Jumala antaa nöyrälle armon

Nöyryyden täytyy olla valtavan tärkeä asia, jos Jumala antaa nöyrille ihmisille armon! Kuinka tärkeää se oikeastaan on?

Jumala antaa nöyrälle armon

Nöyryys on kaiken pelastuksen peruslaki, ja nyt minulle on tullut eläväksi, että syvimmin ymmärrettynä se onkin koko asia. Jumala antaa nöyrälle armon, ja miltä ihmisestä itsestään näyttää, tai mitä hän ajattelee, ei merkitse yhtään mitään. Ylpeä tai ylimielinen tai itseviisas saa Jumalan vastustajakseen.

Pelastus ja nöyryys kulkevat käsikädessä

Helpoiten käsittää nöyryyden omistamalla pienet ajatukset itsestään. Kun tämä tekee minuun valtavan vaikutuksen, niin se todistaa, että saan armon. Nöyrä saa armon (Jaak. 4:6 ja 1 Piet. 5:5), ja armo on sitä, että minulle annetaan kaikki se apu, mitä tarvitsen. Voin mieluusti rukoilla koko yön saadakseni rakkautta, mutta se ei auta mitään, jos olen ylpeä, niin etten voi saada armoa.

Armoa saadaan samassa suhteessa kuin ollaan nöyriä. Ja kun käy ilmi, ettei jonkun ihmisen elämässä ole mitään edistystä, se johtuu siitä, ettei hän ole saanut armoa. Joku yrittää korvata puutteen sillä, että on innokas erilaisissa asioissa. Hän voi olla ihmisenä taitava ja hyvä, mutta mikään kunnollinen ja hyödyllinen ei auta, kun Jumala on vastaan. Ei tunnusteta mitään, ei tuomita vaan puolustetaan itseään.

Herätämme huomiota, jos onnistumme ja edistymme. Useimmat meistä eivät ole ollenkaan nöyriä. He loukkaavat puheillaan eivätkä pyydä anteeksi. Jumala haluaa erityisen mielellään muuttaa meidät kokonaan sisäisesti. Voi näyttää siltä, että jotakuta on loukattu, tai ettei häntä ole kohdeltu oikein, ja hän on kiinnostunut siitä, mitä ihmiset uskovat ja ajattelevat hänestä. Ihminen ei ole kiinnostunut Jumalasta, vaan siitä kuinka muut kohtelevat häntä. Silloin hän on onneton eikä voi tulla onnelliseksi, sillä Jumalasta on tullut hänen vastustajansa.

Monelta puuttuu valtavasti valoa. Ihmisen elämässä ei tapahdu mitään ilman tätä lakia: Se, joka itsensä alentaa – vapaaehtoisesti menee alas omasta halustaan – korotetaan (Matt. 23:12, Luuk. 14:11) Vähäisenkin järjen, joka jollakin on ihmisenä, pitäisi sanoa, että ihmisen suuret ajatukset itsestään täytyy olla kauhistus Jumalan silmissä. Jos on hyvin vähäinen määrä nöyryyttä, onnistuu pienessä määrin, ja jos on erityisen nöyrä, onnistuu erityisen hyvin. Kuinka Jumala voisikaan siunata sellaista, joka ei elä itsetunnustuksessa ja on rääväsuinen mies? Tämä on elämänlaki. Hän ei voi siunata kyseistä henkilöä.

Itse asia!

Nöyryys on ainoa asia, josta on kysymys. Jos ei onnistuta, niin ollaan ja pysytään inhimillisenä ja sielullisena. Ei ole vain niin, että on oikein olla nöyrä, vaan mistään muusta ei ole kysymyskään. Asia ei avaudu, koska ei olla nöyriä. Siksi ei olla elävän kiinnostuneita Raamatusta. On kaikkein suurimmassa määrin kohtalokasta, kun kokee tekevänsä asiansa hyvin eikä ole mitään tunnustettavaa. Ja jos tuomitsee toisia, niin onhan jumalaton. Mutta mikäli tuomitsee itsensä, ei tule tuomituksi.

On kirjoitettu Jaak. 4:6 “Jumala on ylpeitä vastaan.” Silloin ajatellaan: Minä en ole ylpeä.” Mutta juuri sellainen on, kun ei saa mitään armoa. Nöyrät saavat armon, aina. Silloin on itsensätunnustava sen sijaan että tuomitsee ja arvostelee toisia. “Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle..” 1 Piet. 5:6

Jumala on kiinnostunut meidän perusteellisesta pelastuksestamme. Mutta kysymys on siitä, miten me suhtaudumme. Jokainen saa ymmärtää niin hyvin kuin voi. Alentaa itsensä – se on jotakin, mitä melkein koskaan ei tapahdu. Päinvastoin puolustetaan itseään. Nöyryys ei ole vain pääasia, vaan itse asia, siis on vain yksi ainoa asia. Me valitsemme itse sen elämän, mihin päädymme. Ei ole koskaan toisten vika, että minulla menee huonosti!


Ote on Elias Aslaksenin puheesta Hönefossissa 14.01.1976. Julkaistu kirjassa “Elias Aslaksenin viimeiset puheet” tammikuussa 1979.
© Copyright Stiftelsen Skjulte Skatters Forlag

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Mitä tarkoittaa olla kristitty

Kristityn elämä on paljon syvempää elämää kuin vain se, että rukoilen Jeesusta tulemaan asumaan sydämeeni ja uskon syntien anteeksiantoon. Se on elämää, jossa on kehitystä ja kasvua siinä, mikä on Jeesuksesta. Tämä kirjanen tuo esiin valtavan selvästi ja yksinkertaisesti sen, mikä on olennaista kristityn elämässä.