– Ei elämäniloa ilman taistelua

– Ei elämäniloa ilman taistelua

Joka aamu Liv ja Bernt Stadven heräävät sanomattoman iloisina elämästään ja uudesta päivästä, jonka he saavat jakaa yhdessä.

Joka aamu Liv ja Bernt Stadven heräävät sanomattoman iloisina elämästään ja uudesta päivästä, jonka he saavat jakaa yhdessä.

Aamuaurinko on löytänyt tiensä Livin ja Berntin olohuoneeseen. Muutama lämmin auringonsäde heijastuu seinälle, jossa on valokuvia lapsista ja lapsenlapsista. Tämä on heidän päivän suosikkihetkensä ja aviopari on istahtanut sohvalle nauttimaan siitä.

– Olemme erittäin iloisia jokaisesta päivästä, jonka saamme olla yhdessä!

Ei ole vaikea huomata, että Bernt ja Liv pitävät toisistaan. He ovat eläneet 53 hyvää vuotta yhdessä ja se, että he nauttivat elämästä ja toistensa seurasta näkyy myös ulospäin.

– Aamut ovat erityisen mukavia. Bernt on ollut paljon poissa, joten olemme erittäin iloisia jokaisesta päivästä, jonka nyt saamme olla yhdessä, sanoo Liv. Bernt on aivan samaa mieltä:
– Kyllä, olen erityisen iloinen, kun voin herätä yhdessä sinun kanssasi Liv, hän sanoo vaimolleen.

– Jumalan sana on totta!

Elämä on ollut hektistä kahdeksan lapsen, ja seurakunnan toiminnan parissa. He ovat varmasti usein saaneet huomata, kuinka heidän luonnolliset, inhimilliset reaktionsa pyrkivät nousemaan esiin. Heidän asenteensa on kuitenkin aina ollut, että kaikki reaktiot, jotka eivät sovi yhteen Jumalan sanan kanssa, voidaan – ja myös täytyy – kieltää Jumalan voimalla.

Bernt muistaa hyvin ajan, jolloin hänellä oli kädet täynnä töitä ja murehtivat sekä vaikeat ajatukset vaivasivat häntä. Niin kuin aina ennenkin, hän tiesi, että apu löytyy raamatusta, ja Filippiläiskirjeestä 4: 6 hän löysi tarvitsemansa:

Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon. Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.

– Jos kerran olet aloittanut elämään Jumalan sanan mukaan, silloin et halua tehdä mitään muuta

– Niinpä tein juuri niin kuin kyseisessä paikassa sanottiin ja toin murheeni Jumalan eteen rukouksin ja kiitoksin, kertoo Bernt, joka päätti pysyä hereillä, kunnes saisi voiton vaivaavista ajatuksista.

Bernt rukoili Jumalaa neljään asti yöllä, kunnes yhtäkkiä tunsi suunnattoman ilon ja rauhan. Hän oli saanut voiman Jumalalta voittaa murehtivat ajatukset ja hän pystyi nukahtamaan mahtavassa mielentilassa.

– On erityistä kokea se, että Jumalan sana on totta. Evankeliumi on niin selkeää. On aivan sama mistä kohtaa luet, aina siellä on kirjoitettu täysin selkeästi, mitä sinun tulee tehdä. Jos kerran olet alkanut elää Jumalan sanan mukaan, silloin et halua tehdä mitään muuta.

– Silloin tulet iloiseksi!

Bernt ottaa Liviä kädestä. He tekevät pienen kävelyretken naapurustossa, jossa ovat asuneet viimeiset 50 vuotta, ja muistelevat mennyttä elämää. Siitä, että kieltää oman tahtonsa, niin kuin Jeesus teki, seuraa joitakin pieniä kärsimyksiä. Ihmisenä yleensä haluaa saada oman tahtonsa läpi, eri tilanteissa.

– Useimpienhan täytyy ajoittain pinnistellä, hillitäkseen itsensä. Niistä, jotka sanovat asiat suoraan, ei pidetä. Mutta itsensä hillitseminenkään väkisin ei loputtomiin auta. Täytyy nöyrtyä ja mennä alas ja sieltä nostaa toisia yläpuolelleen, sanoo Liv ja kertoo kuinka Jeesuksen tavoin voi nöyrtyä ja saada voiton tilanteissa joihin joutuu, sen sijaan että tekisi syntiä.

– Mutta itsensä hillitseminenkään väkisin ei loputtomiin auta!

-Ne ovat Jeesuksen kärsimyksiä. Kun teet sen, tulet iloiseksi! Elämä tulee helpommaksi ja helpommaksi, ja se mikä sai sinut ennen niin helposti suuttumaan, häviää.

Bernt siteeraa raamatusta 1. Piet. 4,13:

Iloitkaa päinvastoin sitä enemmän, mitä enemmän pääsette osallisiksi Kristuksen kärsimyksistä, jotta saisitte iloita ja riemuita myös silloin, kun hänen kirkkautensa ilmestyy. Tämän ilon puolesta Bernt ja Liv ovat taistelleet.

Aitoa elämäniloa

– Monet ihmiset kuvittelevat olevansa iloisia, mutta ilman taistelua ei tule mitään elämäniloa! Liv sanoo.

– Monet ihmiset kuvittelevat olevansa iloisia, mutta ilman taistelua ei tule mitään elämäniloa! Liv sanoo.

Liv ja Bernt ovat nähneet, kuinka taistelemalla omaa syntiänsä vastaan, ovat asiat muuttuneet aina vain paremmaksi sekä perheessä, että avioliitossa.

– Ei ole tylsää olla yhdessä sellaisten kanssa, jotka kulkevat samaa tietä. Kun vaeltaa valossa, niin saa osaa yhteydestä, sanoo Bernt, joka on kiitollinen siitä aidosta elämänilosta, jonka hän ja Liv ovat saaneet elämäänsä.

Raamatunkohdat ovat peräisin etupäässä KR92- sekä Raamattu Kansalle- käännöksestä.