Apostoli Pietari: aivan uusi mies

Mitä Pietarille tapahtui, kun hän muuttui niin radikaalilla tavalla niin lyhyessä ajassa?

Kirjoittanut Kathryn Albig
Apostoli Pietari: aivan uusi mies

Tässä joitakin asioita, joita tiedämme apostoli Pietarista:

  • Hänen uskonsa oli niin heikko, että hän melkein vajosi aaltoihin, koska hän pelkäsi. Jeesus sanoi hänelle: “Sinä vähäuskoinen, miksi epäilit?” Matt. 14:28-31.
  • Hänen uskonsa oli niin suuri, että hän teki säännöllisesti ihmeitä Jeesuksen nimeen (Apt. 5:12).
  • Kun Jeesus ristiinnaulittiin, Pietari kielsi kolmesti Jeesuksen, koska hän pelkäsi seurauksia (Matt. 26:69-75).
  • Pietari julisti Jeesuksen nimeä niin rohkeasti Jerusalemissa, että noin kolme tuhatta sielua tuli seurakuntaan yhden päivän aikana (Apt. 2:41).

Tuntuu melkein siltä, että puhumme tässä kahdesta eri ihmisestä. Mitä apostoli Pietarille tapahtui, että hän muuttui niin radikaalisti niin lyhyessä ajassa? – Hän tuli aivan yksinkertaisesti kastetuksi Pyhällä Hengellä.

Pyhä Henki otti ohjat käsiinsä

Jeesus sanoi opetuslapsille, ennen kuin hänet otettiin ylös taivaaseen: ”Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teidän päällenne, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka.” Apt. 1:8. Pietari, joka oli niin heikko, pelokas ja voimaton, tuli täyteen rohkeutta ja voimaa, kun Pyhä Henki alkoi ohjata hänen elämäänsä!

”Ja minä rukoilen Isää, ja hän antaa teille toisen Puolustajan olemaan teidän kanssanne iankaikkisesti, Totuuden Hengen, jota maailma ei voi ottaa vastaan, sillä se ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy teidän luonanne ja on teissä. En minä jätä teitä orvoiksi vaan tulen luoksenne.” Joh. 14:16-18. Tämän lupauksen Jeesus antaa opetuslapsilleen.

Voimme nähdä useista Pietarin elämän tapahtumista, ettei hän aina tehnyt asioita täydellisesti. Esimerkiksi silloin, kun hän löi palvelijalta korvan irti, jolloin Jeesuksen piti nuhdella häntä. Tai kun hän nukahti Getsemanen puutarhassa, kun hänen piti valvoa Jeesuksen kanssa tämän rukoillessa. Alku ei siis ratkaise lopputulosta. Meidän taustallamme tai luonnollamme ei ole merkitystä. Kysymys on siitä, mitä annamme Pyhän hengen tehdä meissä. Jos annamme hänen johtaa meitä ja olemme uskollisia hänelle, niin hän johtaa meidät kaikkeen totuuteen ja viisauteen (Joh. 18:10-12; Matt. 26:37-41).

Sama mies, joka kerran yritti ylipuhua Jeesuksen välttämään hänelle määrätyt kärsimykset, kirjoitti: Rakkaani, älkää oudoksuko sitä tulenpoltetta, jossa olette ja jossa teitä nyt koetellaan, ikään kuin teille tapahtuisi jotakin outoa. Päinvastoin iloitkaa sitä mukaa kuin olette osallisia Kristuksen kärsimyksistä, jotta saisitte iloita ja riemuita myös hänen kirkkautensa ilmestyessä.” 1. Piet. 4:12-13; (Matt. 16:21-23).

Apostoli Pietari: Yksi suurimmista esikuvistamme

Apostoli Pietari on siis yksi suurimmista esimerkeistä opetuslapsena elämisessä. Meillä on inhimillinen luonto kaikkine taipumuksineen ja heikkouksineen. Meidän ei kuitenkaan tarvitse olla sen sitomia! Itse asiassa nämä asiat eivät sanele, millaiseksi elämämme muodostuu. Jumala antaa Pyhän Hengen kaikille, jotka tottelevat häntä (Apt. 5:32).

Jos vaellamme Hengessä ja elämme kuuliaisina hänen kehotuksilleen, saamme kaiken voiman taivaassa ja maan päällä toteuttaaksemme Jumalan hyvän ja täydellisen tahdon elämässämme. Meitä vie eteenpäin sama voimakas moottori, joka sai aikaan niin huomattavan muuttumisen Pietarissa.

  • Ihminen, jota sitoo huoli siitä, mitä ihmiset ajattelevat hänestä, voi tulla vapaaksi ja rohkeaksi.
  • Ihminen, jota sitoo huoli ja pelko, voi saada täydellisen levon ja rauhan Kristuksessa.
  • Ihminen, jolla on taipumus valittaa ja olla tyytymätön, voi oppia kiitollisuutta ja tyytyväisyyttä.
  • Ihminen, joka on himojensa orja, voi tulla vapaaksi ja puhtaaksi.

Ja lista jatkuu. Kaikki me tiedämme, mitä omat taistelumme ovat. Mutta Pyhän Hengen avulla ja voimalla voimme täydellisesti voittaa kaiken, mikä pidättää meitä!

”Eihän Jumala ole antanut meille pelkuruuden henkeä vaan voiman, rakkauden ja terveen ymmärryksen hengen. Älä siis häpeä todistusta Herrastamme äläkä minua, hänen vankiaan, vaan kärsi kanssani vaivaa evankeliumin tähden sen mukaan kuin Jumala antaa voimaa. Hän on meidät pelastanut ja kutsunut pyhällä kutsulla, ei meidän tekojemme vaan oman suunnitelmansa ja armonsa mukaan, jonka hän antoi meille Kristuksessa Jeesuksessa ennen ikuisia aikoja.” 2. Tim. 1:7-9.

Mikäli tämä artikkeli apostoli Pietarin muuttumisesta inspiroi sinua, saatat olla kiinnostunut lukemaan lisää teemasivultamme, joka käsittelee Pyhää Henkeä. Voit myös lukea jäljempänä olevat artikkelit. 

Lataa ilmaiseksi e-kirja

Jumalan evankeliumi

Kirjoittanut Sigurd Bratlie

Armo tarkoittaa, että kaikki syntini annetaan anteeksi, kun tunnustan ne. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että saamme voimaa olla kuuliaisia totuudelle, jonka Jeesus toi mukanaan. Tässä kirjassa Sigurd Bratlie kirjoittaa tästä aiheesta ja osoittaa, että Jumalan evankeliumi on uskon kuuliaisuutta.