Mene suoraan sisältöön

Itsensä vertaaminen toisiin voi olla vahingollista

Itsensä vertaaminen toisiin voi olla yllättävän vahingollista.

Jumala haluaa, että olemme oma itsemme. Se, että alamme verrata itseämme toisiin, on kaukana hänen tahdostaan.

En tiedä, mikä on sinun tilanteesi on, mutta minulla  on huono tapa verrata itseäni toisiin ihmisiin. Sanon toiset ihmiset, mutta tavallisesti on kyse vain yhdestä henkilöstä kerrallaan. Henkilö voi vaihdella, mutta usein kysessä on henkilö, jonka tunnen hyvin, ja olen tavallisesti huomannut hänessä jotain, jota kadehdin tai katson ylöspäin ja toivoisin, että itselläni olisi kyseinen ominaisuus. Ajatus lähtee pienestä, mutta kehittyy asteittain eteenpäin.

Ja siitähän show alkaa.

«Huomaa kuinka huono olet»

«Tervetuloa illan episodiin “Huomaa kuinka huono olet”, eli kuinka voit verrata itseäsi fantastisiin ihmisiin, joiden kaltaiseksi et koskaan voi tulla! Illan isäntä Herra D. Painostaja esittelee sinulle juuri, kuinka illan Fantastinen Henkilö on mukavampi, viehättävämpi, hengellisempi, ahkerampi ja kaikin puolin täydellisempi kuin sinä, joka olet säälittävä raukka. Tuntien epätoivoisen analysoinnin ja murskaavan itsekritiikin jälkeen, jotka perustuvat luotettaviin faktoihin, eivätkä keksittyihin seikkoihin, perustuvathan ne kiistattomaan totuuteen: Sinun tunteisiin.»

Itsensä vertaaminen toisiin voi olla vahingollista, jos annamme sen saada otteen itsestämme.

Ok, tämä oli vähän tyhmä metafora, mutta se on kuitenkin yllättävän lähellä totuutta. Voin hukata tunteja ja päiviä elämästäni vertaamalla itseäni toisiin ja toivomalla olevani niin kuin he. Olen ollut stressaantunut kunnolla, vihainen ja itkenyt kuin pieni lapsi. Olen mennyt ihmisten luo, joihin luotan “keskustelemaan vakavasti”, yrittänyt muuttaa elintapojani, yrittänyt muutta persoonallisuuttani muistuttamaan toista henkilöä. Olen ollut kaikkien aikojan matkoilla parhaiden ystävieni kanssa, ja ne ovat päätyneet epävarmuuteen ja tunteeseen, että en ole tarpeeksi hyvä.

Itsensä vertaaminen toisiin voi olla vahingollista, jos annamme sen saada otteen itsestämme.

Syyttäjän kieltäminen

Jumala on suunnitellut koko elämämme, jokaista sekuntia myöten, ja hän haluaa meidän onnistuvan.

Mutta nämä ajatukset tulevat yhdestä ainoasta paikasta: Syyttäjältä, Saatanalta. Hän yrittää painaa meidät alas ja saada meidät tuntemaan itsemme tuomituiksi ja kelvottomiksi, niin että huomiomme kääntyisi pois siitä työstä, jota Jumala haluaa tehdä meissä. Jos hän ei saa meitä syyttämään ystäviämme, jotka ovat samassa taistelussa kuin me, hän yrittää saada meidät syyttämään itseämme! Kåre Smith, Brunstad Christian Churchin johtaja, sanoi kerran: “Jos on levottomuutta, epävarmuutta ja turvattomuutta, se on varma merkki syyttäjän työstä. Ihmiset, jotka antavat periksi syyttäjähengelle, epäilevät kaikkea. En tiedä mitään muuta, mikä tekisi ihmisestä niin onton ja tyhjän kuin syyttäjähenki. Sen takia meidän tulee olla todella valvovia – kavahtaa kuin helvetin tulta – niin ettemme päästä mitään tästä hengestä sydämeemme.”

Mutta meidän ei enää tarvitse kuunnella syyttäjää – mikä helpotus! Jumala on suunnitellut koko elämämme, jokaista sekuntia myöten, ja hän haluaa meidän onnistuvan. Hänellä on meille suunnitelma, jossa on tulevaisuus ja toivo, (Jer. 29:11) juuri sille persoonallisuudelle ja elämälle, joka meillä on – ei kenellekään muulle. Jos olemme uskollisia häntä kohtaan, hän huolehtii meistä.

Jumala loi meidät tällaiseksi. Jokainen meistä on luotu ainutlaatuisella ja ihmeellisellä tavalla.

Jumala loi meidät tällaiseksi. Jokainen meistä on luotu ainutlaatuisella ja ihmeellisellä tavalla. Meidän ei tarvitse mitata itseämme toisiin – selviämme hyvin käyttämällä sitä, mitä Jumala on meille antanut. Sen sijaan, että tuntisimme itsemme ongelmaksi, voimme oppia käyttämään persoonallisuuttamme rakentavasti – jokaisella on jotain, mitä kenelläkään muulla ei ole!

«Herra, sinä olet minut tutkinut ja sinä tunnet minut. Sinä tiedät, milloin minä istun ja milloin nousen, sinä ymmärrät ajatukseni kaukaa.»  Ps. 139.

Opin pääkohdat

Tutustu siihen, kuinka Jumalan sana kehottaa ja auttaa meitä elämään 100% hänen tahtonsa mukaan, niin ettei meidän tarvitse enää langeta syntiin, vaan että voimme päästä voittoisaan elämään.

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Minä olen ristiinnaulittu Kristuksen kanssa

Tämä kirjanen perustuu siihen, mitä Paavali kirjoittaa Gal. 2:19-20:ssä: «Minä olen Kristuksen kanssa ristiinnaulittu, ja minä elän, en enää minä, vaan Kristus elää minussa …”
Tässä Elias Aslaksen selittää, mitä se tarkoittaa ja kuinka lukijalla voi olla sama todistus elämässään kuin Paavalilla.

Seuraa meitä