synti ei voi saada meistä valtaa. Niin kauan kuin olemme kuuliaiset Pyhän Hengen johdatukselle, hän antaa meille voiton joka ainut kerta!

Niin kauan kuin olemme kuuliaiset Pyhän Hengen johdatukselle, hän antaa meille voiton joka ainut kerta!

Vi kommer aldri til å forlate nådens trone tomhendt. I stedet vil vi få kraft til å motstå synden inntil den er tilintetgjort. Bit for bit, fristelse for fristelse, mister synden sitt grep i våre liv, og vi settes fri. Kristendommen er ikke en tillatelse til å synde; den er heller nøkkelen til å overvinne synden. Dette er et liv i seier, og det er fullt ut mulig for alle dem som holder fast ved bekjennelsen!Emme koskaan palaa armon istuimen edestä tyhjin käsin. Sieltä saamme voimaa vastustaa syntiä niin että siitä tehdään loppu. Vähä vähältä, kiusaus kiusaukselta synti menettää otteensa elämässämme ja me tulemme vapaiksi. Kristinusko ei ole lupa tehdä syntiä; pikemminkin se on avain synnin voittamiseen. Tämä on voittoelämää, ja se on täysin mahdollista kaikille niille, jotka pitävät kiinni tunnustuksesta!

Jos olet turhautunut julistukseen, joka tarjoaa “luvan tehdä syntiä”, jota julistetaan monissa kristillisissä seurakunnissa tänään, niin nouse ja erottaudu näistä valheista ja ryhdy taisteluun syntiä vastaan tänään.

Lue lisää synnin voittamisesta {link=/no/Themes/Seier_over_synd täältä.} Tai {link=/no/Kontakt-oss ota meihin yhteyttä.}

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Armo Jeesuksessa Kristuksessa

Kirjoittanut Sigurd Bratlie

«Kun ihmiset ajattelevat armoa, niin silloin mieleen tulee lähinnä syntien anteeksianto. Koska me kaikki olemme tehneet syntiä, niin me tarvitsemme armoa.» Näin Sigurd Bratlie aloittaa tämän vihkosen armosta. Mutta hän jatkaa kuvailemalla yksityiskohtaisesti sitä, että armo Jeesuksessa Kristuksessa tarkoittaa paljon enemmän kuin vain anteeksiantoa. Se tarkoittaa myös totuutta ja apua. Armo opettaa meitä, ettemme tekisi syntiä, niin että voimme olla täysin vapaita elämään voittoisaa elämää, joka johtaa täydellisyyteen.